Šta je novo?

Problem sa plocom- CCMOS jumper!

crossfire

Znamenit
Učlanjen(a)
17.01.2003
Poena
1,019
Imam plocu Abit AB9 QuadGT, kupljena u Njemackoj na zetovu preporuku (a Benchpedia nije nista prigovorila ;)). Kod njega radi u kombinaciji sa C2Q9550.

Problem je u "EZ-CMOS1" jumperu tj. prekidacu na back panelu. Taj jumper omogucava Clear CMOS-a bez otvaranja kucista.
Prilikom butovanja na POST display-u izbaci "CC" sto bi mu znacilo "EZ-CMOS1 switch not in normal position".
Problem je sto switch jeste u pravilnom polozaju ali iz nekog razloga pravi problem. Mali dodir prstom i proradi, tj. dobije kontakt i podigne WinXP. Ali nekoliko sekundi izgubi kontakt i na POST-u izbaci "CC".

Ploca je u garanciji, ALI ako ovo moze da se sredi ne bi da je saljem u Svabiju na reklamaciju.

Ima li neko iskustva sa ovim?
Hvala

P.S. Ploca je "nova", ali ima 81 sat koristenja. Vjerovatno je i prije kupovine pravila problem pa su nesto cackali i privremeno sredili!

Poslednja izmena:
Ajd slikaj ako ti nije tesko da vidimo kako tacno izgleda taj jumper switch.

Ja da sam na tvom mestu skinuo bi taj switch (to je najobicniji prekidac koliko ja kapiram) i samo ostavio nozice pa nabacio klasican jumper ili nasao u radnji isti takav prekidac pa ga namontirao. Samo treba imati mirnu ruku i malo bolju lemilicu :d

Ja da sam na tvom mestu skinuo bi taj switch (to je najobicniji prekidac koliko ja kapiram) i samo ostavio nozice pa nabacio klasican jumper ili nasao u radnji isti takav prekidac pa ga namontirao. Samo treba imati mirnu ruku i malo bolju lemilicu :d

Slicna ideja mi je pala na pamet (sa jumperom) ali sam prvo potrazio pomoc na Benchu. Nisam vjest sa lemilicom pa cu morati nacii nekoga da mi to odradi.

Uh kad bi one nozice ostale poslije uklanjanja prekidaca, "leg'o" bi klasican jumper...

Pa cak i da ne ostanu nadjes na nekoj staroj ploci ili grafickoj karti nozice pa ih namestis :)

A da ga samo uglavis u polozaju nekom cackalicom, ili papiricem...

A da ga samo uglavis u polozaju nekom cackalicom, ili papiricem...

Pokusao sam to vec, ali nije stos u tome da "bjezi" lijevo-desno.
Problem je u tome da je prekidac "zaglavljen" u polozaju RESET iako onaj drzac seta lijevo-desno (jedino mi to pada na pamet ali nisam 100% siguran).

Palo mi je na pamet da prespojim ona 2 prava pina odozdo, ali ne znam STA SE MOZE DESITI ako su istovremeno spojene sve 3 nozice...

Evo kako izgleda ploca:

Po svim testovima koje sam citao na netu bolja je od ove MSI P35 koju imam. Lako gura FSB 500MHz pa mi treba za neku kombinaciju sa C2Q 9300 npr.

Poslednja izmena:
Super je ploca, i ja sam jedan od onih koji su te savetovali da je kupis. Bese 50e ili tako nesto?

Koliko ja znam, te nozice su deo prekidaca, mislim da nece ostati. Bolje neka ti neko skine ceo prekidac, pa ga sacuvaj. A jedna zicica uz mirnu ruku i lemilicu ce resiti stvar...

Probaj prekidaču 50-tak puta da promeniš položaj pa vidi šta se onda dešava. Možda je samo oksidirao kontakt unutar kućišta pa se zato gubi. Tih prekidača imaš u svakoj elektro radnji a ako nisi vešt sa lemilicom zamenu može da ti uradi bilo koji TV mehaničar. Ili kao što su ti već predlagali neka ti u servisu skinu taj prekidač i stave klasičan džamper.

A što se tiče ideje sa Q9300, ploča možda može na 500 MHz, ali je pitanje da li će i procesor... Ipak je to dosta visok takt za C2Q.

Nije to problem veliki.Idi do nekog servisa koji se bavi elektronikom i resice ti za 5 min.

OK, hvala ljudi. Uljepsali ste mi Novu godinu :)
Poslije praznika cu otici u jedan dobar TV servis da mi ovo odrade.
Sto se tice ideje o C2Q i FSB500, to sam vise lupio u smislu da je ova ploca solidna osnova za uppgrade. Ne mislim za obaranje rekorda.

@sale-probao sam i to-ne fercera

@mitarus- jeste to je ta ploca, a cijena bila 47.99Eura
Zadnji BIOS omogucava podrsku za CPU-ove sa FSB 1333. Bilo je planirano da je uparim sa E5200, ali sada moram pozajmiti neki 65nm CPU da flash-ujem BIOS.

Jos jednom, HVALA svima :wave:

Poslednja izmena:
Druze, ako si u BG-u, donesi i sredicu ti besplatno. Mogu i da ti zamenim prekidac, ili da postavim standardni dzamper, kako god hoces.
Javi se na PM slobodno.

Svaka čast na ovom gestu solidarnosti! cheers

Uzmi iglu i wd sprej i iglom namochenom u wd predji preko kontakata i to je to.
Neka prasina putna te zeza.

Nazad
Vrh Dno