Šta je novo?

Problem sa podesavanjem memorije

Placebo

Slavan
Učlanjen(a)
18.05.2005
Poena
320
Imam problem sa memorijom. Kada podesim na kolicnik 9/10 i pustim memtest sa ploce, on ne prepoznaje tu frekvenciju vec pise da memorija radi na frekvenciji na kojoj radi fsb. Ako izaberem 166(5/6), onda nema problem da odredi takt. Drugi problem je da kada podesim bilo kakav asinhroni rad dobijene frekvencije koje mi ocitavaju cpu-z, everest i clockgen nisu one koje bi trebalo da budu tj. ako imam fsb 260 i stavim za ddr/fsb 9/10 u cpu-z mi pored frekvencije za ram pise cpu/11=224 umesto 260*0.9=234, cak i u slucaju da namestim ddr/fsb 166, sa fsb-om 280, tada mi memtest ocita pravu vrednost od 234, a u pomenutim programima je opet cpu/11=216. Ovo je radilo normalno do juce.
Takodje, vec sam kukao za to da mi je rezultat u 3DMarku2005 pao, bez nekog vidljivog razloga, na 3960 a bio je uvek preko 4130. U excel rezultatima jedina razlika izmedju novih i starih rezultata, osim bodova, je da, pod processes, u koloni PID, ranije za 3dmark2005.exe stoji neka vrednost oko 3000, a sada je 1060. Upomoc.

Konfiguracija je u potpisu. Da li znas da mi kazes nesto u vezi ovog PID?

Sorry ne vidim signature, iskljucio sam. OK DFI it is. Ono sto pise u BIOS-u za odnose nije najpreciznije, nemoj to tako gledati, posmatraj brzine (200,180,....itd). Savetujem ti da koristis kalkulator koji sam napisao:

http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=7687

Unesi vrednosti kao u BIOSu i pogledaj sta ispisuje. Ako ti nije jasno zasto je tako procitaj:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=502677&postcount=52

Ako i dalje nije jasno pitaj.

PID? Okaci taj Excel dokument da pogledamo.

Uh, mislim da znam koji ti je problem, u stvari nije problem, vec si se zbunio.
To sto neki programi ne znaju da odrede takt nije cudno. Probaj:

http://users.yubc.net/~lukija/A64Info.rar

9/10 ili 180 je nedokumentovan delilac i neki programi ga ne prepoznaju, probaj ovo moje cudo ili novije verzije CPU-Z i Everesta. 5/6 tj 166 jeste i zato ti sa njim radi.

Drugo - fsb ti je 260MHz, a CPU-Z kaze da je memorija na CPU/11=224 to znaci da ti je CPU na 224x11 = 2464 MHz. Ako ti je FSB (tj HTT) na 260 onda je mnozilac 9.5 =
9.5x260=2470MHz. Koristis necelobrojni mnozilac 9.5 i oni prave zabunu. Memorija radi stvarno na 224 MHz a ne na 260 * 0.9 (zato sam ti poslao link da procitas). Evo kako je dosao do 224:

200/183 (180 nije tacno) * 9.5 = 10.38. Ako 10.38 zaokruzimo na ceo veci broj, dobijemo 11. To je memorijski delilac i zato radi na 2470/11= 224.54 MHz.

Za FSB(HTT) 280MHz je ista prica : 280*8.5 = 2380 MHz
200/166 * 8,5 je 10.24 i kada se zaokruzi na prvi veci ceo broj daje 11. Znaci opet je delilac 11 a memorija radi na 2380/11=216.36 MHz.

Rezultat je pao jer ti CPU radi na 2380MHz a pre toga je radio na 2470MHz.

Hvala ti. Ovaj kalkulator ti je pismena stvar 🙂 Sto se tice ovog problema sa memorijom u cpu-z, everestu i clockgenu, mislim ali ne smem da se zakunem, da su poceli od juce, tj. da je ranije dobro citao frekvencije. Svi su najnovije verzije. Drugi problem, ovaj 3dmark sam naveo nevezano za prvi, dakle javio se generalno pad performansi bez obzira na podesavanja u biosu. I za 240 u sinhronom radu. Ako jos malo klokujem proc rezultat skoci ali opet manji nego ranije sa istim podesavanjima. U attachmentu su rezultati.

Prilozi

Poslednja izmena:
Samo polako, zasto mislis da su problemi? Meni se cini da si nekako uspeo da smanjis mnozillac. Interesuje me na kojoj brzini je radio CPU pre "incidenta". Pogledao sam rezultate, fakat je da se malo razlikuje skor ali CPU test je znacajno nizi sto sugerise da ti CPU radi na nizoj frekvenciji. Na zalost, iz istih se ne vidi na kojim brzinama radi CPU, ali evo ti da se malo zanimas, otidji u setup i pogledaj pod BIOS genie kako je sve podeseno (za CPU i RAM, ali samo delilac) i javi.

P.S. PID nema veze sa pricom. To je Process ID, neki broj koji Windows dodjeljuje svakom procesu u sistemu.

Hvala ti, bas me je bunilo to PID, mislio sam da nema mozda neke veze sa prioritetom procesa, ali eto nebuloza. Mnozioci su isti znaci 240*10 fsb/ddr 1:1. Drugo, CPU skor je VISI (sad 6045 a pre 5475) a ukupni 3dmark skor je nizi. Bez obzira na podesavanja u biosu i na klok graficke, proporcionalno se menja rezultat, ali je uvek tako, malo slabiji u odnosu na rezultate sa odgovarajucim, istim podesavanjima od ranije. Zato nekako sumnjam da je nesto do windowsa, a ne do hardvera. Iako to mozda ne utice vidim da mi je iz liste aktivnih procesa nestao rundll32.exe koji je prisutan kod svih starih rezultata, a nema ga ni u jednom od novih/slabijih rezultata. Inace rundll32.exe ne stoji ni u procesima ali ostavlja trag u windows/prefetch direktorijumu sto valjda znaci da radi. Nista mi nije jasno ali me nervira, a posto cekam novi hard ne mogu sad da reinstaliram windows pa da proverim da li je problem softverski.

Poslednja izmena:
Pa ako ti bas smeta, ubij rundll32.exe pre startovana 3DMark-a. rundll32.exe pokrece kod koji se nalazi u DLL-ovima, tako da si verovatno imao nesto pokrenuto u pozadini (recimo u tray-u i slicno).

Uh. Sa rundll32.exe u pozadini su bolji rezultati. Vise mi se rundll32.exe ne pojavljuje, ali kao sto sam rekao izgleda da radi jer ostavlja trag u windows/prefetsch. Pre su bili bolji kada je pisalo da je u procesima rundll32.exe. Sada ga nema. ovo je cisto nesto sto sam primetio kao razliku kad sam gledao rezultate, pa lupam da bi mozda to moglo da ima veze. U starim rezultatima koji su bolji ima vise aktivnih procesa nego u novim.

Imas Avast antivirus. Ne bi bilo lose da ga disable-ujes pre benchmarkovanja. Mozes sa msconfig podici masinu u tzv Diagnostics Startup rezimu pa probaj. rundll32.exe je sistemski program i naravno da ce biti u prefetch folderu jer se poziva milion puta.

Nazad
Vrh Dno