Šta je novo?

problem sa oc bartona na a7n8x-x sa 512 hyperx ddr370

marsi

Slavan
Učlanjen(a)
02.08.2004
Poena
320
prvo da pozdravim sve posto sam nov na ovom forumu.....
Citajuci postove o oc i gledajuci postignute rezultate stekao sam utisak da uopste nije problem overclockovati.....
imam barton 2500 box na asus a7n8x-x i 512mb kingston hyperx pc3000 (370 mhz) koji mi default setovanjima rade na 166x11=1.83ghz i memorija na 166. problem je u tome sto kad podignem memoriju na 185 i 185x10 uspem da podignem sistem ali mi windows brzo pukne. probao sam i da podignem voltazu memorije ali nista... tajminge sam takodje podesavao na 6-2-2-2t i 11-2-2-2t... ali opet isto....
sa druge strane probao sam koliko najvise mogu da nateram bartona da radi sa memorijom na 166mhz, i dobio sam sledece:
166x12 i 200x10, sve preko toga nece... menjao sam i napon na vcoreu... i opet nista.....
gledajuci postignute rezultate na raznim forumima ovo sto sam ja uradio je nista, pa cak i manje od toga.....
ne znam kakvu ulogu u ovom ima graficka ali cisto da kazem da imam ati radeon 9200 vivo.....
ako moze neki savet sta da radim......
hvala....

Ili ti je uleteo procesor koji ne moze vise ili te kolje neka komponeneta. Povadi sve sem memorije, hard diska i graficke pa probaj. AGP takt mozes fiksirati na neku frekvenciju pa probaj i to. Ako je OS mator tj ako je radio sa nekom drugom plocom formatiraj disk pa instaliraj OS od nule. Hladjenje ??(mada ovih dana nije uzasno toplo), napajanje??

AGP mi je namesten na auto, a probao sam i da fiksiram na 66 i nista.
od ostalih komponenti imam samo modem...
temperatura procesora mi je na oko 42 celzijusa, sto je ok....
sto se OS tice instaliran je pre oko mesec dana sa istim komponentama koje i sada imam...
kako mogu da proverim da li je u pitanju napajanje?

marsi je napisao(la):
sto se OS tice instaliran je pre oko mesec dana sa istim komponentama koje i sada imam...

Pa proveri sve grane napajanja pomocu npr.asus pc probe.

marsi je napisao(la):
Pa, najsigurnije je ako mozes da probas drugo, ako ne (sto je verovatno slucaj) pogledaj u nekom programu npr ASUS probe ili Motherboard monitor i sl napone koje daje ploca. Ako mnogo variraju (preko 10-15 odsto u minus) to je znak da ti treba jace napajanje. Mada, ja se ne bih cimao oko 200 - tinak megaherca koje jos mozes izvuci iz tog procesora. Nema svrhe. Da izvuces vise iz njega treba ti i verovatno bolja memorija (koliko god ti ovo cudno zvucalo - memorije sa slabijim latencijama postizu vise frekvencije rada (neki malo pristojniji modeli), verovatno i bolje hladjenje jer ces morati da podizes napon.... Probaj CPU kod nekoga na nekoj NF2 ploci - mozda jednostavno nece vise.
Eh da, popusti malo tu memoriju na npr 7-3-3-2.5 (SPD za PC400 CL2.5 memorije) na npr 200MHz pa probaj vise. Ja se licno ne bih cimao mnogo oko toga.

Poslednja izmena:
instalirao sam asus probe i napon je ok. tako da nije do napajanja....
uspeo sam da podignem frekvenciju memorije na 184mhz sa default voltazom od 2.6 i 6-2-2-2T, 11-2-2-2T, kao i malo labavijim tajminzima 6-3-3-2.5T... ali preko 184 nece da ide sta god probao ( povecao napon, zategao ili olabavio tajminge )... moram da napomenem da sam postao strucnjak za resetovanje CMOSa.....
e sad fora je jos i u tome kad memoriju stavim na 184 onda maksimalno sto mogu da nateram procesor je 184X10, sto mu dodje isto kao i 166x11... takodje sam probao i sa povecavanjem voltaze vcora i nista......
:wall: :wall: :wall: ili :crash: :crash: :crash:

upravo sam na nekom forumu procitao da je resenje mog problema u dowloadu nekog Uber biosa.... da li je neko cuo nesto o tom biosu....

Imam istu memoriju i isti procesor, memoriju sam overklokovao na 200 Mhz
(2.3.3.11.) voltaža je bila 2.7 V a procesor na 2200 Mhz (1.75V)
Ploča je Epox 8RDA3+
Ne verujem da je memorija u pitanju jer je Kingston HyperX 100% testirana namenjena za overklokovanje,pre svega nominalna vrednost za tu memoriju je 185 Mhz.Što se tiče procesora možda ne može više, neki ljudi mogu 'ladno da ga teraju na 2400 Mhz a ja to mogu da sanjam.
Možda da probaš memoriju i procesor na drugoj ploči.

Poslednja izmena:
S22 je napisao(la):
Imam istu memoriju i isti procesor, memoriju sam overklokovao na 200 Mhz
(2.3.3.11.) voltaža je bila 2.7 V a procesor na 2200 Mhz (1.75V)
Ploča je Epox 8RDA3+
Ne verujem da je memorija u pitanju jer je Kingston HyperX 100% testirana namenjena za overklokovanje,pre svega nominalna vrednost za tu memoriju je 185 Mhz.Što se tiče procesora možda ne može više, neki ljudi mogu 'ladno da ga teraju na 2400 Mhz a ja to mogu da sanjam.
Možda da probaš memoriju i procesor na drugoj ploči.
Slazem se , s obzirom da je ta ploca low-end asusove ponude nForce-a, mada sam video (dodushe samo jedan slucaj, neproveren) da su je ljudi terali i na dosta vishe od tih 185Mhz...

izgleda da sam nasao resenje... updejtovao sam bios sa asusovog sajta i na prvu mi je proradilo 186x11, tako da me ceka dosta posla.... javicu dokle sam stigao....
pozdrav...

da li na toj ploci ima opcija "cpu interface optimal/aggressive" ili on/off ?! ako ima treba da stavis aggressive i onda to sve da radis. ako si stavio 10x200 i radilo je, znaci da ti je i memorija radila na 200, sem ako nisi terao "asinhrono" , a to ne valja...

gx-x je napisao(la):
da li na toj ploci ima opcija "cpu interface optimal/aggressive" ili on/off ?! ako ima treba da stavis aggressive i onda to sve da radis. ako si stavio 10x200 i radilo je, znaci da ti je i memorija radila na 200, sem ako nisi terao "asinhrono" , a to ne valja...
Ima ali je zakljucana na svim biosima novijim od 1005 (bar kod mene sa Duronom) - taj cpu interface je sarena laza ne bi trebalo da ima veze. 1009 je poslednji bios za tu plocu i radi odlicno. Za sada bih zaobisao Uber bios (u njemu je otkljucano podosta opcija ali dosta ljudi je prijavilo da kada su hteli da vrate originalne asusove biose to nisu mogli da ucine tj mogli su ali posle toga masina nece da butuje niti da se flesne eprom :D. Rizikuj ako hoces. Poslednja dva biosa 1007 i 1009 su izbaceni zbog navodnog boljeg snalazenja ploce sa pojedinim memorijskim modulima. Javi do koliko si stigao sa novim biosom. Ne verujem da ces se mnogo odmaci od 2 GHz...

pa nije sarena laza, nece proc da se klokuje sa "optimal" namestanjem (mislim da je na abitu normal i optimal pa sam optimal oce, a sa normal nece ili tako nesto), tj. oce da se klokuje ali nece preko odredjene frekvencije, recimo meni nece preko 200fsb i nece preko 2ghz.

pa i nisam nesto mnogo daleko dogurao....
uspeo sam memoriju da pokrenem na 200mhz, ali mi prime95 puca posle jedno 4-5 minuta rada...takodje sam uspeo fsb da dignem na 210 ali asinhrono....
najbolje i najstabilnije do sad je 193x10.5 sa stabilnim radom...
sto se tice cpu interface kada stavim na agresive nece da se digne win...
jos nesto, ne znam tacno pri kojim podesavanjima, ali kad mi bios prepozna procesor kao 3200+ desi se da mi win kaze : unable to load DLLs to HAL, i ovo mi se desava samo kad ga vidi kao 3200+(mislim da je 200x11) . da li ovo znaci da moram nesto u windowsu da promeni?
sto ne moze vise od 193x10.5 verovatno zbog napajanja, instalirao sam asus probe i pri radu na 166x11 ne prijavljuje mi nikakava odstupanja, ali pri recimo 200x10 non stop se zali na napon..... tako da je verovatno potrebno bolje napajanje.....
cackacu jos malo pa cemo da vidimo.....

to sto ti se desava sa windowsom znaci da procesoru fali voltaze da bi radio kako treba, tj. bar ucitao windows.
kako mislis asus probe ti ne prijavljuje nikakva odstupanja ?! koliko ti pise za 12V granu ?! ako je ispod 11.5 ili iznad 12.8 ne valja ! idealno je naravno 12 :) kad on pocne da pisti TO BAS NE VALJA !!!

Sto rece gx-x nebi bilo lose da nama kazes vrednosti koje ocitava asus probe na svim granama napajanja kako bi videli da li su sve vrednosti ok ili neka grana odstupa.

kako kod mene radi pc probe?
ocitava vrednosti napona na granama i uporedjuje ih sa vrednostima koje treba da budu, cim primeti odstupanje vece od 10%(ovo 10% moze da se podesava) on signalizira na kojoj grani napon nije u redu....
trenutne vrednosti su:
12.672 na grani +12
4.945 na grani +5
3.312 na grani +3.3
1.664 na vcoreu
znaci cim neki napon odstupi 10% od potrebnih vrednosti (+12,+5,+3.3) on mi signalizira gde je i koliko je odstupanje.....
e da nisam rekao da mi je sad komp na 166x11 sinhrono i da mi pc probe ne signalizira odstupanja napona....
dok recim kad povecam fsb pc probe pocinje da se oglasava. sto veci fsb to su ucestalija oglasavanja....
e da napajanje je: unipower model atx 350w p4 ready

Poslednja izmena:
marsi je napisao(la):
kako kod mene radi pc probe?
ocitava vrednosti napona na granama i uporedjuje ih sa vrednostima koje treba da budu, cim primeti odstupanje vece od 10%(ovo 10% moze da se podesava) on signalizira na kojoj grani napon nije u redu....
trenutne vrednosti su:
12.672 na grani +12
4.945 na grani +5
3.312 na grani +3.3
1.664 na vcoreu
znaci cim neki napon odstupi 10% od potrebnih vrednosti (+12,+5,+3.3) on mi signalizira gde je i koliko je odstupanje.....
e da nisam rekao da mi je sad komp na 166x11 sinhrono i da mi pc probe ne signalizira odstupanja napona....
dok recim kad povecam fsb pc probe pocinje da se oglasava. sto veci fsb to su ucestalija oglasavanja....
e da napajanje je: unipower model atx 350w p4 ready
Imao sam takvo isto napajanje zbog kog mi je otkazala bivša matična, zameni to napajanje što pre možeš,ovo je prijateljski savet.

@marsi: ...da rezimiram, ne mozes vise da nateras procesor i da mu dignes voltazu jer napajanje ne moze da da dovoljno struje, po ovome sto si gore napisao i na 1.65V vcore (to je napon procesora) mu je 12V grana vec opterecena. E sad nemoj me pitati kako/zasto kad je 350W napajanje. Jednostavno to napajanje nema veze sa 350W kao sto ni "genious" zvucnici model 1000W nemaju veze sa 1000 vati ;) Izbaci 50e iz dzepa na napajanje od "pravih" 350-360-380Watt, imas chiftec 360W, imas Enermax 360W, imas tagan 380W, svima je cena tu negde izmedju 50 i 60e...

gx-x je napisao(la):
@marsi: ...da rezimiram, ne mozes vise da nateras procesor i da mu dignes voltazu jer napajanje ne moze da da dovoljno struje, po ovome sto si gore napisao i na 1.65V vcore (to je napon procesora) mu je 12V grana vec opterecena. E sad nemoj me pitati kako/zasto kad je 350W napajanje. Jednostavno to napajanje nema veze sa 350W kao sto ni "genious" zvucnici model 1000W nemaju veze sa 1000 vati ;) Izbaci 50e iz dzepa na napajanje od "pravih" 350-360-380Watt, imas chiftec 360W, imas Enermax 360W, imas tagan 380W, svima je cena tu negde izmedju 50 i 60e...

pa da....to cu i da uradim... samo da li mi je dovoljno da uzmem neko od 360w ili da odmah uzmem neko od 420w, jer ko zna, mozda cu u dogledno vreme jos nesto da budzim u komp? naravno, treba mi i neko hladjenje...
ako moze neki savet koje napajanje i hladjenje konkretno da uzmem ....

420W firmirana napajanja (neka od onih koji sam naveo) su oko 100e sto je po meni mnogo. Mislim da ce ti recimo tagan 380W (oko 55e) biti sasvim dovoljan, enermax 360W je takodje odlican izbor, iako je tagan markiran kao 380W, enermax ne zaostaje uopste za njim, a oba su duplo jaca od tvog 350W ;)

Nazad
Vrh Dno