Šta je novo?

Problem sa plocom ili...?

nen

Slavan
Učlanjen(a)
06.03.2006
Poena
330
Skoro mi je crklo napajanje i par dana posle zamene je sve radilo manje-vise normalno do ovog vikenda.
Od tada imam problem da mi windows radi maximum 2-3 minuta i onda se zamrzne. Jednostavno na ekranu sve stane i stoji tako slika, ali nista ne funkcionise... ostavljao sam i po pola sata komp ukljucen, ali samo tako stoji zamrznuto

Probao sam da vadim sve zivo sa ploce sem procesora, memorije, harda i grafichke, menjam kablove od harda, ali i dalje isto.

Probao sam i da bootujem sistem sa windows bootabilnog CDa i tako pokrenem instalaciju novog windowsa, ali mi se opet sve zakoci negde kad krene da kopira fajlove za instalaciju (dakle nije neki softverski problem u windowsu)

Pored te pojave kocenja ponekad se desi da se komp ukljuci, radi kuler na procesoru, ali se nista sem toga ne desava - ne ukljuci se monitor i nista ne prikazuje, naravno ne stigne ni do onih prvih provera ploce, procesora, memorije...

Tako da, moje pitanje je - da li je ploca zrela za menjanje ili vi mislite da je nesto drugo u pitanju (graficka, hard, procesor)?

I drugo koje mi je bitno ukoliko je samo ploca problem - da li na neku od ploca trenutno u ponudi mogu da nakacim ovaj moj Duron na 1.1Ghz, jer ne znam kako sad ide sa tim slotovima, socketima i cime vec jer od poslednje kupovine ploce/procesora ima neke 3-4 godine i ispao sam iz svih tokova.

jel ti se ovo desava samo sa novim napajanjem? koje je marke i da nij eslabije od proslog?

Probaj da resetujes BIOS (clear CMOS) i/ili izvadi bateriju pa je ponovo stavi, mozda upali...

Da stvarno koje je napajanje???
Proveri ti jos jedared da li si to lepo povezao, mislim napajanje sa ostalim komponentama... Mozda ti je proslo napajanje prilikom crkavanja povuklo nesto sa sobom npr plocu. Najbolje bi bilo da od nekog pozajmis napajanje i vidis kako radi sa njim.

Iz mog iskustva,sudeci po simptomima,plocha je u pitanju.Ali,ne u smislu da je crkla nego da ti napajanje nije dobro_Ona dobije struju ali nedovoljnu.Ako uspe da progura do OS onda opet zakoci jer tad cpu povuhe malko vishe zajedno sa grafickom,HD-om i ostalim.Kachio sam u u jednoj firmi neka sugava kineska napajanja i desavalo se isto.Zavrti se ventilator,ali cak ni tastatura ne dobije napajanje.Kad sam stavio brand napajanje sve je odmah proradilo.

shteta shto nisam napisao to na pochetku josh
probao sam sa dva napajanja i isto je
dakle nije to

probao i clear bios i vadjenje baterije i kochenje je tu

Procesor obicno pravi takve stvari redje grafika. Jasno da je ploca odgovorna za ispravan rad i jednog i drugog. Probaj da ga usporis ako je moguce ili da podignes napone. Nadam se da si proverio funkcionalnost kulera.

pa nema razloga sad da ga usporavam i podizem napone jer mi 3-4 godine sve lepo radilo, nije overclockovano, nije nishta..sve regularno

zaboravio sam josh neshto da napomenem
kad se ovo desi:
ponekad se desi da se komp ukljuci, radi kuler na procesoru, ali se nista sem toga ne desava - ne ukljuci se monitor i nista ne prikazuje, naravno ne stigne ni do onih prvih provera ploce, procesora, memorije...
...to reshavam tako shto otkachim kablove od harda sa ploche, ukljuchim komp, iskljuchim, opet povezem hard sa plochom i onda se sistem podigne [i naravno zakochi posle minut-dva]

... i ja pretpostavljam da je problem sa plochom/procesorom, ali sam hteo ovde da proverim.
Sem ako ne mislite da je neshto drugo, pretpostavljam da je vreme za novu plochu. Tako da, ako se slazete s tim, mozete li mi predloziti neku novu plochu sa trzishta na koju mogu da nakachim Duron 1.1 Ghz ili ako tako neshto nema, koja je najjeftinija plocha/procesor kombinacija koja se trenutno nova moze naci po prodavnicama

Hvala

nen je napisao(la):
pa nema razloga sad da ga usporavam i podizem napone jer mi 3-4 godine sve lepo radilo, nije overclockovano, nije nishta..sve regularno

Pa svemu dodje kraj. Ja sam ti objasnio kako da utvrdis sta je problem kad vec nemas druge komponente za probu. Imao sam 2 athlona i 1 duron koji nisu sposobni da stabilno rade na defaultu. Da li su kao novi radili na granici mogucnosti pa kad su ploce ostarile vise ne mogu ili se njima nesto desilo ne znam. Ne vidim sta te kosta da podignes napon za 0.1 V ako ploca moze pa ako radi radi dobijes malo vremena da odaberes nove komponente.

ok ima smisla
ovako. sad sam pogledao u biosu i jedine opcije koje mi se chine da imaju veze sa naponima, procesorom i slichnim su
1. u okviru Chpset features opcija VCore Voltage, gde je default 'normal' a moze da se promeni na 5%, 7.5% i 10%, ali mi se chini shto veci procenat od ova tri odaberem, sve mi se brze zakochi windows [josh dok ga uchitava]
2. u Hardware monitor i misc setup opcija Cpu Host Clock (Mhz) gde je default 'By Hw' a moze da se promeni u broj 100, 101, 102 .. i tako do 167, ali u shta god da promenim po resetovanju se vrati na By Hw
/ispravka, vrati se ako stavim 133, 167... stavim recimo 111 i on zapamti/

hajd ako moze sada pomoc oko toga kako da usporim procesor/podignem napon, pa ako ne moze to onda da otvaram novu temu oko izbora nove ploce/procesora. tj otvoricu vec novu temu da znam sutra shta da jurim, a ako ovo uspe onda super, odlazem kupovinu za bar mesec dana dok normalno skupim pare

Poslednja izmena:
da, ako neshto znachi, plocha je Gigabyte GA-7VTXE+
bios je neki amibios

Ako nema manje od 100 onda nista, a vcore podigni koliko hoces pa vidi da li se sta dobija. I proveri da li hladnjak dobro naleze na jezgro procesora. Nego kad rece Gigabyte jesi li pogledao na sta lice kondenzatori na ploci?

dobro da si pitao
video sam pre da se spominju ti kondenzatori na plochama i evo sad gledam, dva ispod procesora izgledaju onako kao malo nabubrela, a i dva izmedju procesora i memorije isto tako... ovi ostali po plochi mi se chine normalni

sta znachi to uopshte i chemu sluze kondenzatori? vidjao sam ovde po forumu, koristi se izraz "napunjeni" ili tako neshto kad ovako izgledaju, ako sam dobro video i skapirao

...dakle, shta to govori?

Govori da su se naduli i ne rade vise kako treba,a kad se to desi sledi njihova zamena,i to ne skupa a spasava stvar!
Pozdrav ,)

A njihova poluispravnost (recimo da ih laicki treba razmatrati otprilike kao baterije - vremenom se trose i to trosenje je brze na visim temperaturama [u kucistu] a postoje manje ili vise kvalitetni odnosno trajni) tipicno ume da izaziva probleme koje si opisao.

Ipak, moglo bi da bude moguce da nije to jedini uzrok zamrzavanja, ali ako su se naduli trebalo bi ih zameniti jer vremenom mogu da budu samo gori.

Poslednja izmena:
Kad zamenis kondenzatore (ili celu plocu) istestiraj memoriju za svaki slucaj.

izgleda da je na kraju problem i do procesora pa ce morati da se uzima nova ploca/procesor kombinacija

ali svejedno me zanima, prvo kako se ti kondenzatori menjaju? jel se samo otkine i posle zavari novi ili ima neki kulturniji nachin?
Onda jel mogu da se kupe kondenzatori u svakoj pc prodavnici ili se odnese na servis pa oni to menjaju ili kako...?

i u vezi memorije, na kakav test si mislio? nekim benchmark programom ili neshto drugo i zashto da se testira [pretpostavljam da mislish na neki test ispravnosti, da je nije plocha oshtetila ili tako neshto]

Nazad
Vrh Dno