Šta je novo?

Problem sa podizanjem Win-a i programa

deksi10

Slavan
Učlanjen(a)
18.04.2006
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel I5-10400F
Matična ploča
MSI H410M-A PRO
RAM
2 x 8GB DDR4 2666Mhz
GPU
EVGA RTX 3050 8GB
Storage
SSD Apacer as2280p4u pro 1TB
PSU
Corsair VX550W
Kućište
Chieftec Dragon
Monitor
Samsung S24C650
Mobilni telefon
Redmi Note 8 PRO
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakle, masina iz potpisa je u pitanju. Sve je novo, osim hard diska, njega sam preuzeo sa stare masine i vec pocinjem da sumnjam u njega, a evo o cemu se radi :wall:

Win se dize izuzetno sporo, nekada mu treba i po 3-5 min da ga podigne, zmijica zna da odbroji i po 30-40 prelaza a da ze za to vreme ne desava NISTA! (lampica od HD-a tek trepne po neki put) Takodje i na Welcome screenu zna da stoji i citav minut i samo da mudro cuti :wall:

Aj dalje, kad se nekako windows podigne, slede nove muke. Naime, npr kada pokusam da podignem internet explorer, ceo sistem se bukvalno zaledi na nekih 15-20 sek (ne bas skroz, jedino strelicu misa mogu da pokrecem) ali ukoliko je Winamp pusten muzika STAJE sve dok se Internet explorer ne podigne. To mi se desava i sa drugim programima koje dizem po prvi put po podizanju sistema. Medjutim, kada drugi put podizem neki program, on se podigne u sekundi, gotovo kako kliknem na ikonicu bez ikakvog zastajkivanja (valjda zato sto ga vec ima u sistemskoj memoriji).

Reinstalacija win-a probleme resava samo privremeno (a reinstalirao sam ga 20 puta za prethodnih 30 dana) i problemi se obicno vracaju posle prvog gasenja kompa (ne i posle restarta, nego tek posle kompletnog gasenja). Inace imam winXP sa integrisanim SP2, koji mi je provereno dobro radio na prethodnoj masini.

Sto se tice ostalog, masina radi stabilno, bez restartovanja i slicnih problema. Igre ferceraju super, otprilike onako kako sam se i nadao. I samo zbog toga sto igre rade dobro jos uvek ga nisam :crash: :crash:

Dakle, ako ima neko neku ideju sta bi moglo da bude, bio bih mu zahvalan...

Proveri memoriju memtestom, a nakon toga tek testiraj hdd...
Zvuci kao da te memorija zafrkafa.

Obavio sam testiranje memorije memtestom, za oko pola sata testiranja, nijednu gresku nije nasao. Kojim bi programom mogao da proverim hard disk?

Ima raznih "citaca" S.M.A.R.T. informacija sa hdd-a, npr. HDDlife Pro (prvi mi pade na pamet)...vidi sta on kaze za hdd...

Inace ako mozes da pozajmis od nekoga cip od 256mb rama ili slicno bilo bi isto dobro cisto da budes 100% siguran za memoriju (dva puta do sada sam video da memtest prolazi 100%,a memorija u stvari ne radi.....retko se desava,ali se desi)...

Aj pa javi sta uradi...

probaj sa goldmemori posto se meni desilo da prodje memtest a padne na ovom drugom,mada ako sumljas na hdd-e onda ga baci na fabricko stanje lolevl i tu ce ti pokazati da li je hard ok

Dakle, masina iz potpisa je u pitanju. Sve je novo, osim hard diska, njega sam preuzeo sa stare masine i vec pocinjem da sumnjam u njega, a evo o cemu se radi :wall:

Win se dize izuzetno sporo, nekada mu treba i po 3-5 min da ga podigne, zmijica zna da odbroji i po 30-40 prelaza a da ze za to vreme ne desava NISTA! (lampica od HD-a tek trepne po neki put) Takodje i na Welcome screenu zna da stoji i citav minut i samo da mudro cuti :wall:

Aj dalje, kad se nekako windows podigne, slede nove muke. Naime, npr kada pokusam da podignem internet explorer, ceo sistem se bukvalno zaledi na nekih 15-20 sek (ne bas skroz, jedino strelicu misa mogu da pokrecem) ali ukoliko je Winamp pusten muzika STAJE sve dok se Internet explorer ne podigne. To mi se desava i sa drugim programima koje dizem po prvi put po podizanju sistema. Medjutim, kada drugi put podizem neki program, on se podigne u sekundi, gotovo kako kliknem na ikonicu bez ikakvog zastajkivanja (valjda zato sto ga vec ima u sistemskoj memoriji).

Reinstalacija win-a probleme resava samo privremeno (a reinstalirao sam ga 20 puta za prethodnih 30 dana) i problemi se obicno vracaju posle prvog gasenja kompa (ne i posle restarta, nego tek posle kompletnog gasenja). Inace imam winXP sa integrisanim SP2, koji mi je provereno dobro radio na prethodnoj masini.

Sto se tice ostalog, masina radi stabilno, bez restartovanja i slicnih problema. Igre ferceraju super, otprilike onako kako sam se i nadao. I samo zbog toga sto igre rade dobro jos uvek ga nisam :crash: :crash:

Dakle, ako ima neko neku ideju sta bi moglo da bude, bio bih mu zahvalan...

a jel instaliras nesto od dodatnog softvera?
mene je tako *****avao alcohol....moguce da i tebe zeza nesto sto dodatno instaliras.
btw. jel ima nesto u event vieweru

Poslednja izmena od urednika:
a jel instaliras nesto od dodatnog softvera?
mene je tako *****avao alcohol....moguce da i tebe zeza nesto sto dodatno instaliras.
btw. jel ima nesto u event vieweru

Na alcohol sam i ja sumnjao, u pocetku sam ga instalirao, ali sam posle uradio clean instalaciju bez njega, i evo opet se isto ponasa komp, nema razlike, dakle nije do alcohola.

HDDlife kaze za Hard Heatlh status OK. E sad, koliko je to pouzdano nemam pojma.

Dakle, u principu problem je u jako, jako losem odzivu kada se pokrecu programi (ali samo kada ih prvi put pokrecem po paljenju kompa), toliko to ide lose, da mi ne moze ni Winamp radi u pozadini, pesma stane na 10-tak sek sve dok se neki program ne podigne. To me podseca na vreme kada sam imao Pentium I 166mhz :wall:

Stabilnost kompa je odlicna (prime95, S&M, zahtevne igre, sve radi super) :wall:

mada ako sumljas na hdd-e onda ga baci na fabricko stanje lolevl i tu ce ti pokazati da li je hard ok

Hmm.. mislim da nisam bas najbolje razumeo kako ovo da uradim?

Poslednja izmena od urednika:
Da li ti je taj hard na posebnoj ATA grani? Ako nije proveri jampere, ili ga jos bolje stavi da je master na jednoj grani a na drugu stavi DVD

Da li ti je taj hard na posebnoj ATA grani? Ako nije proveri jampere, ili ga jos bolje stavi da je master na jednoj grani a na drugu stavi DVD

Asus M2N-E koju ja imam, imam samo jedan IDE priljucak, tako da mi Hard Disk i DVD RW stoje na istoj grani. Hard se nalazi na sredini kabla i jumperisan je kao Master, a DVDRW kao Slave. Inace, rezanje diskova, kao i prebacivanje sa DVD-a na Hard ide normalno. A da, cak sam i probao da skinem DVD i ostavim samo Hard, ali nikakve promene nije bilo, isto sve. :wall:

Deluje mi da je problem hardverski.
Pored navedenih testova jos pouzdaniji test ti je da isprobavas zamenu pojedinacnih komponenti, ali te savete si vec dobio. Ja jos mogu dodati da proveris temperaturu CPU.
Mozda ti se neke komponente ne slazu zajedno.
Proveri i da li je procesor dobro nalegao.

Mislim da sam nasao u cemu je problem, malo sam pretrazivao sobu Hard diskovi, video za onaj program HD Tach za benchmark hard diskova, skinuo ga i obavio jedan test. Rezutltat koji sam dobio je krajnje cudan, mislim kod svih je ona krivulja skoro pravilna a kod mene je.. :wall: :crash:

Evo slika pa pogledajte sami...

Prilozi

• wd120gb.jpg
    wd120gb.jpg
    159.6 KB · Pregleda: 48
Skeniraj disk sa MHDD-om ili sa HDDScan-om ;)

Evo upravo sam skenirao disk sa HDDScan-om (trajalo oko 3 sata) i ono sta sam shvatio je da mi nije nasao nijedan bad block. Mada nisam siguran sta znace oni crveni, narandzasti i sivi blokovi. Takodje i onaj grafikon nisam siguran sta predstvalja. Evo i slike po zavrsetku skeniranja.

Prilozi

• hddscan.jpg
    hddscan.jpg
    84.8 KB · Pregleda: 48
  • hddscan2.jpg
    hddscan2.jpg
    108.9 KB · Pregleda: 48
Evo upravo sam skenirao disk sa HDDScan-om (trajalo oko 3 sata) i ono sta sam shvatio je da mi nije nasao nijedan bad block. Mada nisam siguran sta znace oni crveni, narandzasti i sivi blokovi. Takodje i onaj grafikon nisam siguran sta predstvalja. Evo i slike po zavrsetku skeniranja.
Ti blokovi su fizicki blokovi na disku, a boje predstavljaju vreme potrebno za njihovo citanje. Kad je HDD apsolutno ispravan svi blokovi treba da budu <20ms sto ce reci "beli" i svetlo sivi, mada sam vidjao da bude i po neki tamno sivi, ali zeleni, narandzasti i crveni su veoma nepozeljni i to su nazovi kandidati za Bad Sector-e (oni obelezeni sa B kojih kod tebe jos nema).
Direktna posledica toga je ovaj grafikon koji predstavlja krivu transfera (brzina u MB/s od pocetka prema kraju diska) i tacno tamo gde su ti oni veliki padovi se nalaze ti losi blokovi kod kojih se muci da ih procita i prakticno je samo pitanje kada ce oni postati potpuno necitljivi i proglaseni za BS. Mozes da probas sa MHDD-om da odradis low level format, ali s obzirom na kolicinu ovih sarenih najverovatnije ce se ako ne odmah, onda vrlo brzo ponovo pojaviti problematicni blokovi, pa bi ti moj savet bio da:
1. sto pre uradis backup svih bitnih podataka sa tog diska
2. potrazis stariju temu u kojoj se pricalo o MHDD-u i njegovom koriscenju
3. odradis low level format i pratis kako se posle ponasa disk u radu
4. ukoliko se pojave isti simptomi, kupis novi na kom ce ti biti sistem i bitni podaci, a ovaj koristis za filmove, muziku... ono sto ti nije mnogo bitno ili ga stavis u fioku i koristis za transfer podataka od/do drugara...
5. ako na hdd-u drzis nesto tebi veoma bitno, preskoci 3. korak i odmah predji na 4. pa se tek posle zanimaj sa trecim :D

A da, ako je disk jos uvek u garanciji, odradi backup i reklamiraj ga ;)

Poslednja izmena:
Hvala Crni, mnogo si mi pomogao. Nazalost, disk vise nije u garanciji (kada sam ga kupio pre 2 godine nasi lukavi prodavci su davali po jednu godinu garancije na svaku komponentu, a sada na ove diskove ide od 3-5 god).

Sreca u nesreci je to sto sam kupovinu novog harda planirao odavno, prvo sto mi je ovaj mali, drugo sto zelim da predjem na SATA2 hard, tako da ovo mi je samo malo ubrzalo postupak.

Nazad
Vrh Dno