Šta je novo?

Problem sa particijama na Win NT4

kiborg21

Slavan
Učlanjen(a)
23.02.2005
Poena
309
Dakle gostovao sam hdd maxtor od 12.5Gb na hdd od 40Gb. Particije su bile c:500mb,d: 2Gb i e: 10Gb.
Posle gostovanja disk od 40 Gb ne dize sistem,stane odma posle ucitavanja diskova...
Inace na starom sistemu bio je i disk od 40Gb kao dodatni,a sad treba da budu 2 od 40 gb.Posto ploca ne vidi disk od 80Gb,blokira cim se nakaci,u biosu ne vidi velicinu...itd njega smo odpisali...
Procesor je na 500 Mhz,oznaka ploce je fx430(mislim da je intel),sd ram 64...
Da li Nt4 ima neka ogranicenja za velicinu sistemske particije, ili je nesto drugo problem
U svakom slucaju hvala na odgovoru

Potrebno je jos malo info-a, npr. da li dobijes neku gresku tipa no operating system found, ili non-system disk or disk error ili samo crnu podlog. Kako ti je bios prepoznao disk, kako je podesena translacija hdd-a LBA, LARGE ili sl. Moguce je da ti je ostecen MBR (prvih 512 bajtova) na sys particiji. U tom slucaju butaj sa win98 startup disketom i ukucaj fdisk/mbr pa vidi da li ti je resilo situaciju. Evo ti jos malo info-a o toj temi http://www.ntfs.com/mbr-damaged.htm

A da li si postavio taj novi disk od 40Gb, koji treba da butuje,na master mod.Pretpostavljam da ti je stari od 12Gb bio master,a 40Gb bio slave.

Poslednja izmena:
kiborg21 je napisao(la):
Dakle gostovao sam hdd maxtor od 12.5Gb na hdd od 40Gb. Particije su bile c:500mb,d: 2Gb i e: 10Gb.
Posle gostovanja disk od 40 Gb ne dize sistem,stane odma posle ucitavanja diskova...
Inace na starom sistemu bio je i disk od 40Gb kao dodatni,a sad treba da budu 2 od 40 gb.Posto ploca ne vidi disk od 80Gb,blokira cim se nakaci,u biosu ne vidi velicinu...itd njega smo odpisali...
Procesor je na 500 Mhz,oznaka ploce je fx430(mislim da je intel),sd ram 64...
Da li Nt4 ima neka ogranicenja za velicinu sistemske particije, ili je nesto drugo problem
U svakom slucaju hvala na odgovoru
mislim da je najveci problem sto nt nije plug and play operativni sistem
mada mozda ima i veze sto sistemska particija mora da bude manja od 7,8gb
koliko procitah
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=KB;en-us;224526

Poslednja izmena:
Filo je napisao(la):
mislim da je najveci problem sto nt nije plug and play operativni sistem
mada mozda ima i veze sto sistemska particija mora da bude manja od 7,8gb
koliko procitah
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=KB;en-us;224526

Da,video sam za to da mora da bude manja particija od 7,8 Gb,ali posle gosta je i bila oko 2Gb particija,tako da nije to. Proporcionalno su vece particije 4 puta,logicno...

kvisko je napisao(la):
A da li si postavio taj novi disk od 40Gb, koji treba da butuje,na master mod.Pretpostavljam da ti je stari od 12Gb bio master,a 40Gb bio slave.
Naravno da je na master stavljen...pfff :smash:

frogman je napisao(la):
Potrebno je jos malo info-a, npr. da li dobijes neku gresku tipa no operating system found, ili non-system disk or disk error ili samo crnu podlog. Kako ti je bios prepoznao disk, kako je podesena translacija hdd-a LBA, LARGE ili sl. Moguce je da ti je ostecen MBR (prvih 512 bajtova) na sys particiji. U tom slucaju butaj sa win98 startup disketom i ukucaj fdisk/mbr pa vidi da li ti je resilo situaciju. Evo ti jos malo info-a o toj temi http://www.ntfs.com/mbr-damaged.htm

Nije javljao nikakvu gresku,samo zamrzne ekran nakon ucitabanja diskova,da vidi velicinu u biosu, probao sam i rucno da mu menjam parametre,LBA,LRG...LRG je sad...
Moguce je da je ostecen MBR diska ,taj disk je radio kao bekap disk na drugoj mashini,a kao sistem sam danas probao da formatiram particije na vishe nacina,i tu je bilo gresaka nekih,nisam probao to sa 98-com,ali izgleda da se ne vredi petljati sa sistemom na tom disku...Ne gori im pod nogama :-devil-:
Stavice ispravan disk,posto je to mashina za neke obracune-u Penzionom Fondu za vojne obveznike...
Ne bismo voleli da nam pukovnici i generali ne dobiju penzije,zar ne :D

E,da desavalo se da kad kreiram 3 particije preko butalnog cd-a (Hirens boot 8),kad formatiram particije kao sto su na malom disku,FAT16,NTFS i NTFS.
Posle formatiranja,i restarta,kada opet udjem u podesavanje particija-izgubi fajl sistem,i posle ponovnog formatiranja isto. i kada sam pokusao da spojim 2 ntfs particije, tu je javljao greske i pucao. Tako da smo odustali od tog diska...
Savetovao sam ih da ne drze nista bitno na njemu,i to samo kao prenosni da ga nakace,posto imaju USB hdd rack...

U svakom slucaju,hvala na savetima

Vrh Dno