Šta je novo?

Problem sa paljenjem i ekranom na Toshiba Satellite L300D

virke

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2004
Poena
775
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 BOX
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX B450
RAM
Kingston 2 x 8Gb @3200 XMP
GPU
Gigabyte Aorus Rx 580 4Gb
Storage
Kingston A2000 250GB, Seagate 1Tb ST1000DM010
Zvuk
Logitech X-530
PSU
Seasonic Focus GX 650w
Kućište
Antec Nine Hundred
Monitor
AOC 27G2U5/BK
Miš & tastatura
Red Dragon HARPE PRO K503A RGB+ A4 TECH T70 Terminator Bloody
Mobilni telefon
Xiaomi 11 Lite 5G NE
Pristup internetu
  1. Optički internet
U pitanju je sestrin laptop sa kojim vec par dana ima problem. Jednostavno ne moze da otvori nijednu internet stranicu. Prijavljuje da ne odgovara sertifikat stranice i da je sajt untrusted.
Malopre ja proguglam i vidim da je problem u nepravilno podesenom datumu i satu, bar tako kaze cika google.
Promenim ja sat i datum na odgovorajajuci ( inace stojao je cini mi se januar 2008) i reko aj da resetujem komp. Pojavi mi se upozorenje da ne mogu da ugasim komp zato sto mi radi task menadzer i jos neki win programcic i odem na opciji end now i komp se resetuje.
E od tada pocinju problemi.
Racunar se upalio ali nema slike na ekranu, cujem ja da radi ali nema slike...aj reko mozda se nesto Win slogirao pa nece da se upali ugasim ga ja i ponovo ga upalim ali sad pored toga sto nema slike na ekranu posle nekih 30ak sekundi laptop se ugasi sam od sebe. Kada ga upalim opet ista prica posle 30ak sekundi.
Kada ga pipnem on je vruc ali oduvek je i bio vruc posto ima AMD procesor. Ne mogu da procenim da li se sada pregrejava posto nije moj laptop i ne znam kako se grejao pre.
Neki savet?

Prikljucio sam laptop na eksterni monitor i slike nema.
Crkla grafika?

Mozda znaci a mozda i ne. Sad mi sestra rece da jos sat na laptopu od pre 2-3 dana pobrljavio. Do tad je bio najtacniji a onda je poceo da zuri 20-30 min.
Maticna ploca?
Ako crkne maticna ploca laptop ne bi ni trebao da se upali zar ne?

zamena baterije ce resiti problem sa satom ali da li ona moze da utice na ostale probleme? Nesto bas i nemam volje da raskupusavam laptop, trazim da kupim bateriju, sklopim sve to da bi na kraju imao isti problem a to je da nema slike na ekranu :(

skoro sam bio u posedu jednog laptopa koji nije hteo da podigne sistem, bagovao, radio sporo skroz, zamenio sa bateriju na biosu i sve funkcionise normalno...

Ne mora da znaci da je maticna ploca skroz crkla. Probaj prvo da zamenis bateriju na ploci kao sto je rekao gurabija, to ti je najjednostavnije i najprostije resenje.. Ako to nije onda je 99% cip na maticnoj ploci i tu ce ti trebati neki servis. Ovlasceni servis za toshibu (da ne spominjemo ime) ce ti menjati celu plocu i to ce kostati oko 20-25000 din. Odnesi lap top u neki drugi servis koji vrsi zamenu tih cipova i kosta ce mnogooo manje. Naravno, ako je crk'o cip. Probaj prvo zamenu baterije.

Mozda znaci a mozda i ne. Sad mi sestra rece da jos sat na laptopu od pre 2-3 dana pobrljavio. Do tad je bio najtacniji a onda je poceo da zuri 20-30 min.
Maticna ploca?
Ako crkne maticna ploca laptop ne bi ni trebao da se upali zar ne?

To sto si ti cackao nema veze sa tim sto se desilo, jednostavno, nesrecna slucajnost.
Prvo probaj sa zamenom baterije ali ne verujem da ce proci, cak i sa neispravnom baterijom lap bi trebao da se pali.
Moze da se desi i da ti je baterija dobra a da ploca brljavi. Daj napisi nam punu oznaku da vidimo o kojoj se konf radi.
Iz prve, tipujem na north bridge chip u kome je najverovatnije i grafika integrisana.
Nemora da znaci da kad crkne ploca lap se ne pali, pogledaj samo svoj slucaj.

Ko sto sam napisao, north bridge sa integrisanom grafikom.
Kontaktiraj usera multiplex

Slican problem je i kod mene, u pitanju je Toshiba Satellite L300D-12U, AMD Athlon X2 64, sa ATI radeon grafikom.... Kad ga upalim samo se cuje cooler i nista drugo...... a ne grije se nikako.....

Vrh Dno