Šta je novo?

problem sa nelegalnim softverom ako se hostuje napolju ?

mulder_

Čuven
Učlanjen(a)
24.07.2002
Poena
619
Da li neko zna da li ima nekih smetnji ili posledica ukoliko probam da sajt izradjen piratskim softverom (photoshop,dreamweaver,flash) hostujem u inostranstvu ? Pozdrav

Mozda bi i bilo posledica kad bi neko znao da si to odradio piratskim softverom. Covek je nevin dok se ne dokaze suprotno, sto je u ovom slucaju nemoguce.

a kako ce neko znati da je tvoj sajt napravljem piratskim softverom?

edit: sorry na dupliranju..

Pa ne znam da li znate za onu pricu da su ovdasnji univerzitetski profesori slali neke radove na Iton, Kembridz i ostale fancy svetske univerzitete. I ovi im dali visoke ocene tih naucnih radova, bla bla.. ali, uvek ima ono ali.. :) Odbili su ih jer su te radove pisali piratskim verzijama MS Office-a! :D
Ako je Billy ubacio spijuniranje u svoju "kancelariju" zasto to ne bi mogao i Adobe ili Macromedia.. Ali licno mislim da ne mogu to da urade ako se grafika radi za web (znaci jpg, gif, png). Jedino da preko onih meta data ubace description u image (sliku).. ne znam. Ali za PSD verovatno da mogu da ubace kao Billy.

svaka fotka za web radjena u photoshopu ima adobe copyright tag u hederu, nevezano za ekstenziju, s tim sto uvek mozes da je propustis kroz gimp i resis se toga, mada mozes i rucno, al ko ce to da radi pored gimpa :)

gimp je strava, s tim sto ga photoshop gazi na polju cmyk-a i za stampu je znatno losiji, jer da bi se napravio dobar cmyk editor, potrebno je uzasno mnogo para.

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Pa ne znam da li znate za onu pricu da su ovdasnji univerzitetski profesori slali neke radove na Iton, Kembridz i ostale fancy svetske univerzitete. I ovi im dali visoke ocene tih naucnih radova, bla bla.. ali, uvek ima ono ali.. :) Odbili su ih jer su te radove pisali piratskim verzijama MS Office-a! :D
Ako je Billy ubacio spijuniranje u svoju "kancelariju" zasto to ne bi mogao i Adobe ili Macromedia.. Ali licno mislim da ne mogu to da urade ako se grafika radi za web (znaci jpg, gif, png). Jedino da preko onih meta data ubace description u image (sliku).. ne znam. Ali za PSD verovatno da mogu da ubace kao Billy.

Postoji stotinu takvih prica i ja mislim da su sve to "buve". To bi znacilo da su ti svetski univerziteti proveravali da li je to uradjeno u legalnom softveru a da bi to radili morali bi biti u direktnoj saradnji sa Microsoftom. Mislim da imaju oni pametnija posla nego da to rade.

Ja sam cuo dosta podverzija ove price, te arhitekte slale projekat u Japan koji je dobio ali radjen u nelicenciranom softveru pa su odbijeni, te ovo te ono. Jednom recju urbane legende koje plasiraju proizvodjaci software-a a razlog je ocigledan.

Moje misljenje je da ako nesto donosi zaradi da je moralna obaveza to i kupiti. Ali Adobe i Microsoft bi vise kostalo da proveravaju internet sajtove i procesuiraju ljude nego sto bi im to donelo zaradu. Najjednostavnije je da "puste buvu".

Da, ali ovu buvu nisu pustili oni, nego nasi ljudi odavde.. koji su u tim vodama (nemaju veze sa sad ovim kampanjama protiv pirata itd..) nego su IT strucnjaci.

A to za univerzitete gresis, kao viskoskolske ustanove oni imaju obavezu da postuju prava i zakone, a postoje tamo kod njih zakon da piraterija ni u kom slucaju, onda je jasno da su oni to uradili vise zbog svog dupeta nego da bi se dodvorili MS-u. Dobro, nije mozda bas tako, nisu oni direktno krivi ako im neko salje piratske radove, ali verovatno da im serveri imaju te detektore pa onda nemaju izbora..
Ima tu logike ma koliko naivno izgledalo.

Ma nemojte da se primate, kakvi odbijeni radovi zbog nelegalnog softvera. Pri tome ne ulazim u priču da li neko može da provali da li je neki rad urađen na nelegalnom soft. nego u priču da je to uslov za objavljivanje rada.

Naravno, i naše visokoškolske ustanove, naročito one državne, moraju da imaju legalan softver. Štos je u tome što se svi slažu da je proces opterećen problemima i zbog finansijske situacije dugotrajan pa zato padaju razni dogovori (na nivou MS-Vlada RS)

Na primer, sredinom januara su Fakulteti dobili dopise iz Ministarstva da su dobijene licence za OS za sve prijavljene računare (prijave su bile sredinom 2002), iz čega sledi da su sada svi OS na BU licencirani (osim onih računara koji su kupljeni bez licenciranog OS u poslednjih godinu i po dana, što je inače bilo zabranjeno).

Jedini "problem" u vezi sa ovom legalizacijom je što su tada (2002) prijavljeni i računari koji imaju neki Office instaliran (tada 2000, XP) ali licence za njih još nisu stigle (ili ih neće ni biti, ko zna).

Elem, sad kad su OS licencirani, mogu se radovi i u Wordpadu pisati :D

Pozdrav

AUTO CAD provereno ima ovu zastitu i ne moze se ni jedan projekat poslati na tender napolju. Sto vas to toliko cudi?

Mare je napisao(la):
AUTO CAD provereno ima ovu zastitu i ne moze se ni jedan projekat poslati na tender napolju. Sto vas to toliko cudi?

Vidi, radili smo i slali projekte u različite zemlje Bliskog istoka, i nikada nismo imali problema sa primedbama o legalnosti alata na kojima su odrađeni (a sve kopije AutoCAD-a na kojima radimo su nelegalne).
Da li možeš da daš nešto više informacija o toj zaštiti?

Jasno je da je "isterivanje" legalnosti softvera za materijale bilo po tenderima bilo po časopisima ili kongresima/skupovima stvar isključivo organizatora.

Dakle ako organizator traži da korišćeni softver za pripremu materijala bude legalan - verovatno će tražiti dokaz da je to zaista tako, pa makar to bila kopija licence ili sertifikata.
Ukoliko nije problem doći na drugi način do tog podatka (što zavisi od ugrađenih zaštita u softver odnosno u fajlove koje "proizvodi), takođe je izvesno da se organizator neće libiti da proveri legalnost.

Pitanje je jedino ko to traži. Ja nisam lično imao susreta sa takvim tenderima/konkursima, pa čak nisam ni čuo iz prve ruke od nekoga ko je imao takav zahtev. Davno sam još čuo da se na nekim konkursima iz oblasti arhitekture postavljao uslov da je softver koji je korišćen legalan, ali ta informacija je zaista neproverena.

Voleo bih da čujem od nekog ko je lično imao takvih problema/zahteva. Ne zato što ne verujem da je moguće tako nešto, već zato što sam zainteresovan sa poslovnog aspekta.

Pozdrav

Vrh Dno