Šta je novo?

problem sa paljenjem kompa

MACISR

Slavan
Učlanjen(a)
24.08.2007
Poena
304
Pomagajte ljudi imam jedan veliki problem, pre svega neznam dali pisem na pravom mestu ali pretpostavljam da mi graficka pravi problem. Problem je saledeci: Prilikom paljenja kompa necuje se taj beep koji se inace cuje kad je bio,ispravan, a samo cujem kako zavrti DVD rom i ventilatore zatim uspori pa ponovo zavrti i tako dok ga ne iskljucim. Par puta kada ga tako ukljucim i iskljucim nekad proradi a nekad nece. Nosio sam u servis a tamo je serviser izvadio memorije 2x2 i ubacio u druga dva slota uz obrzlozenje da kod Gigabyte maticne hoce da dva plava slota prave problem, pa je radio dva dana stim da nisam gasio komp. Nocas sam ugasio komp a jutros opeta ista prica. Ja sam iz Kikinde a graficku sdam kupio u Beogradu a konfiguracija je sledeca:
AMD Phenom II X6 1055T Six-Core 2.8GHz/9MB
GIGABYTE GA-870A-UD3 AMD 870+AMD SB850,4xDDR3,E-Sata 3,USB 3.0,
GRAFICKA SAPHIRE 6950 1 GB,
KUCISTE Cooler Master haff 922
CHIEFTEC CFT-750-14CS 750W Full Super series napajanje
MEMORIJA (2x2gb kingston HYPERX)
HDD WD sata2 1000gb
Probao sam menjao kabal od napajanja ali nije do toga, da i desilo mi se da je par puta nakon sto je podigao sistem zablokirao i morao sam ponovo muciti da i se nekao ukljuci. Sta tu mogu da proverim jer neverujem serviseru ni rec a ako odnesem garfu u BG na reklamaciju mozda ce kod njega bas utrefiti da radi pa sam onda dzaba iso a problem nije resen
Izvinjavam se na poduzem tekstu i hvala

Meni je na starom kompu pravio problem kabl sa prednjeg panela od kucista za usb, kad-kad se ukljuci a kad nece ne cuje se ni onaj prvi "bip" kao sto si ti napisao. Kad sam njega iskljucio sve je radilo normalno.
offtopic:
...neverujem serviseru ni rec...
Takodje. Ja ne verujem ni jednom. Kad god sam kupovao nove konfe sve sam sam sklapao jer ovi ******i mogu nesto da zaj*bu pa posle mi izmislja ovo-ono, sarena laza, odugovlace...

Poslednja izmena:
nije meni problem tj nesmeta meni sto nedaje zvucni signal, vec sto nece da mi se podigne sistem tj da se ukljuci monitor, a taj beep je jedan od nacina provere ispravnosti i time javlja dali je sve u redu ili ne

Ta ploča ima neke bubice sa startom (tako sam bar više puta video po stranim forumima), najverovatniji uzrok je memorija, tj. neslaganje BIOS-a sa memorijom. Možeš da probaš da poteraš ploču samo sa jednim modulom (probaš jedan, pa drugi), ili da vidiš koju verziju BIOS-a imaš, pa da uradiš update.

Ima više revizija te ploče, pogledaj koja je, pa nađi odgovarajući BIOS, i uradi update ako nije najnoviji, može se desiti da time otkloniš probleme.

Evo ti link na reviziju 3.0:

GA-870A-UD3 (rev. 3.0)

problem je u tome da nikada nisam radi update BIOS-a , neznam dali updateom biosa gubim garanciju na plocu? probao sam da medije da skidam graficku sam skinuo, brisao pinove, vracao, pustio sam memtest 5 sati i kaze da je ok. Sad sam uzeo i kablove kojima se napaja graficka (posto ima posebno napajanje dva neka kabla zbog jacine i potrosnje) na napajanju prebacio na druga dva slobodna mesta pa cemo videti sta se desava. Neznam dali posoji mogucnot posto dosta vuce (neznam tacno koliko) da je na neki nacin oslabilo napajanje ili tacnije ta dva izlaza? Najveci problem je u tome da komp nekad radi puta uzastopno upali a nekada nece 10 puta. Nema pravila. Sada ga trenutno podigao par puta iz prve.

PS: Kako mogu da vidim koja je revizija ploce i koja verzija BIOS-a? ovo je iz programa Aida 64

Informacije o matiènoj ploèi
ID matiène ploèe 06/07/2010-RX870-SB850-7A66CG04C-00
Naziv matiène ploèe Gigabyte GA-870A-UD3

Informacije o FSB-u
Tip sabirnice AMD K10
Osnovna frekvencija 220 MHz
Efektivna frekvencija 220 MHz
HyperTransport frekvencija 2200 MHz
North Bridge Clock 2200 MHz

Informacije o memorijskoj sabirnici
Tip sabirnice Unganged Dual DDR3 SDRAM
Širina sabirnice 128 bit
DRAM:FSB razmera 20:6
Osnovna frekvencija 733 MHz (DDR)
Efektivna frekvencija 1467 MHz
Protok 23467 MB/s

Fizièke informacije
Broj podnožja / slota za nadogradnju procesora 1 Socket AM3
Broj slota za nadogradnju 3 PCI, 2 PCI-E x1, 2 PCI-E x16
Broj memorijskih slotova 4 DDR3 DIMM
Integrisani ureðaji Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394
Oblik / Velièina ATX
Dimenzije 230 mm x 300 mm
Chipset na matiènoj ploèi AMD870
Dodatne funkcije DualBIOS, Easy Energy Saver, Ultra-ATA/133, SATA-II, RAID

Poslednja izmena:
Nećeš izgubiti garanciju sa apdejtom biosa matične (pod uslovom da ga odradiš kako treba i da ne zezneš nešto)...jer ni oni koji ih prodaju sigurno ne znaju koji bios ide uz koju ploču.

Elem, ja sam imao 100% isti problem koji si ti naveo pre 1.5g ali mi je konfa bila dosta drugačija od tvoje:

-Matična: DFI BloodIron P35 TR2L
-Grafička: MSI 9600 Hybrid Freezer,1gb,256bit,ddr3
-Procesor: C2Q Q6600
-Napajanje: Chieftech 550w
-HDD: WD 320gb
-RAM: 6GB Kingston (3x2gb),800mhz,ddr2

...problem se pojavio odjednom, a primetio sam da je tada bilo malo hladnije u sobi pošto nisam bio kod kuće i nisam uključio grejanje. Zezalo me je nekoliko dana, uglavnom kada bi temperatura u sobi bila niža od 16 stepeni, sve živo sam izmenjao i problem je uvek bio prisutan. A na kraju ispostavilo se da je problem bio u samom NAPAJANJU!!! Ko bi rekao za Chieftech od 550w tako nešto...staro svega godinu dana? Posle par dana napajanje je i riknulo. Kada sam stavio neko kinesko od 500w sve se vratilo u normalu.
Danas imam mašinu ( iz potpisa ), koja je mnogo jača od one prethodne konfiguracije sa tim istim kineskim napajanjem i sve radi kao sat.Doduše, malo je bučnije, ali radi posao...

Probaj za početak da promeniš napajanje, možda je neka grana oslabila....probaj sa nekom drugom markom, različite snage (600,650 itd) pa ćemo videti.

Poslednja izmena:
Mozes da probas i sledece: izvadi memoriju i sve kartice sa maticne. Iskljuci sve sata kablove i fp usb i probaj onda da ukljucis, da li se tad cuje neki bip?

i ovde je chiftec u pitanju ali 750w i star svega oko 5 meseci, kao sto sam naveo sada kad sam ubo u druge dve grane kablove za napajnje koje vode na napajanje graficke (posto su jos dve bile slobodne) sada radi, probao sam jedno 15 puta i uvek je podigao sistem. Neznam ako je to u pitanju dali ce se reklamacija uvaziti jer je pod garancijom a ova druga dva izlaza rade dobro, dali moze da se utvrdi neispravnost napajanja tacnije tog kvara? Bojim se ako ce sad jedno vreme raditi pa crkne kada istekne garancija a ja izbacio 11.000 din za napajanje ili jos gore da mi nesto sprzi.

Kako mogu da vidim koja je revizija ploce i koja verzija BIOS-a?

Revizija ploče ti stoji u uglu, pogledaj atačment, markirao sam na slici crvenom bojom.

Verziju BIOS-a vidiš prilikom starta, (boot sekvencija), ili uđi u BIOS, pa pogledaj.

Garanciju ne bi trebao da gubiš, bar mi nije poznat takav slučaj, mada je kod nas sve moguće. :d

Možeš eventualno da se konsultuješ sa prodavnicom, da li ti odobravaju BIOS update.

Prilozi

• GA-870A-UD3.jpg
    GA-870A-UD3.jpg
    185.2 KB · Pregleda: 36
sad sam gledao preko Aide 64 verziju biosa:

BIOS informacije
Datum izdanja sistemskog BIOS-a 06/07/10
Datum izdanja video BIOS-a 01/05/11
Tip Award BIOS-a Award Modular BIOS v6.00PG
Poruka Award BIOS-a AMD 870 BIOS for GA-870A-UD3 F2
DMI verzija BIOSa F2

jeli moguce da je moj bios zastario?

F2 verziju BIOS-a imaju samo ploče rev. 2.0 i 2.1, obe revizije imaju novije verzije (F3, F4 i F5), izgleda da se radi o istim BIOS-ima za obe ploče, ali ti ipak pogledaj reviziju ploče, pa skini odgovarajuću, sigurnije je.

F5 je prilično "sveža" verzija, iz avgusta ove godine.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno