Šta je novo?

Problem sa podizanjem sistema

uskok

Cenjen
Učlanjen(a)
24.02.2011
Poena
169
Pozdrav svima,

Od skoro mi se javlja jedan problem prilikom ukljucivanja kompjutera, pa reko' da prvo potrazim savet gde i uvek Naime, prilikom ukljucivanja kompjutera zacuje se onaj glasni zvuk kulera i to traje sve do pojavljivanja onog crnog ekrana gde pise Windows, nekoliko sekundi nakon toga, dok ona plava crta ide udesno, kuler se utisava na jedva cujan rezim rada i dobijam onaj klasicni izgled desktopa. E sad, od pre neki dan mi se cesto desava da kuler nastavlja da radi "ludacki" i onaj crni ekran stoji mnogo duze nego uobicajeno i nakon nekog vremena kompjuter se sam od sebe restartuje. Dobijam onu poruku o safe modu ili da nastavim sa normalnim ucitavanjem i stiskom na enter sve krece ispocetka. Nekada se desava da po 5-6 puta, pa cak i vise ne mogu da podignem sistem, a onda se odjedanput najnormalnije podigne kao sto bi i trebalo. Ima dana kada mi uopste ne pravi problem, vec sve odradi iz prve. Samo da napomenem da reinstalacija sistema nije radjena dobre 4 godine, cisto za slucaj da ovo moze biti neki softverski problem. Ukoliko je definitivno hardverski, cisto bih zeleo da znam sta bi otprilike moglo da predstavlja problem.
Nadam se da sam u dovoljnoj meri uspeo objasniti ovaj problem, a stojim na raspologanju ukoliko bude potrebno dodatnih informacija. Unapred se zahvaljujem svima.
Pozz

Dovoljno si objasni ali 4 godine su godine dobro bi bilo da ga reinstaliraš. Sačuvaj sve što ti treba pa zasuči rukave. Ako reinstalacija prođe uspeo si ako neće brate čeka te šoping. Dobro si ti izdržao 4 godine. Ja ne mogu ni godinu bez reinstalacije iako win drži.

Bilo bi dobro da prvo probaš da vidiš dali je softverski problem. Idi na Msconfig i isključi sve iz autostarta, pa ako nema istih problema uključuj jednu po jednu stavku dok ne dobiješ te simptome. Windowsi ne startuju te programe i stavke uvek istim rasporedom. U Device Manageru proveri dali je sve u redu sa drajverima. Čišćenje i defragmentacija HDDa bi mogli biti od pomoći takođe. na kraju provera sa antivirusom bi mogle da da neki rezultat. Provera hard diska bi mogao da bude početak testiranja hardvera.

To za kuler na grafickoj se meni desavala davno na nekog 9600GT kartici. Kako upalim racunar ventilator pocne da se vrti na max obrtajima sve dok ne krene da ulazi u Win tj. dok ne ucita drajvere za graficku koji smanje obrtaje ventilatora na minimum. Resenje je bilo flash novije firmware-a za graficku koliko se secam.
Meni deluje kao softverski bug a obzirom da sistem nisi reinstalirao 4 godine (ko zna koliko stare drajvere i softverskog smeca imas na njemu) preporucujem ti da to uradis sto pre i taman ces videti da li se problem i dalje javlja. Ja reinstaliram sistem jednom u 2-4 meseca sigurno.

Ma šta vam je ljudi. Nema magičnog štapića, samo strpljivom sistematskom proverom može da se dođe do pravog odgovora. Koliko se windows ˝isprljaju˝ zavisi od mnogo čega, samo godina ˝izdanja˝ ne kaže ništa. Mogu da se shebeju za minut ali i da traju godinama, zavisi šta im radiš. Najviše problema prave oni univerzijalni magični programi koji obećavaju da naprave superkompjuter od nekog 478 i da počiste sistem pa da se sija.
Ovo su čisto simptomi lošeg starta nekog programa ili drajvera a može da bude i prepun ili razbucan HDD.

To za kuler na grafickoj se meni desavala davno na nekog 9600GT kartici. Kako upalim racunar ventilator pocne da se vrti na max obrtajima sve dok ne krene da ulazi u Win tj. dok ne ucita drajvere za graficku koji smanje obrtaje ventilatora na minimum. Resenje je bilo flash novije firmware-a za graficku koliko se secam.
Meni deluje kao softverski bug a obzirom da sistem nisi reinstalirao 4 godine (ko zna koliko stare drajvere i softverskog smeca imas na njemu) preporucujem ti da to uradis sto pre i taman ces videti da li se problem i dalje javlja. Ja reinstaliram sistem jednom u 2-4 meseca sigurno.

Maj graficka je 9800GT, a originalno je bila ista ta 9600, ali je crkla jos u garantnom roku, pa su mi zamenili ovom. Gainward je u pitanju. Moguce da se isto ponasaju, mada oduvek je bilo tako i nije mi pravilo nikakve probleme. Navikne se covek na malo buke u pocetku, posle sve bude ok. U svakom slucaju, mozda bi bilo najpametnije da reinstaliram Windows, pa da vidim na cemu sam. Ionako sam planirao da ubacim 7, ovo ce me samo naterati da to sto pre uradim...a mocicu i XCOM da igram :D
Hvala svima na savetima, javljam sta sam uradio.

Reci kako proslo, najvaznije je da se sistem reinstalira svakih 3-6 meseci ko sto kaze shone, najzdravije je a i koliko god da ga cuvas i pazis sta instaliras nema boljeg osecaja nego kad prvi put pokrenes windows posle instalacije :D

Meni ta reinstalacija predstavlja nevidjeno smaranje, upravo zato i maksimalno pazim sta radim, kako bih sto redje morao da ga "podmladjujem" Sama instalacija i prodje nekako, ali me ubija posle ono naknadno instaliranje svih potrebnih programcica i drajvera. Doduse, dosad nisam instalirao 7, cuo sam da mnogo brze ide i valjda drajvere uglavnom sam pokupi :)

Ako ti je smaranje, napravis imidz (novog) sistema sa drajverima i osnovnim programima i za desetak minuta imas novi sistem.
Ja tako radim vec nekoliko godina, posebno je pogodan win xp zato sto zauzima malo mesta.

To nisam nikad radio, kako se pravi taj imidz? U svakom slucaju je lakse nego ponovna instalacija svega, samo me interesuje kolik je razlika izmedju takvog sredjivanja sistema i klasicne reisntalacije...mislim po pitanju performansi i funkcionalnosti?
Nego, pojavio mi se drugi problem kada sam se napokon nakanio da odradim tu instalaciju. DVD uopste nece da pokrene boot sa diska. Odmah da kazem da sam postavio DVD za primary boot, takodje proverio da li je sa samim diskom sve ok. Ono sto sam primetio je da nece da pokrene autorun sa bilo kog instalacionog diska, dok ostale diskove najnormalnije ucitava.., npr, filmove, muziku i ostalo, uvek mi izbaci ono prozorce gde me pita sta hocu da radim. Medjutim, kod instalacionih diskova, samo se zavrti, upali se lampica i posle nekog vremena se smiri. Ne mogu sadrzaju da pristupim cak ni preko My computer, pokazuje kao da uopste nema diska u drajvu. Ima li neko ideju u cemu bi mogao biti problem. Iskreno, taj DVD rw ne pamtim ni kad sam zadnji put ni koristio za instalaciju bilo cega, pa ne mogu biti siguran ni kad je tacno doslo do kvara. Igrice i programe vec odavno instaliram ili sa harda ili preko imidza za flesa.

probaj da ocistis dwd a ako nece ni tada uzmi drugi ili dizi win sa fleske
moguce da te dwd i zeza probaj da ga otkacis i vidi sta ce onda da kaze

Mislim da nije do W7, posto sam probao i par igrica koje imam na DVD-u sa onom klasicnom instalacijom, bez image fajlova. Nijedna nece da se pokrene, dok obicne diskove ucitava normalno. Sad cu da vidim da skinem novi W7 koji cu moci sa flesa da instaliram.

To nisam nikad radio, kako se pravi taj imidz? U svakom slucaju je lakse nego ponovna instalacija svega, samo me interesuje kolik je razlika izmedju takvog sredjivanja sistema i klasicne reisntalacije...mislim po pitanju performansi i funkcionalnosti?

Ja koristim Acronis sa Hiren's 9.9 diska.
Nema nikakve razlike, to ti je isti sistem koji si instalirao u trenutku kada si napravio imidz.
Izguglaj malo kako se to radi, nije komplikovano

Hvala druze, hocu, samo da prvo resim ovaj problem sa diskom.

Po startu mašine, kuler radi punom brzinom sve dok se ne učitaju drajveri.
To što ne smanjuje broj obrtaja kao ranije ukazuje na problem sa drajverima.
Da bi izbegao ponovnu instalaciju sistema, probaj problem da rešiš reinstalacijom svih drajvera.
Krucijalno je da reinstalitaš i DirectX.
Reinstalaciju (deinstal pa restart) odradi iz Safe Moda, uz obavezan restart svaki put kad obrišeš (deinstaliraš) drajver za nešto (ploču / čipset, grafiku, zvučnu... )

Pozdrav.Treba mi pomoc.Radim sa racunarima vec 10 godina. I za tih 10 godina, radio sam sve i svasta, takodje sam sve i svasta vidjao. Juce sam bio kod druga da mu uradim sistem, racunar nece. Nece da boot-uje sa cd-a ili sa usb-a. Promenio sam citac(jer sam pomislio da mozda ne valja pa nece da ocitava cd), medjutim, nije hteo opet. Uzeo sam drugi usb i opet isto. Nece uopste da se pokrene u BIOS-u. Ne znam vise sta da pokusam, jer sam pokusao sve sto sam znao. Ako neko zna neko resenje, molim vas da pomognete.Hvala!

Ako nema slike BIOS-a verovatno da je ploča problem. Prvo promeni bateriju, onda skidaj sa ploče komponentu po komponentu.
Ako ima slike BIOS-a i tu zakucava - ili je naponska na ploči oslabila (kondenzatori se naduvali) ili neki drugi HW pravi problem. Može da bude sve - od memorije preko HDD-ova pa sve do neke PCI kartice. Opet moraš da ustanoviš sistemom eleminacije - vadi 1 po 1 stvar.
Moguće je da mora i BIOS da se "flešne", možda je tvoj drugar radio nešto što neće da prizna.

Takođe pomoglo bi ti da skineš pdf uputstva ploče i dešifruješ na "biperu" šta je problem.

Nije drug nista dirao. Jer, racunar je radio. I zvao me je da mu uradim sistem jer mu kao zapucava, ima virusa itd itd( voli tako malo da izvodi :) ) I sad. podigao sam ja sistem, ali nije C part.obrisao i stavio novi, nego je samo "osvezio" sisetem. na onaj je stavio kao novi. nije obrisao smece. Ako me razumete. i ja sam hteo opet da probam.Medjutim, kad u biosu podesim da ocitava sa cd-a ili usb-a, on nece. izbaci mi windows setup. i onda idem dalje sve dok mi ne izbaci da izaberem koji windows hocu.(Ultimate, profesional itd). i nakon toga, kad mi ponudi tamo participacije, i ja formatiram C i kliknem next da krene da instalira, on nece. E sad, ja sam isto kontao da nije slucajno RAM mem. Ali nemam drugu da pokusam. Njegov hard sam ubacio u svoj racunar, i bez problema krene da podize sistem. Bateriju sam menjao par puta, kao i onaj jumper. ali nece

Prvo obrisi i 100MB System Reserved pa formatiraj c ,pa ides new i kreirace ti
ponovo System Reserved i posle ide samo.

E vidis, i to je problem. sto nema tih 100MB praznih. Ja sam obrisao C i napravio ponovo, ali on nece to da izbaci. Uglavnom ,nece nista. Ne ferma me 5%.

Kada kazes da je "osvezio"sistem verovatno je instalirano bez formatiranja i brisanja cele
particije ukljucujuci i System Reserved znaci treba ti clean install windovsa.
Na pocetku odaberes custom(advanced) i dalje kao sto sam napisao u prvom postu.

Da, da, znam kako se to radi. Ali meni nije to izbacilo(Prvi put otkako radim sve ovo sa racunarima), Nego je odma instalirao "novi" windows. Uopste mi nije dao opciju da formatiram C

E vidis, i to je problem. sto nema tih 100MB praznih. Ja sam obrisao C i napravio ponovo, ali on nece to da izbaci. Uglavnom ,nece nista. Ne ferma me 5%.
Desavalo se to i kod mene vise puta,odradi reset biosa(sa jumperom ili vadi bateriju pa po start dugmetu par puta na prazno)

Koja ploca i hard je u pitanju?

Udi u bios i iskljuci ih iz boot opcija,stavi sve usb ili cd vec sa cega instaliras.

E i to je takodje jedan problem. Jer, on meni ne dozvoljava da ja stavim sve na CD ili HARD ili Usb sta god. Ako first both stavim na CD, automacki mi Second prebazi na Hard ili Flopi. Kako jedno promenim, drugose automacki menja. Za sve tako.Znaci, kazem ti. U zivotu to nisam video. A secam se prosli put kad smo radili, za 20 min smo sve uradili bez ikakvih problema. Ne znam koji mu je sad. Pa sam hteo da probam da instaliram Windows XP. da vidim da li ce hteti. Pa ako uspem, onda instaliram w7 i to je to. Mada, pitanje je da li ce moci. Ne znam vise, ludim.

Sta stoji za taj na koji instaliras master ili slave?
Postoji li mogucnost u biosu da ih iskljucis(jednom pomoglo kod nekog starog ata harda)
Okaci tacan model ploce.

Nazad
Vrh Dno