Šta je novo?

Problem sa plocom, grafickom i memorijom

MiRda KF4e

Čuven
Učlanjen(a)
26.03.2001
Poena
604
Imam plocu Chaintech 6OJA3, celeron-a na 900 MHz, graficku Eagle GeForce256 i probleme. Kod ortaka je ta kombinacija radila savrseno, a kod mene se javljaju tripovi tipa svaki put kad upalim komp windows prepoznaje graficku i instalira drajvere (pod bilo kojim windows-om od 98 do XP-a) i naravno ponisti sva podesavanja. Onda postoji problem i sa memorijom koja ne naleze dobro u DIMM slot, a radila je bez problema na ASUS P3B-F ploci. Onda je jedno vreme radilo sve kako treba i sad se opet gubi. Sta moze da bude odgovorno za ove tripove od ove tri komponente? Memorija inace sad radi kako treba.

Ako si u mogucnosti probaj neku drugu graficku kod tebe, po mogucnosti nV, pa vidi sta ce onda da bude. Ako i dalje bude bilo istih problema, problem je do ploce.

Probao sam Inno GeForce256 i radio je normalno, ali kad sam nakon toga vratio Eagle i on je radio normalno neko vreme. Odnecu da mi zamene plocu pa ako ne bude radilo odnecu da mi zamene graficku i memoriju pa ce valjda proraditi.

Po mom dubokom ubedjenju, mislim da imas slabo napajanje. Za probu uzmi i napajanje od ortaka pa stavi kod tebe i probaj. Pricam ti ovo iz licnog iskustva, jer sam kod drugara zbog istog problema muku mucio vise od mesec dana menjajuci sve i svasta, a na kraju ustanovim sa je napajanje kesa... Prilikom butovanja racunara napajanje ne moze da obezbedi dovoljno snage za ceo sistem, graficka se kasnije probudi, BIOS je ne vidi kako treba i zato ti racunar stalno instalira nove drivere za VGA.

Setio sam se jos necega! To mozes da prevazidjes i sa sopstvenim napajanjem. Prilikom paljenja racunara zadrzi power taster oko 2-3 sekunde. Time dobijas da neke komponente krenu (HDD, CD i sl.) a ploca ne butuje jer ti drzis power taster. Posle 2-3 sekunde HDD (i drugo) se vec zavrtio i trosi znacajno manje snage pa ti sada kada otpustis power taster imas nesto vise snage iz napajanja, i to je obicno dovoljno da sve proradi kako treba.

Zamenio sam plocu za ASUS TUSL-2C i radi sve savrseno.

Vrh Dno