Šta je novo?

Problem sa novim hardom,treba mi savet!

mikele

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2002
Poena
620
Skoro sam svoj stari Quantum fireball lct.15 20 GB zamenio za novi Maxtor dx540 40GB.Prekopirao sam u Norton Ghost-u sve sto sam imao na starom (3 particije:20,10,10gb,na kojima su winMe,win2000,i bekap particija) i u njemu odredio velicine novih particija. Sve je radilo super par dana sve dok jednog jutra nisam video da ne mogu da podignem nijedan operativni sistem.Uz pomoc startap diskete sa winME sam restaurirao sitem na neki datum od pre nedelju dana i to je resilo problem sledecih par dana.Juce ponovo ista pesma.Prvo sam video da se sistem sve sporije dize,da mu kao treba puno vremena da skenira disk,da se blokira prilikom ucitavanja.Pri sledecem dizanju sistema totalno je otkazao poslusnost: prijavljuje DISK I/O ERROR STATUS 0001,tako nesto,startap disketa je jedva prosla a kad sam pokusao da pokrenem setup windows-a ME on je stao prijavljujuci da C particija ima FAT greske koje ne mogu da se poprave.Sve vreme rada hard diska cuje se neko cudno kliktanje koje se javlja na svakih par sekundi i vrlo je upadljivo jer je hard prakticno necujan.Sledece jutro,to jest danas,hard radi kao zmaj,podigao je sistem bez problema,progutao jako brzo defragmentaciju sve 3 particije,nije prijavio nijedan bad sector,kliktanje se ne cuje i sad radi super.
Da li zamenim ovaj hard za novi,posto je pod garancijom? Ne bih da se zezam jer su na njemu stvari koje su mi jako vredne. Treba mi savet i misljenje nekog ko se razume.

Menjaj dok nije kasno, a ako hoces da se zamlacujes prvo - format c:

lepo ti to zameni pogotovo sto su ti vazni podaci !
zamisli sad crkne i odose podaci,zato uzimaj nov i prekopiraj taj,ili na nov ili kod nekog ortaka !:wave;

Pa, bilo bi super da kod nekoga odma` kopiras vazne podatke.

A onda moze da pocne zezanje. Moglo bi i da se uspostavi da je taj primerak hd-a ok, a da je NG nesto zabrljao, mada je i prilicna verovatnoca da bi hd mogao da umre.
Oni koji bi trebalo da ispune garanciju, bi mogli da kazu da nije trebalo koristiti NG (i slicne programe), pa dosta zavisi od njih.

Ja licno na jednom hd-u uvek instaliram (samo) jedan OS (uz korscenje disk menadzera od proizvodjaca diska). Jeste vrlo konzervativno, ali se tako najsigurnije osecam (i vise nemam problema sa hd-ovima).
Kada je nekome vrlo potrebno da na istom disku drzi vise os-a, onda se nema izbora, ali bez rezaca (ili drugog hd-a) (na kome bih svakodnevno radio backup) to ne bih radio, kada je sigurnost podataka vrlo bitna.

Mislim, (sto rekose i ostali), sacuvaj podatke, a onda vidi dal` bi mogao da dobijes drugi primerak hd-a.

srecno

Najbolje je da uradish, ono sto ti moji prethodnici rekoshe ... A ja samo da dodam da posle toga pogledash kako disk funkcionishe na drugom napajanju, ako si u mogucnosti naravno ... Ovo pominjem poucen skorim iskustvom, sa slicnim diskom i slicnim problemima, sto naravno ne znaci da je bas u napajanju problem ....

Ovo sto rece ORAO1, probaj ga na drugom napajanju, snabdevanja napon zna da pravi pi****ije.A i zbog sebe da ti i taj drugi ako zamenis ovaj ne bi zezao.

Cao,momci, ne bese me dugo a razlog je prost:moj nov novcati hard disk je bukvalno "crk'o" 2 sata posle mog posta na "Benchmarku".Podaci koji su bili na njemu su sahranjeni zauvek,ali OK,ono sto mi je bilo najvaznije sam uspeo da povratim preko bekapa koji sam ranije u Ghost-u napravio kod druga.Za kaznu mi ostaje da se sledece dve nedelje bakcem sa instalacijama i tweak-ovanjem moja dva windowsa i igrama koje treba da reinstaliram.Trenutno na masini svoje prve radne casove otkucava novi Maxtor 40gb na 5400rpm zamenjen prema garanciji umesto onog starog koji je rekoh bukvalno odapeo.Hvala svima koji su se trudili da mi pomognu svojim savetima a neka ova moja "havarija" bude nauk svima koji nalete na slican problem pri kupovini "novog,pouzdanog" hardvera.
Pozdrav svima i jos jednom hvala.

mikele je napisao(la):
Skoro sam svoj stari Quantum fireball lct.15 20 GB zamenio za novi Maxtor dx540 40GB.Prekopirao sam u Norton Ghost-u sve sto sam imao na starom (3 particije:20,10,10gb,na kojima su winMe,win2000,i bekap particija) i u njemu odredio velicine novih particija. Sve je radilo super par dana sve dok jednog jutra nisam video da ne mogu da podignem nijedan operativni sistem.Uz pomoc startap diskete sa winME sam restaurirao sitem na neki datum od pre nedelju dana i to je resilo problem sledecih par dana.Juce ponovo ista pesma.Prvo sam video da se sistem sve sporije dize,da mu kao treba puno vremena da skenira disk,da se blokira prilikom ucitavanja.Pri sledecem dizanju sistema totalno je otkazao poslusnost: prijavljuje DISK I/O ERROR STATUS 0001,tako nesto,startap disketa je jedva prosla a kad sam pokusao da pokrenem setup windows-a ME on je stao prijavljujuci da C particija ima FAT greske koje ne mogu da se poprave.Sve vreme rada hard diska cuje se neko cudno kliktanje koje se javlja na svakih par sekundi i vrlo je upadljivo jer je hard prakticno necujan.Sledece jutro,to jest danas,hard radi kao zmaj,podigao je sistem bez problema,progutao jako brzo defragmentaciju sve 3 particije,nije prijavio nijedan bad sector,kliktanje se ne cuje i sad radi super.
Da li zamenim ovaj hard za novi,posto je pod garancijom? Ne bih da se zezam jer su na njemu stvari koje su mi jako vredne. Treba mi savet i misljenje nekog ko se razume.

Pre svega prekopiraj sve sto ti je potrebno kod nekog ortaka.

Imao sam slican problem kod prelaska na Maxtor 40GB sa Q 6.4GB. Posle nekog vremena (2-3 dana) Norton Disk Doctor je prijavljivao lose sektore, svakim ukljucivanjem sve vise losih sektora.
Problem je bio do ploce - tj BIOS-a, nije prepoznavao HDD veci od 3XGB (cini mi se 32GB), mada je pri boot-u sve izgledalo u redu.Prepoznavao je HDD, W98SE se podizao i radio, ali sa pojavom losih sektora nije hteo da prepozna HDD. Kada bih HDD prebacio u drugi komp (novija ploca) losih sektora nije bilo?!
Posle flesovanja biosa sve je bilo OK!

BTW ploca koja je pravila probleme ( doduse bios na njoj je pravio probleme) je MSI-6163 (BX)

Nazad
Vrh Dno