Šta je novo?

Problem sa particijama na HDD

• Začetnik teme Začetnik teme Don54
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Don54

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
619
Pri pokušaju da sa GHOST.om revitalizujem komp, pokazana mi je poruka da nemože da se raspakuje. U tom pretiskanju yes i no izgubila mi se jedna particija tj, particija D preslikala se na C:, a sama particija D je nestala. Da problem bude veći ta particija je sada veličine 20 GB a bila je 40. Potpun haos.
Da li postoji neki program iz Dos-a da se pokrene i da se ceo HDD resetujem tj da ponovo napravim dve particije. Program nesme da bude veći od 1,4 MB

Ufff... Ajde daj malo više detalja. Tipa, da li su ti na disku bili neki važni podaci i na kojoj particiji. Što se samog particionisanja tiče, u okviru svakog MS startup diska imaš fdisk koji može da pravi i briše particije, a onda sama instalacija uradi formatiranje.

Ukoliko pak pokušavaš da spaseš podatke onda ćeš to morati da uradiš sa nekim posebnim programskim paketom, koji obično dolazi na butabilnom CD-u ili se pak instalira na funkcionalnom OS-u pod kojim se pristupa tom disku.

Kažem ti, moraćeš da budeš malo konkretniji.

Ma podaci su spašeni. I sada bih obrisao (resetovao ceo HDD). Rekao si da na početku svakog MS ima f disk...... Objasni mi to malo bolje.

Pa nema tu šta da se resetuje. Vidi samo da li particije moraju da budu u sektor identične sa ranijim, kako bi eventualno mogao na njih da vratiš odgovatajuće "image snapshot"-ove koje si napravio sa GHOST-om. Mada, mislim da to nikada nije uslov ukoliko particije nisu dubke pune i uz to veće od slobodnog prostora. Proveri to pre nego što nastaviš.

Što se fdisk-a tiče, to ti je praistorijski jutiliti za particionisanje i formatiranje diska koji se nalazi na svakom MS DOS ili pak startup disku. Startup disk ti je flopi koji možeš kreirati iz samog Windows-a ili pak skinuti negde jutiliti koji će ti kreirati tu disketu. Sa fdiskom se radi tako što butuješ u DOS sa tog flopija i onda na prvom promptu otkucaš 'fdisk'.

Zbog nedostatka 48-bitnog LBA adresiranja, fdisk je u kombinaciji sa starijim izdanjima DOS-a (<v7.1) ograničen na rad sa diskovima do 137GB. Neke ranije verzije programa su imale problema i sa diskovima većim od 64GB, ali to nije deo pomenutog ograničenja već bag koji je otklonjen u novijim verzijama.

MS-ov fdisk može da kreira samo FAT (16/32) particije, ali se uklapa u zadato ograničenje od 1.4MB, tako da sam se samo zbog toga ovoliko srask*njao o njemu.

U svakom slučaju postoji gomila drugih alata koji taj posao mogu da odrade mnogo lakše i bolje. Ako već koristiš GHOST, zašto to ne odradiš sa Gdisk-om ili nekim sličnim Nortonovim rešenjem. Nije valjda da ništa od toga nema svoj butabilni image?

Drugo rešenje ti je da skineš ili napraviš WindowsNT/2000/XP startup diskove (mislim da ih ima četiri komada) i sa njima uradiš sve što ti treba. Oni podržavaju i LBA i NTFS formatiranje i još koješta.

Na kraju krajeva, možeš da uzmeš i neku noviju OpenSUSE distribuciju i kreneš u instalaciju... kada dođeš do partition manager-a izabereš 'custom partitioning - for experts' i uradiš šta hoćeš iz veoma preglednog grafičkog okruženja.

Ima puno rešenja, ne znam koje su tvoje potrebe i šta te konkretno muči. Zašto ograničenje na 1.4MB? Zar nemaš optički uređaj na toj mašini? Zar ti nije lakše da prebaciš i isparticionišeš disk na nekoj mašini koja ga ima nego da se zezaš sa flopi disketama i praistorijskim alatima?

Poslednja izmena:
Hvala "magick" što se javljaš i pokušavaš da mi pomogneš. Evo malo ću ti detajnije objasniti proble.
Prvo da ti objasnim zašto imam slabo znanje iz oblasti HDD. Ovo mi je treći disk, prvi sam kupio pre dese godina 1,3 G Qvantumov, pa 6,4 G i na kraju pre dve godine Maxronov 80G. nikad nisam čačkao po particijama da ne bi doveo u opasnos podatke koje imam na disku (poučen iskustvima drugih) a i nisam imao potrebe za nekim ekspermentisanjem ili nečim drugim.
Sada mi se prvi put ovo desilo tako da sam dosta zatečen. Evo u čemu je problem. Kada odem u Dos nevidim particiju C: koja je NTFS. a vidim particiju D: koja ima oznaku C:. Kada odem u windos vidim obe particije i komp radi normalno. Imam DVD tako da svako tvoje uputstvo mogu da sledim.
Pitanje: zašto nevidim iz Dos-a particiju c, i šta da uradim da je ponovo vidim kao nekad.
Ovde napominjem i to da neznam od kada mi je particija c: postala NTFS, mislim da je bila FAT 32.

Pa ne vidiš je upravo zato što je sada NTFS. DOS nema podršku (drajver) za NTFS fajl sistem. Kada bi našao odgovarajući drajver, mogao bi da pristupaš i toj NTFS particiji pod DOS-om. Postojalo je svojevremeno dosta komercijalnih rešenja za ovaj problem, a danas verujem da ima i više slobodnih/besplatnih. Možda bi mogao da kreneš odavde.

Ako već nisi stručan u toj oblasti, zašto sam petljaš? Nemoj mi samo reći da je novac u pitanju, zato što danas ljudi vrše takve usluge za neku bagatelu, a kol'ko ćeš sam živaca i vremena da izgubiš sigurno bi vredelo tih para... Mene samo brine da nešto ne zezneš, pa posle kuku lele. 🙂

Bilo kako bilo... Skini negde Hiren boot CD ili nešto od pogodnih alata sa www.bootdisk.com pa uradi šta ti je potrebno. Ne mogu ti napamet reći šta sve treba da uradiš i koje opcije da izabereš, pa ćeš morati da se načitaš help-ova. 🙂

Srećno! :wave:

Na kraju ću HDD i odneti kod nekog da mi ga sredi.
Ali trebao bi da znam faktički šta hoću. Eto saznao sam od tebe, a činimi se da sam to negde i pročitao ali nisam obratio pažnju, da se NTFS particija nevidi iz DOS-a, zatim da se na nju mogu snimati veći fajlovi tj pogodna je za snimanje TV. Veći fajlovi mislim da li do 4 GB ili neograničene veličine. Moram i to da proverim.......

Znači dolazim do sledećeg pitanja kako particiju NTFS da vratim na FAT 32.

Ufff... To su sve baš osnovne stvari. Prosto ne znam odakle da počnem. A da ti daš malo više detalja, tipa koji ćeš operativni sistem instalirati i kolike su particije bile, odnosno kako hoćeš da izdeliš disk? Šta sve radiš na tom računaru, odnosno imaš li nekakvih posebnih zahteva?

Što se veličine fajla tiče, FAT32 je ograničen na 4GB, a FAT16 na 2GB. Ipak, programi za video kepčer odavno znaju kako da zaobilaze to ograničenje, kreiranjem više četvorogigabajtnih fajlova. Ipak... ima NTFS i drugih prednosti u odnosu na FAT, pa ako nemaš nekakve posebne razloge, trebalo bi da se držiš NTFS-a.

Što se migracije tiče, mislim da se ne možeš vratiti sa NTFS-a na FAT32, a da pri tome ne izgubiš sve podatke sa te particije. Ta migracija radi samo u jednom pravcu. Na gore... Naravno, uvek ti ostaje rešenje da sve obrišeš pa ispočetka. Uostalom možeš da kreiraš sve particije i u samoj instalaciji XP-a ili bilo kog drugog novijeg OS-a.

Što se particionisanja tiče... kod klasične IBM-PC arhitekture, disk može da sadrži najviše četiri (4) primarne particije. One se zovu primarne zato što mogu da sadrže "Volume Boot Record", odnosno mogu da budu butabilne. Ako ti treba više od četiri particije (tebi sigurno neće), onda jednu od te četiri primarne moraš žrtvovati za jednu "extended" particiju, koja se dalje može izdeliti na neograničeno mnogo logičkih particija. Logičke particije su pak priča za sebe... One imaju svoja ograničenja... Ne mogu se proizvoljno brisati, već samo po redu po kom su i kreirane, što ograničava i mogućnost promene njihove veličine. Ipak, ništa od ovoga tebi ni neće trebati.

Mislim da ti je za sada dosta. 😀

Da li si ti uopšte ikada probao da sam instaliraš neki OS? Ako na disku nemaš više ništa što ti treba, igraj se do mile volje... Šta te sprečava da pokušaš sam da instaliraš XP? 🙂

Poslednja izmena:
Mislim da me nisi baš svatio.
Zbog važnosti podataka koji se nalaze na HDD nisam želeo da ekspermentiš sa HDD. Svi HDD su mi veoma korekno radili i zadovoljavali moje potrebe. Nisam imao potrebe za nekim posebnim ubrzavanjima kompa ili HDD ili za ogromnim memorijama. Tako da i nisam proučavao principe rada HDD. Hvalati i na savetu da slobodno instaliram XP.....mislim da je malo nisko 😉,
u svakom slučaju hvala. Problem je u fazi rešavanja.

Mislim da me nisi baš svatio.
Zbog važnosti podataka koji se nalaze na HDD nisam želeo da ekspermentiš sa HDD.
Pa da li sada imaš neke važne podatke na tom disku? Ako je odgovor "da", nemamo šta da pričamo nego ga nosi u servis. Ako je "ne", sada možeš da mu radiš šta hoćeš.

Hvalati i na savetu da slobodno instaliram XP.....mislim da je malo nisko 😉,
Zašto misliš da je "nisko"? Ako si to toliko puta uradio i smatraš da je toliko ispod tvog nivoa da je i samo pitanje uvredljivo, kako ne znaš da u samoj instalaciji imaš alat za particionisanje i da možeš sa njim da obaviš sve što ti treba?

Bilo kako bilo, važno je da se stvar rešava.

Nazad
Vrh Dno