Šta je novo?

Problem sa novim komponentama

ab2bad

Slavan
Učlanjen(a)
19.12.2005
Poena
309
Pazario sam danas nove komponente i sav srecan stigoh kuci, kad ono...

Kupio sam:
Abit IP35-E
Geil 2x1GB Ultra 800MHz
Gainward 8600GT GS GLH
Intel Core 2 Duo E6550

Zadrzao sam od starog kompa:
HDD WD 160GB (pata)
DVD-RW Optiarc 4170
Power: Cooler Master 430W

Povezao sam sve kako predjasnje iskustvo nalaze, uz konsultovanje uputsva koje sam dobio uz komponente. Po pokretanju komp prepoznaje uredjaje koji su povezani na IDE granu, butuje ih onako kako mu je receno, ali tu nastaju problemi.
Prilikom instalacije Windowsa, desava se sldece:
prvo se zaglupljivao kada posle butovanja sa cd-a krene da ispisuje sta sve priprema za instalaciju (press F6 for sata, F2 for recovery, i odmah posle toga se zakuca - dok je gledao neke windows exectution i nista se ne desava), nekada prodje ovo i zakuca na drugom mestu, a simptomaticno je da izuzetno sporo sve ovo izlistava (kada sam ranije instalirao win xp, ovo se brzo izlista pa se retko kada i procita sta je sve podigao)
sa nekim drugim optickim uredjajem prodje sve ovo, formatira hdd i pocne da kopira fajlove na HDD i zakuca posle 2 ili 3 % i izbaci plavi ekran smrti.

pocinje da me izludjuje.

osim osnovnih komponenti za rad, sve sam ostalo uklonio sa kompa (modem).
probao sam i da uklonim jedan memorijski modul, ali nista se kvalitativno nije desilo. Interesantno je da plavi ekran smrti nije uvek isti.

Kako da resim ovaj problem?
Da li ovo ima veze sa tim sto je hdd PATA, mada on ima pata granu?

Probao sam sledece instalacije:
windows xp pro sp1
windows xp pro sp2
Windows xp Media centar
windows vista RC1 (sa njom zakuca sa prvim onim ekranom kada ispisuje LOADING ili tako nesto)

nadam se da sam bio dovoljno jasan i precizan

Malo je glupo - al da te ne zeza taj Optiarc?

Poslednja izmena:
probao sam i sa drugim optickim uredjajem :) treba li reci da je opet nec (ne secam se vise
oznake, ali je stariji model iz ere pionira 108d i slicnih)

BTW, da li je noramalno kod ABIT ip35-e ploce da ima onu suludu proceduru prilikom restartovanja?
Kada ga restarujem (da li ctrl+alt+del, na dugme ili priliko izlaska iz biosa) on se prvo ugasi, pa se upali posle 3-4 sekunde

mozda ima veze sa tom geil memorijom? da li si je manuelno podesio u biosu?

..bem ti memoriju

Bio si u pravu.
Kada sam podesio napon sve je radilo kako treba

Pa ovo je suludo, znaci tek krenuo da instaliras Win na novoj masini (nisi pre toga nista cackao u Biosu, jel tako) i nije htela da radi memorija, vec mora da se odmah podesi napon, ako sam dobro shvatio...
Pa koja je fora, sto ovaj Geil Ultra nece da radi na default naponu... ?

Bio si u pravu.
Kada sam podesio napon sve je radilo kako treba

Čisto informativno:

Na koliko si podesio napon, a na koliko ga je sam BIOS setovao prvi put?
Kakve je tajminge BIOS setovao na defaultu?

po default-u je napon bio 1.8V
a za tajminge, nem pojma jer je sve bilo auto

zato sto je ultra ?

Pa neka je ULTRA 5 puta. Neka u SPD-u budu zapisana neka podesavanja pri kojima ce se na svakoj ploci podici sistem pri AUTO(DEFAULT) podesavanjima u biosu. Pa ko hoce neka onda overklokuje do mile volje. Zna se sta je default za DDR2 800. :smash:

samo delimicno si u pravu.nisu isti AUTO tajminzi na 800mhz za svakog proizvodjaca i model, niti radni naponi; kompatibilnost, ispravnost, bios, kvalitet, gremlini...

Poslednja izmena:
Imao sam istih problema sa Abit IP35-e plocom ali sam ih samo delimicno resio. Simptomi su u pocetku bili isti ali sa 2x1G Kingmax DDRRII 800 memorijom. Sve bi proradilo kako treba kada bih izvadio jedan modul. Posle update-a Bios-a i dalje jedan modul radi na 667. Zamenom Kingmax-a za Kingston sve je proradilo kako treba, sistem je postao stabilan (bez resetovanja i plavih ekrana).

Medjutim i dalje prilikom prvog ukljucivanja (posle desetak sati neaktivnosti - ploca je sve vreme pod naponom) sistem nece da se podigne - nema onog beep-a na pocetku. Posle par ukljucivanja i iskljucivanja sve proradi i posle toga sve radi regularno.

To odbijanje da se upali, kod 939 DFI ploca obicno znaci konflikt/kvar s memorijskim modulima...ako moze da ti pomogne.

Iskreno, ja josh nisam video ni ugradio IP35-E koji se kada ga palish prvo ne ugasi, pa tek onda upali... Naravno kada je sve na defaultu... Interesantno je da recimo Pro verzija ne pravi te gluposti...

Zapravo sam nacuo da je Abit dobio novog vlasnika, koji se navodno trudi da se vrate u formu :)

Kod ortaka je black dragon pri defaultu bio na 1.9V, ja sam ga kod sebe odma mrdno na 1.95V cisto da mi ne pravi probleme zbog OC-a.

Vrh Dno