Šta je novo?

Problem sa ''pistanjem'' lap topa

• Začetnik teme Začetnik teme Animal
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Animal

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2013
Poena
275
Da li je problem da li nije nemam pojma lap top radi normalno ali to ni ne mogu da objasnim najbolje a kamoli da potrazim negde na googlu objasnjenje za to, ali pokusacu...

S vremena na vreme cujem odjednom kako nesto zapisti znaci ono piiiiiiiiiiiii i samo skljocne kao da se dvd rezac otvori na lap topu, naravno nista se ne otvori ali takav je zvuk otprilike, najpribliznije sto mogu da opisem... A nekada samo zapisti piiiiiiiiiii sto traje nekih 2 sekunde otprilike i nista se ne cuje da to skljocne na kraju... Sad to se desava nekada po par puta na dan a lap top je upaljen veoma cesto, jel ima neko predstavu sta moze da bude to ?

Ajde da dodam i drugo pitanje kad sam vec tu i to da pokusam resiti :d

U pitanju je Dell jak model, sa i7, star jos malo pa 3 godine... Kada je na bateriji i osvetljenje ekrana je smanjeno na minimum desava mi se da se s vremena na vreme jacina osvetljenja varira, znaci slika je non stop ista, samo cesto se desi da se pojaca svetlost pa se vrati pojaca pa se vrati kako je bilo, dok je na punjacu ovo se ne desava, samo dok je na bateriji... Ali dok npr kada pojacam osvetljenje ekrana na 100 % i na bateriji je ovo se ne desava ili ja ne mogu da primetim jer je osvetljenje na maksimumu, inace baterija drzi oko 2 sata, moze film da se odgleda i da ima jos...

Meni je pistao punjac, ali nije caktao, oslusni da nije mozda on i tebi problem...

Ovo drugo ne znam sta je, ako imas senzor za podesavanje osvetljenja prema osvetljenosti prostorije mozda on zeza, mada to retko koji laptop ima pa je mozda pre drajver problem...

Meni je pistao punjac, ali nije caktao, oslusni da nije mozda on i tebi problem...

Ovo drugo ne znam sta je, ako imas senzor za podesavanje osvetljenja prema osvetljenosti prostorije mozda on zeza, mada to retko koji laptop ima pa je mozda pre drajver problem...

Ne, nije punjac definitivno je lap top, jako jako jako cudno nikada do sada nisam cuo da lap top pisti na taj nacin evo i danas je isto pistao i cakne na kraju...

Pisao sam i na Dell support forumu, al tesko da mogu da objasnim i na srpskom sta se tacno desava a kamoli na Engleskom :wall:

Probaj metodom eliminacije:

-Skini opticki drajv.
-Skini bateriju(sumnjam da tu ima ista da pisti al aj)
-Skini hdd, pusti lap da ti radi sa nekim live linux diskom iliusb flash-om ako imas.

Probaj metodom eliminacije:

-Skini opticki drajv.
-Skini bateriju(sumnjam da tu ima ista da pisti al aj)
-Skini hdd, pusti lap da ti radi sa nekim live linux diskom iliusb flash-om ako imas.

Na zalost nista od ovoga ne mogu da odradim jer je uredjaj jos uvek pod garancijom i ne smem nista da cackam da ne bi ostao bez iste...

Racunam na to da ce neko da vidi kome se ovo isto desavalo pa da me bar utesi da je i njemu pistalo i ako mi ne kaze sta je problem, cisto da znam da se desavalo jos nekome, jer bas mi je cudno ovo...

Da li pišti stalno ili samo kada isključiš napajanje i radi samo na bateriju?

Da li pišti stalno ili samo kada isključiš napajanje i radi samo na bateriju?

Uh sad si me zatekao sa pitanjem... Pravo da ti kazem nisam obracao paznju na to mnogo, ne bih mogao sada da kazem tacno... Uglavnom lap top je vecinom na punjacu, sad jer ciljas na nesto ili si onako pitao ?

Ne, nije punjac definitivno je lap top, jako jako jako cudno nikada do sada nisam cuo da lap top pisti na taj nacin evo i danas je isto pistao i cakne na kraju...

Pisao sam i na Dell support forumu, al tesko da mogu da objasnim i na srpskom sta se tacno desava a kamoli na Engleskom :wall:

Evo da te obavestim da nisi jedini 🙂 izgleda da je dell zekio sa drajverima za zvuk.To što zapišti i meni se javlja od prilike na desnoj strani a kad se recimo igraju starije igre čuje se šuštanje zajedno sa zvukom.

Ako je to beep onda jedan beep oznacava problem sa plocom... Ali ja ne znam kako se zapravo cuje beep na ovom uradjaju, i da li je to to, ili nesto drugo, medjutim uredjaj radi najnormalnije niti se gasi niti restartuje itd, a kada bi odneo u servis oni bi sigurno rekli mi nismo nista primetili, jer to se desi jednom do dva puta na dan ako radi ceo dan.

Evo da te obavestim da nisi jedini 🙂 izgleda da je dell zekio sa drajverima za zvuk.To što zapišti i meni se javlja od prilike na desnoj strani a kad se recimo igraju starije igre čuje se šuštanje zajedno sa zvukom.

Jel ti se isto desava kao i meni znaci zapisti 2 sekunde i onda se desi ca cvokne nesto ( najslicniji zvuk kada se otvara dvd rw na lap topu ) ? A po nekada samo zapisti i ne cuje se to da cvokne... Da li mislimo na isto ?

Ne znam kakve to veze moze da ima sa drajverima za zvuk ?

Da,da...to se čuje iz desnog zvučnika koliko ja kapiram i čujem

Da,da...to se čuje iz desnog zvučnika koliko ja kapiram i čujem

A uvek mi je lap top udaljen od mene nekako da bih mogao toliko brzo da priblizim uvo da vidim da li je iz zvucnika, nekako mi ne deluje da je iz zvucnika nego iz unutrasnjosti al ne moze ni lepo da se odredi sta znam, kratko traje da bih mogao da utvrdim tacno...

Ukoliko je to beep onda je problem sa maticnom na zalost, ukoliko nije ja bih bas voleo da saznam sta jeste, pisao sam na delovom forumu, al koliko vidim onde nema niko strucan da odgovori nego odgovaraju drugi korisnici, mozda im i mail posaljem, jer voleo bih ako ima neki problem da se resi to dok je u garanciji...

Inace koji je model kod tebe ?

DELL Inspiron 15 3537 Intel-Core i7

Inače radi najnormalnjie...

Poslednja izmena:
Dell je dosta zabrljao sa tom i slicnim serijama. Jedan moj drugar ima 3737 sa i7-4500u i hteo je da ugradi SSD a umesto DVD drajva da ubaci caddy i u njega postojeci HDD od 1TB. Narucili smo caddy, probali i nije radilo kako treba - disk je stalno nestajao, pa se pojavljivao. Narucili smo drugi caddy i ista situacija. Posle dosta guglanja smo otkrili da laptop jednostavno ne moze da prepozna veci HDD od 500GB kad je ubacen u caddy - eto mozda nekom pomogne u buducnosti ako se odluci na takav poduhvat.

U BIOS-u promeniš u ANCHI mod i radiće bez problema Caddy

Nije bip, pročitaj ponovo taj post. Bilo je bruma kada naslonim ruke na laptop da kucam, to su otklonili zamenom ploče. Drugi problem je bio što se čulo konstantno pištanje (piezo zvuk koji ubija u mozak kada je tišina u prostoriji) kada laptop radi na bateriji i to nije otklonjeno novom pločom. Našao sam na netu da je dell priznao taj problem u napojnom delu, e sad ako se dobro sećam, da na bateriji se smanjuje napon za cpu i onda dolazi do oscilovanja neke zavojnice u napojnom delu. I dell je to objasnio da je u granicama ne znam koje buke i da je to sve ok 😱 Zato drugi laptop koji sam kupio nije dell.
Googlaj cpu whining noise

@Animal
Meni lici na seagate HDD koji se budi iz standby moda.
U power options imas opciju za koliko ide u standby pa vidi da iskljucis da testiras...

Na zalost nista od ovoga ne mogu da odradim jer je uredjaj jos uvek pod garancijom i ne smem nista da cackam da ne bi ostao bez iste...

Racunam na to da ce neko da vidi kome se ovo isto desavalo pa da me bar utesi da je i njemu pistalo i ako mi ne kaze sta je problem, cisto da znam da se desavalo jos nekome, jer bas mi je cudno ovo...

Pa mozes valjda bateriju da izvadis.

@Animal
Meni lici na seagate HDD koji se budi iz standby moda.
U power options imas opciju za koliko ide u standby pa vidi da iskljucis da testiras...

Nije to problem, desi se dok se radi non stop na lap topu, tako da hdd mora da bude u ''online'' rezimu...

Pa mozes valjda bateriju da izvadis.

Naravno da mogu al mislim da sam napisao vec, i bez baterije, znaci samo na punjacu pisti, i sa baterijom na punajcu pisti... E sada kada je samo na bateriji ne mogu da testiram nikako jer baterija prekratko traje.

Ko te slagao da se ovim ostaje bez garancije? Opticki drajv drzi 1 sraf odozdo i niko ne moze da provali da si ga vadio (sem ako ne s****s sraf totalno prevelikim alatom), za bateriju ti ni ne treba srafciger vec samo pomeris prekidas odozgo, jedino za HD bi mozda morao da skines donji poklopac laptopa a to znaci dosta srafova da cackas...

Kod mog della 5030 si morao rastaviti dosta toga da dođeš do tog jednog šarafa za optički drajv.

Za dvd je jedan šraf a za hdd su dva...

A taj jedan sraf koji drzi DVD odozdo, jel on ujedno i napaja DVD strujom i sluzi kao SATA konektor?

A taj jedan sraf koji drzi DVD odozdo, jel on ujedno i napaja DVD strujom i sluzi kao SATA konektor?

???? O čemu ti to...šraf je najobičniji i drži fizički drajv.Nikad nisam čuo da šraf ima ulogu provodnika na laptopovima..

Ma zezam se, naravno da ne radi nista slicno, nego tako ispade kod Lomnice, nije objasnio kako se vadi DVD.

hehh pa kako se uzme 🙂

generalno ja umesto DVD-a uvek pakujem caddy sa ssd-om ništa jednostavnije.A hdd i memorija su u istoj ravni tako da se do njih dolazi otvaranjem poklopca koji je pričvršćen sa...ček da vidim 🙂 yup! dva šrafa 😀

I evo posle par dana gotovo sam siguran da je distorzija koja se čuje ne iz zvučnika već iz samog HDD-a...baš ću ga vratiti i probati da zamenim laptop...

Ko te slagao da se ovim ostaje bez garancije? Opticki drajv drzi 1 sraf odozdo i niko ne moze da provali da si ga vadio (sem ako ne s****s sraf totalno prevelikim alatom), za bateriju ti ni ne treba srafciger vec samo pomeris prekidas odozgo, jedino za HD bi mozda morao da skines donji poklopac laptopa a to znaci dosta srafova da cackas...

Nije mene niko slagao nego ne znam da li si ti do sada kupovao nov uredjaj... Svakim ''neovlascenim'' otvaranjem gubi se garancija, verujem da ovo vazi za veliku vecinu radnji u servisa kao i u ovoj u kojoj sam ja pazario...

Sto se tice srafa ukoliko se ne odvije jako jako pazljivo, moze se primetiti da je odvijano, jer crna fafba se malooo zaguli i iskusan serviser moze da vidi da li je otvarano ili ne.

Kod mog della 5030 si morao rastaviti dosta toga da dođeš do tog jednog šarafa za optički drajv.

Upravo i kod mene isto.

Hahahahahahhaha care 😀

I evo posle par dana gotovo sam siguran da je distorzija koja se čuje ne iz zvučnika već iz samog HDD-a...baš ću ga vratiti i probati da zamenim laptop...

Kod mene je ovo pistanje postalo sve ucestalije sada se cuje i po 5-6 puta na dan.

Ma zezam se, naravno da ne radi nista slicno, nego tako ispade kod Lomnice, nije objasnio kako se vadi DVD.

Sta ima pobogu da objasnim, pa nismo Ameri da treba da se crta, kad odsrafis taj 1 sraf vidis da se sam DVD malcice opustio iz siluete laptopa, samo nagnes isti na stranu i DVD ispadne!

Ima vise tipova optike u Dell-u, izmedju ostalih i model samo sa otvorom za diskove, "slot-load". Kako ti znas koji DVD on ima, kad nigde nije naznacio ni model?

Nazad
Vrh Dno