Šta je novo?

Problem sa pravljenjem raid-a sa 4 hard diska :(

karlax

Cenjen
Učlanjen(a)
31.07.2009
Poena
159
Pozdrav svima,
verovatno je ovo malo ko radio ali se nadam da ce se ipak poneko iskusan :)
Dakle problem je sledeci.
Kupio sam juce maticnu Gigabyte P55A-UD4.
Imam 2x 1TB i 2x 2TB WD. Zelim da ih sve spojim u jedan raid. Koliko sam cuo, za to sluzi raid 5. Kada dodjem do stupnja da odaberem hardove za raid ( imam ponudjena sva 4 ) i odaberem sva 4, maticna ne primecuje 2 manja harda ili primeti samo jedan od TB i drugi od 2TB.

Da li neko moze da mi da neki savet sta da radim?
Radio sam pre ovoga Raid 0 kombinacije sa 2 identicna harda ( bas ta 2x 1TB ) bez problema.

Hvala unapred.

Ako od tih diskova napravis bilo koji RAID (ne mora RAID 5) neces imati dobru iskoriscenost prostora. Bilo koji niz ce tu tvoju kombinaciju gledati kao 4x1TB. Ne bi trebalo mesati drugacije diskove, ako nista, onda barem zbog kapaciteta.

Jedini razlog koji mi pada na pamet za ovo sa dva diska je da ih nisi sve ubo na ICH10R nego su ti neki na Marvell ili na onom drugom cipu, a oni podrzavaju RAID sa dva diska.

zdravo Johnny Bravo,

Kad sam probao raid 0, tu sam samo mogao da raidujem identicne hardove pa mi je jedino preostao raid 5.

Na maticnoj imam 6 sata ulaza, svi su jedni do drugih i malo sam ih kombinovao. Ne znam sta je ICH10R :)

Sto se tice hardova imaju sva 4 7200 i sva 4 su green WD tako da su bar donekle veoma slicni ( sem samog kapaciteta ).
Pa kako to da nema nekih jednostavnih poduhvata za ovakve stvari, bas mi je cudno :(

Cek' cek' ti hoces sa green diskovima da pravis RAID 5? BTW kako mislis sva cetiri su na 7200rpm kad su green?

Sto se tice ICH10R - greskom sam zaboravio da je P55 cipset u pitanju pa sam se pogresno izrazio, u pitanju je southbridge na plocama starijim od tvoje.

U svakom slucaju, ako i dalje hoces da pravis RAID 5 sa green diskovima razlicitog kapaciteta, u uputstvu ploce pise koji su SATA konektori kontrolisani od strane P55 cipseta. Ti konektori te zanimaju i na njih prikljuci diskove.

@johnny bravo: izgleda da oni nemaju oznacen broj obrtaja na oficijalnom sajtu, ali na ciji god cenovnik da odem pise 7200.
na pr:
Kod:
http://winwin.rs/hdd-sata-hdd-sata2-7200-1tb--wd-caviar-green-wd10ears,-64mb-3-godine.66.html?productId=18813

Uglavnom, pogledacu sada uputsvo pa cu videti gde su mi ukljuceni hardovi.

Sta bi ti radio na mom mestu?

@talichni: Imam windows 7 64bit

pogledao sam u uputstvu, kaze da su svih 6 sata ulaza kontrolise P55chipset a 2 sata3 ulaza kontrolise marvell 9128.

Tako da je sve jedno gde cu ih ukljuciti od tih 6.

Pozdrav svima,
verovatno je ovo malo ko radio ali se nadam da ce se ipak poneko iskusan :)
Dakle problem je sledeci.
Kupio sam juce maticnu Gigabyte P55A-UD4.
Imam 2x 1TB i 2x 2TB WD. Zelim da ih sve spojim u jedan raid. Koliko sam cuo, za to sluzi raid 5. Kada dodjem do stupnja da odaberem hardove za raid ( imam ponudjena sva 4 ) i odaberem sva 4, maticna ne primecuje 2 manja harda ili primeti samo jedan od TB i drugi od 2TB.

Da li neko moze da mi da neki savet sta da radim?
Radio sam pre ovoga Raid 0 kombinacije sa 2 identicna harda ( bas ta 2x 1TB ) bez problema.

Hvala unapred.

sto si kupovao tolke diskove?
Neces da imas mira od zujanja vrucine.

Ja bih od green diskova jedino pravio RAID 1 u vidu nekakvog eksternog bekapa. Ali nikako razlicitog kapaciteta.

Ne znam kakva bi bila namena tom nizu. Mislim, sta radis na kompu?

pa green su najjeftiniji, black je duplo skuplji od 2 TB.
A skidam dosta HD filmove i flac muziku sa neta pa se brzo puni. No sad sam ovo kupio i miran sa za vek vekova, da se ne bih salno cimao.

sto se tice zujanja, nikakvih problema nemam mogu ti reci :) skoro mi je necujan comp.
Napravio sam 2 raid 1 sa po 2 identicna diska pa nek ide zivot :)
mislio sam da ce biti nekog jednostavnog resenja ali izgleda se nisam dobro informisao.

pa green su najjeftiniji, black je duplo skuplji od 2 TB.
A skidam dosta HD filmove i flac muziku sa neta pa se brzo puni. No sad sam ovo kupio i miran sa za vek vekova, da se ne bih salno cimao.

sto se tice zujanja, nikakvih problema nemam mogu ti reci :) skoro mi je necujan comp.
Napravio sam 2 raid 1 sa po 2 identicna diska pa nek ide zivot :)
mislio sam da ce biti nekog jednostavnog resenja ali izgleda se nisam dobro informisao.

znas kako mislim ipak da je najbolja varijanta 4 particije i manualni backup, pogotovu ako ne gasis komp. Ovako ako je raid moze da ti crkne neki disk a i da ne znas...a do sledeceg gasenja moze da prodje i po par nedelja ...pa maler bije crkne i drugi i ona nema nazad.

Nazad
Vrh Dno