Šta je novo?

Problem sa ocima kod glare ekrana na lap-u

Impreza

Slavan
Učlanjen(a)
20.12.2006
Poena
365
Pozdrav svima,

Kupio sam laptop sa 17-incnim glare monitorom pre 2 dana. Posto do sada nisam radio za laptopom sa takvim ekranom nisam ni slutio da cu imati problema sa ocima. Cak mi se takav ekran na prvi pogled vise svideo od matiranog. Simptome koje imam su bolovi u glavi, mucnina u stomaku, lepljivi ocni kapci i sl.

Da li je neko od vas imao slicne probleme i kako ih je resio? Da li je neko od vas uspeo da se "navikne" na takav ekran?

Pokusao sam da premestim laptop na mesto sa sto manje objekata iza mene i to mi malo pomaze. Isto tako, povecajne brightness-a i kontrasta mi umnogome pomaze, ali onda mi se oci naprezu od toga. Imam kuci LCD od 19 inca i nisam imao takve probleme. Pozvao sam par firmi i raspitao se za anti-glare folije, ali ih nisu imali. Ako znate gde mogu da se nabave u NS-u ili BG-u javite mi na pm.

Unapred hvala

Ja sam primetio da mi smeta glare ekran pa sam kupio laptop sa obicnim "matiranim" ekranom.

Drugar,glavobolje i lepljivi ocni kapci su takodje simptomi konjuktivitisa,ja dok sam radio na CRT monitorima,posle cele noci crtanja su mi"samo"bile zakrvavljene oci i naravno bolele su me,dok glavobolje i lepljivi ocni kapci nisu bas simptomi zamora ociju,bar ne za mene!?
E sad ako i dalje mislis da je to problem,i da se neces naviknuti,samo da ti kazem da sam pre ovog imao par laptopova sa"obicnim"TFT ekranom,a onda sam prosle zime kupio ovaj HP sa istim takvim"sljastecim"ekranom i vrlo brzo sam se privikao,oci me odavno ne bole,boje na ovom ekranu su ekstra u odnosu na one stare,a jedine situacije u kojima mi smeta je kad imam neki izvor svetlosti iza ili sa strane,pa da mi pravi odbljesak na ekranu i samim tim smeta i bole oci od toga,ali resenje za to je bar prosto,udalji se negde gde ce ti izvor svetlosti biti iznad ili iza ekrana!
Pozdrav ,)

Ja imam 15" Toshiba sa TruBrite-om (znaci glare). Naspram 19" mat kod mi je mnooogo laksi za gledanje. Ne smetaju mi ni sunce niti bilo sta iza njega.
Video sam doduse ASUS glare laptop (nemam pojma kako se njihov glare tech zove, valjda CrystalBrite) - ono je UZAS. Jedva vidim gde je start meni, bez obzira gde radim (noc, mrak, zamraceno danju, svetlo, etc.).
Zavisi dosta koji si lap uzeo.

Znala je malo da me zaboli glava poslije dužeg gledanja u "glare" monitor, ali nikad sa takvim simptomima. Ipak posjeti doktora. Tačno je, u principu dosta zavisi i od proizvođača. Toshiba, a pogotovo Sony, iz mog iskustva, to nešto bolje rade.

Poslednja izmena:
Hvala svima na pomoci. Definitivno je glare efekat u pitanju. Sinoc sam podesio kontrast na maksimum, a brightness skoro do maksimuma tako da se ne vide odsjaji i skoro da nisam imao problema. Imao sam malih problema koje svako ima usled visokih vrednosti kontrasta i brightness-a, ali nije bilo simptoma kao prethodnih dana.
Odlucio sam da kupim anti-glare foliju za monitor na laptopu. Zvao sam dosta radnji i nemaju ih uopste. Ako neko ima info gde mogu da je kupim u Srbiji neka mi javi na pm. Ako uspem da nabavim foliju obavesticu vas o efektu iste. E da, u pitanju je HP 6820s laptop.

Pozdrav

Vrh Dno