Šta je novo?

Problem sa napajanjem?

enDuRo99

Slavan
Učlanjen(a)
17.08.2008
Poena
415
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7700 & Thermalright Peerless Assassin 120
Matična ploča
Gigabyte B650M Aorus Elite AX rev. 1.3
RAM
Kingston Fury Renegade 2×16GB DDR5 6000MT/s CL32
GPU
Gigabyte Aorus RX 6800XT Master Type C 16G
Storage
Kingston KC3000 1TB, ADATA SX8200 Pro 2TB
Zvuk
Terratec Aureon Xfire 8.0HD, Dark Project – Sono (White, Wired)
PSU
Corsair RM750x (2021)
Kućište
NZXT H6 Flow (White)/Thermalright: TL-G12, TL-H12W-X28 ×3, TL-C14CW
Monitor
BenQ Mobiuz EX2710R
Miš & tastatura
Keychron M7 (White)/Leobog A75 + K21 (RK Chartreuse Switch & Morandi MOA Keycaps)
Ostale periferije
Xbox Wireless Contr.
Mobilni telefon
Poco F8 Pro (Blue)
Pametni uređaji
Huawei Watch GT 6 Pro (Black), Amazfit T-Rex 2 (Wild Green)
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Preksinoć mi se komp isključio tokom igranja Sajberpanka. Igrao sam nekih 10-15 minuta normalno i onda se komp isključio sam od sebe.
Uključim komp najnormalnije, uđem ponovo u igru. Ovoga puta zabode, sledeći put plavi ekran. Nekada zabode u meniju, nekad posle minut provedenih u igri. Uglavnom, od igranja nema ništa.
Reinstalirao sam igru, pošto je bila žestoko modovana, da proverim da li nije do nekog od modova koje sam skoro instalirao. Situacija ista.
Zabadanja su se dešavala i u Project Cars 3, mada sam njega mogao da igram, kad se igra pokrene. Evo, malopre mi se komp isključio i tokom igranja PC3.
Prethodno sam vratio prethodnu verziju drajvera za grafičku 26.7.1. Resetovao BIOS. Jedino što sam učitao XMP profil za RAM, procesor nisam dirao. Takođe sam vratio i grafičku na difolt podešavanja (prethodno je radila na andervolt podešavanjima sigurno godinu dana bez ikakvih problema).
Ono što sam primetio da su naponi i u leru, a naročito pod opterećenjem prilično niski.
Pod opterećenjem 12V je 11,448V, 5V je 4,71V, a 3,3V je 2,948V. U leru je 12V 11,952V (u BIOS-u obično 11,880V), 5V je 4,98V, a 3,3V je 3,225V. Ler ne bi trabalo da bude problem, mada sam gotovo siguran da su ranije naponi bili blago iznad difolt vrednosti.
Međutim, naponi pod opterećenjem mi deluju veoma sumnjivo, iako su i oni tehnički u granicama 5% odstupanja.
Napajanje je Korserov RM750x, kojem će biti 4 godine u decembru (garancija je 10 godina).
Temperature sigurno nisu problem.
Ono što mi preostaje da sutra probam je da flešujem poslednju verziju BIOS-a i probam RAM na 5600MT/s.
Da li je napajanje rešilo da otegne papke daleko pre vremena? I koje napajanje uzeti od 850 do 1000W ukoliko se ispostavi da ovo treba da ide na reklamaciju?

Ti naponi koje vidiš preko sofvera su posle VRM-a na ploči a time upravlja BIOS, zato ne mora da bude napajanje krivo. Moraš da proveriš napone na samom napjanjju na ulazu na ploču. 24 pin, 4+4 za dodatno na ploču i na kablovima grafičke. VRM je odličan na toj ploči a procesor troši malo, najviše troši grafička, tri puta više a povazana je direktno na napajanje.
BIOS F38 je minimum na koji bih ja išao a možeš i najnoviji, probaj to prvo.

@enDuRo99 ako mozes odmah da ukljucis/restartujes kompjuter bez da moras da pritiskas dugme pozadi na napajanju da se prekine dovod struje ili da vadis i vracas glavni kabl za struju iz uticnice, to onda nije do napajanja, nego do neceg drugog

@enDuRo99 ako mozes odmah da ukljucis/restartujes kompjuter bez da moras da pritiskas dugme pozadi na napajanju da se prekine dovod struje ili da vadis i vracas glavni kabl za struju iz uticnice, to onda nije do napajanja, nego do neceg drugog
Upravo tako. Čim se isključi, komp mogu da uključim bez ikakvih problema.
Pre podne sam flešovao poslednju verziju BIOS-a, bez ikakvih čačkanja, i proveo nekoliko minuta u Sajberpanku bez zabadanja, crnih ekrana ili samoisključenja kompa.
Ovih dana treba da mi stignu novo kućište i ventilatori, pa će ceo komp ići na generalno čišćenje (mada je i sada daleko od prašnjavog). U međuvremenu ću da isprobavam ponašanje video igara, možda oborim i Windows, jer stvarno nisam do sada imao ovakvih problema.

Nazad
Vrh Dno