Šta je novo?

Problem sa novom memorijom - napon?

bigfish

Slavan
Učlanjen(a)
03.02.2006
Poena
309
Imam Abit-ovu plocu IP35, koja podrzava max 8 gb Rama na 800 MHz. Do sada sam imao 2x1 Gb Kingstona na 800 MHz. Juce sam kupio jos 2x1 GB KIngstona na 800 MHz HyperX.
I nece da radi! :-(
Po prvi put sam se susreo sa problemom voltaze, o cemu stvarno priznajem do sada nisam imao pojma. NA staroj memoriji pise 1.8V, dok na novoj 2.0V. Da li ima sanse da nekako ovo podesim da radi ili...

Nekoliko puta sam restartovao racunar, u BIOSu prepozna kolicinu od 4GB ali tu zakuca. Jednom se i podigao Widows ali je odmah zakocio.

Da li neko ima neko resenje ili da probam da vratim memoriju?

Hvala unapred!!!

pa kako si zeznuo da kupis razlicite module??
kako si ih postavio, na koje pozicije?
1-2 3-4
ili
1-3 2-4

razliciti moduli, pa makar bili i od istog proizvodjaca znaju da prave ozbiljne probleme od kojih i najsmireniji covek poblesavi :crash:

na koliko mhz pise u biosu da ti rade moduli? da li rade na 800 ili 667
:lupko:

Probaj posebno novu memoriju, samo 2gb bez stare, da vidiš da li je uopšte ispravna. Ako je sve uredu, probaj zajedno, ali ručno podesi latencije i ostale parametre za memoriju (naravno stavis slabije vrednosti, jel je moguće da novi Kingston ima malo zategnutije tajminge) i voltaza na 2v, jes da će ti se stara memorija malo više grejati, ali to je jednini način.

e sad tu nastaju 2 problema.
Prvi problem je priznajem manjak znanja na ovu temu. Voltazu sam nasao gde se menja, ali iskreno latencije i ostale stvari nikad nisam podesavao, pa ni neznam gde se to podesava, niti koje vrednosti treba staviti.
Drugi problem je sto sam nakon nekoliko menjanja modula i raznih kombinacija, da li iz predostroznosti ili neznanja "ocistio" cmos. Nakon toga BIOS mi vidi 4GB memorije, ali se zabode kod detektovanja Hard diskova (imam 2 SATA diska). I ako se sistem podigne, ne vidi mi drugi sata disk...
TAko se moja problematika prosiruje...

kreni redom

1. probaj stare memorije i jedan hdd (onaj na kome je OS)
2. probaj nove memorije i jedan hdd
3. probaj nove + stare + jedan hdd
4. probaj nove + stare + oba hdd-a

verovatno ces doci do toga da je u biosu sad nesto iskljuceno ili nije lepo podeseno za hdd
a za memoriju, postavije da radi na 2.0 V i kao sto rekose ranije, podesavanja sto labavija i mozda ce proraditi.
bitno je da on u nekom trenutku tebi vidi 4 komada, donekle je problem resen

ostaje ti posle da u winu propustis neki od programa i vidis kako se ponasa memorija, tj. da li ce njih 2 sljakati kada se opterete ili ce praviti gluposti a u tom slucaju ti ostaje :wall:

Nazad
Vrh Dno