Šta je novo?

Problem sa napajnjem?

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5650 (6c/12t) @ 3,7Ghz
Matična ploča
MSI X58
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
256Gb 850Pro + couple of AliExpress SSD's
Zvuk
Creative
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Malo mi je hitno pa mi ne zamerite ako preskočim nešto. Biću kraći što mogu:

Drugar mi donese PI koji je kupio na neviđeno, rekoše mu: "Samo je pao sistem..." Baš da ga je povoljno platio - i nije.
Donese on kućište kod mene, povežem ja, upalim, samo se zavrte ventilatori na proc. i u napajanju i tako stoji sve, crn ekran, ja mu kažem 100% nevalja ploča. Isto ali potpuno isto se ponašala ploča na mom PI kada je definitivno riknula...
Kako sam ustanovio da je ploča, rešili smo dakupujemo drugu pošto on nema šanse da uzme ni pola para od onogo što je dao, nema da doplati a toliko želi da uđe u "svet kompjutera"... [Malo (više) kasni sa hardverom ali takve su mu mogućnosti.]
Nabavili smo II ploču, veoma povolnjo, naravno preko Malih Oglasa ovde na forumu. Da skratim priči, sve sam instalirao što se hardvedra tiče izuzev njegovog CD-a koji koči sve na "Detecting IDE Drives...", naravno i on je neispravan, ne reaguje na "Eject" taster, ne treperi LED... Bilo mi je čudno ali nisam kapirao šta se dešava (šta se desilo).
Sada, kada je zamenjena ploča, CD koji je moj (ja sam ga koristiio), VGA (takođe moja S3 PCI), nova zvučna, stari modem, novi procesor (100% radio pre 6 meseci, nije mogao da crkne od stajanja;)), novi cooler (proban na mojoj ploči)... kada pritisnem "Power" dugme iz napajanja se čuje "Kzzzzzzzzzzzzzzz..." sve dok ponovo ne pritisnem isto kada posle par sekundi prestane da se čuje taj zvuk. Na ploči je sve podešeno kako treba, HDD je ispravan (prenosio sam DiVX...) sve sa ploče je povezano Ok kao i sa napajanja.
Šta je sada? Da nije napajanje crklo? Da nisam pogrešio oko onih signalizacija (IDE LED, Speaker...) koje se povezuju na ploču? Kako je ovo AT kućište (i napajanje) nema "Power" sa prekidača na ploči nego direktno u napajanje. Ako je napajanje crklo kako to da je na neispravnoj ploči zavrtelo ventilatore a ovde neće ni to?
Pomozite, dajte neki predlog / savet please!!!

Za pocetak posto je AT napajanje iskopcaj sve kablove i premeri voltaze sa unimerom...
Po ovome sto si rekao najverovatnije je napajanje sprzeno i usput povuklo sa sobom CD...
Drugo sto treba da probas je da prilkljucis drugo napajanje i samo karticu od komponenti i bez ostalih uredjaja da vidis da li ce da da neku sliku, ako prodje onda dodaj ostale komponente jednu po jednu...Inace vrlo je moguce da je i modem sprzen ;)
I za kraj da li si dobro namestio jump-ere na ploci tj. da li si podesio voltazu, mnozilac i magistralu s obzirom da je stara ploca verovatno nema podesavanje iz Bios-a nego mora rucno, prelistaj uputstvo (nadam se da ga imas)...
Eto toliko na brzinu pa ti sad prioni na posao :)

dobra dijagnostika...

samo da dodam da bi se AT napajanje vrtelo u svakom slučaju, izuzev da je nešto u kratkom spoju. Tada će da zuji i blokira napajanje da ne dođe do gore štete (ako je kvalitetnije, je'lte). Moguće da je sam trafo zalepio i pravi kratak spoj, te zbog toga i neće da se pokrene napajanje. U svakom slučaju ga treba probati da li se vrti bez opterećenja, i obavezno testirati unimerom! :)

Izvadi napajanje iz kucista, otvori ga i pregledaj elektrolite. Moguce je i da je pomocnih 5V crklo, vise od "godina", nego od samog opterecenja.
Ako napajac nije dugo radio, pa je ubacen u konfiguraciju, onda zamena elektrolita mozda moze da resi problem.

Poz.

Pročitah vaše postove i odlučih da povadim sve osim grafičke. Izvadio sam i memoriju. Najverovatnije da su (stari) flopy i modem crkli pomislio sam. Pregledao sam još 1x (peti put) jumpere na ploči, nemam uputstvo pa moram na ploči da gledam kombinacije za množilac, FSB i voltažu... Sve je ok, nabodem kabal od napajanja u struju (napajanje nema prekidač "On / Off" na sebi), pritisnam "Power" dugme i gledam u ekran. Zavrteli se ventilatori, crn ekran, ja čekam da vidim BIOS itd i primećujem da sve slabije vidim ekran. Nakako kroz maglu! :d Bacim pgled na kućište a tamo !požar! ! Kablovi od napajanja do ploče (AT konektor), crna (masa) i crvena (5V) se tope, tačnije topi se instalacija na kablovima! Onako mahinalno, zavučem ruku da izčupam konektor i, naravno, opečem se. Izvučem kabal od striue iz napajanja i dim se "stiša". Dim je izlazio iz samopg napajanja (manji deo) i sa ploče, AT konektora i kablova koji su na istom (Veći deo dima). Otkačim sve, Izvučem naoajanje iz kkućišta i vidim (nisam mogao ranije, nalepnica je bila okrenuta "gore", ne vidi se od lima) koje je marke napajanje - JNC. Ovde mi je bilo sve jasno, do sada nisam imao iskustva sa JNC napajanjima, samo sa 1om limarijom. Limarija je bila ispod proseka (bedna, kitch) a m nogo sam toga pročitao ovde na forumu o ovim napajanjima.
Rezime:
Šta sam uradio? Spalio sam ("samo") i novu ploču, napajanje ću lično da rastavim u komade pa onda da pobacam delove u više različitih kontenjera (da ne može niko da ga sastavi :D)...
Nisam imao unimer kod sebe a smatrao sam da nema potrebe za drugim napoajanjem čim ovo signalizira da nešto (flopy, možda i modem) nije uredu (onaj "Kzzzzzz..." zvuk) predtpostavljao sam da je ispravno. Da sam znao sa kojim napajanjem imam posla ne bih se usudio da upalim komp sa njim pa makar to bio i PI.
Sve u svamu, od ovog krša je ostala samo SDRAM i HDD, šta mislite da li je i proc. ostao živ? K6-2, 2.2V.
Predložio sam drugaru da kupi polovno kućište (konfiguraciju bez monitora i periferija), neko "brand name" u nekoj od firmica koje se tima bave i da povede nekog stručnog sa sobom a ne da kupuje na slepo (em se ne razume!).
Složili smo se i tako će i biti za koji dan.
I na kraju, najvažnije:
Svima vama koji ste odvojili vreme da mi pomognete, jedno veliko HVALA i :wave:

Poslednja izmena:
da nisi naopako zab'o AT žice? Beše crne žice idu u sredinu... To obično ima za epilog to što se tebi desilo. ;)

Nisam, 4 crne idu u sredinu... (?) ;)

SuperStarr je napisao(la):
Predložio sam drugaru da kupi polovno kućište (konfiguraciju bez monitora i periferija), neko "brand name" u nekoj od firmica koje se tima bave i da povede nekog stručnog sa sobom a ne da kupuje na slepo (em se ne razume!).
:wave:
Najbolje je da tebe povede. Kako si mu strucno obradio ovaj problem, garant ces znati izabrati nesto dobro, a uz to jos i povoljno. :D :D :d A i multimetar nekada moze da pomogne. :D

Poslednja izmena:
Najverovatnije si nesto pogresno povezao sa napajanja.Proveri konektor za flopi lako se promasi za jedan pin a tada spajas 5V sa masom i slicno se ponasa sistem.Ako nije to razvezi sve pa polako i pazljivo povezuj jedno po jedno i probaj svaki put dali sve radi.

Athlon je napisao(la):
Najbolje je da tebe povede. Kako si mu strucno obradio ovaj problem, garant ces znati izabrati nesto dobro, a uz to jos i povoljno. :D :D :d A i multimetar nekada moze da pomogne. :D

:D Zapamtiću ti ovo... :d

KBD je napisao(la):
Najverovatnije si nesto pogresno povezao sa napajanja.Proveri konektor za flopi lako se promasi za jedan pin a tada spajas 5V sa masom i slicno se ponasa sistem.

SuperStarr je napisao(la):
Pročitah vaše postove i odlučih da povadim sve osim grafičke. Izvadio sam i memoriju. Najverovatnije da su (stari) flopy i modem crkli pomislio sam. Pregledao sam još 1x (peti put) jumpere na ploči, nemam uputstvo pa moram na ploči da gledam kombinacije za množilac, FSB i voltažu...

Nazad
Vrh Dno