Šta je novo?

Problem sa novim ext.HDD,molim pomoc!

vukota

Čuven
Učlanjen(a)
22.10.2003
Poena
619
Kupio sam novi Fujitsu-Siemens HDD 1,5Tb za skladistenje filmova.Krenuo sam sa prebacivanjem fajlova i posle par fajlova HD prestane da prima fajlove i potpuno mi zablokira PC.Imam jos 3 druga ext.HD i sa njima se to ne desava.Mislio sam da je u pitanju Windows 7 pa sam probao prebacivanje preko laptopa(XP) i desava se isto.Pokusao sam 100 puta i nista ne vredi,pokazuje da prebacuje,ali vidim da ne prelazi nista,prebaci 3. ili 4. fajla i odmah se koci.Sve je uredno konektovano i ne pokazuje znake da u radu ima prekid struje.Kada tako davi pola sata ja pokusam da prekinem "prenos" i kliknem na cancel i tada se sve blokira i moram da resetujem PC.
Da napomenem da nisam uradio format HD pre koriscenja(to nisam uradio ni na drugima pa rade) i ne mogu da ga vratim jer sam ga kupio u Austriji.
Hvala unapred.

Nema veze što nije odrađen format, win to odrađuje u letu (mada ako ništa drugo ne uspe možeš da probaš i da ga formatiraš, ništa te ne košta...)
a koje priključke imaš, kako ide napajanje, ima svoje externo napajanje ili ide na dva usb-a? Meni se to davno davno dešavalo ali sa usb stikom i to
samo na jednom usb priključku na mašini, na ostalim je radio normalno :-/
ako imaš mogućnosti probaj da izvadiš hard iz kućišta i direktno ga prikačiš na komp znači bez sve one elektronike koja ga prebacuje na USB konekciju
ako bude radio normalno znači da je hard OK a problem je do te elektronike...

Nema veze što nije odrađen format, win to odrađuje u letu (mada ako ništa drugo ne uspe možeš da probaš i da ga formatiraš, ništa te ne košta...)
a koje priključke imaš, kako ide napajanje, ima svoje externo napajanje ili ide na dva usb-a? Meni se to davno davno dešavalo ali sa usb stikom i to
samo na jednom usb priključku na mašini, na ostalim je radio normalno :-/
ako imaš mogućnosti probaj da izvadiš hard iz kućišta i direktno ga prikačiš na komp znači bez sve one elektronike koja ga prebacuje na USB konekciju
ako bude radio normalno znači da je hard OK a problem je do te elektronike...

HD ima svoje strujno napajanje i USB sa kompom.Taj drugi deo koji si mi preporucio(vadjenje HD iz kucista i direktno kacenje na komp) je za mene ipak komplikovanja stvar,nisam siguran da mogu to da odradim,a posebno kako da ga prikacim na komp.
U svakom slucaju hvala na savetu.

@ vukota

Nije komplikovano da probaš sam da izvedeš Sirius9-ov predlog, BTW ja sam potpuno prestao da koristim eksterne hardove i sva prebacivanja radim na taj način a nisam neki znalac, trebaju ti samo odgovarajući kablovi i šrafciger da otvoriš kućište.

Formatiranje se ne odrađuje "u letu", šta god da to znači. Eksterni HD-ovi dolaze formatirani.

@ vukota
Poteraj prvo neki program za dijagnostiku. Otvaranjem možda izgubiš garanciju, a zatrebaće ti ako se ispostavi da sa diskom nešto nije u redu.

Poslednja izmena:
Probao sam da otvorim i otvorio sam gornji poklopac.Kako rece @Sirius9 vidim HDD (Seagate) i ono elektronsko kuciste gde se ubacuje USB i prikljucak za struju.HDD ne mogu da izvadim iz kucista jer mi se cini da je cvrsto fiksiran odozdo,a taj deo kucista ne mogu da skinem(ili ja ne znam).Mogu samo da odvrnem srafove i otvorim HDD,ali ne znam da li to ima neke svrhe.
Sada sam ponovo probao da prebacim jedan fajl od 4gb i desava se isto, prebaci oko pola 2gb i onda stane na pola i bokira mi sve i moram da iskljucujem rucno PC,pa jovo nanovo.

Da li ti je hard u FAT32 ili NTFS file system-u ? FAT32 konkretno ima problema sa prebacivanjem materijala vecim od 4GB. U slucaju da je u FAT32 formatiraj u NTFS i trebalo bi da ti resi problem.

Probaj usb kabl da menjas. A dobro bi bilo da ga testiras sa nekim programom, recimo hd tune pro.
Verovatno ima i boljih za taj posao pa nek neko navede ko se time bakcao.

Kad vec menjas usb kabl menjaj malo i portove, na nekim kucistima su losiji kablovi do front usb-a pa probaj da nakacis pozadi direktno na plocu ...

Vrh Dno