Šta je novo?

problem sa napajanjem, mozda je i HDD??? cudno

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
ovako:
imam jnc 400w napajanje koje drzi sledeci sistem:

abit bh7
2hdd (40gb quantom as + 80gm maxtor , obadva 7200rpm)
pioneer 108 + sony cd_rezac 52/52
512mb ddram
2.53ghz P4 (nije overklokovan, mada ponekad podignem na 2.66, sto je jako malo)
graficka MSI GforceFX 5900xt, proslogodisnji hit model
zvucna: sb live! 4.1 prvi value! model

obrni okreni, ponekad se desava da jedan HDD, nisam nacisto koji samo klikne (kao da padne glava pa se podigne) nakon chega se ubrzo blokira kompjuter,
to se desava najcesce kad startujem neku igru ili usred igre, retko u desktopu
Mislio sam da su u pitanju neispravni/prljavi kontakti u molex konektorima, pa sam to cistio, ali nije pomoglo izgleda...

nisam siguran za HDD mozda je maxtor, cuo sam da postoji neki "click of death" gde klikcu klikcu dok ne crknu, ali to se meni ne desava tako vec se desi ponekad da klikne 1-2 i onda se sistem blokira

Napajanje mi je najvise sumnjivo, JNC mozda nije u stanju da napaja sve komponente, pogotovo sto graficka isto ima svoj molex konektor preko koga vuche struju.....

ideje/saveti/preporuke dobrodosli

razmisljam se da kupim novo kuciste sa novim napajanjem i neki DOBAR UPS.
koja kucista/napajanja (komplet) su na ceni kao kvalitetna odnosno ekstra kvalitetna. Chieftec mozda. Koje su alternative.. Video sam neko kuciste Chieftec dragon 360W i jos neke oznake, traze oko 90e za to???
saveti????

UPS: APC i Mustek su kod nas najzastupljeniji... Jesam li u pravu sto sumnjam da je mustek firma koja kvalitetom moze da se meri sa apc kad su ups-evi u pitanju. Koji da uzmem. Koja je razlika izmedju smartups-eva i ovih obicnih... koji je najeftiniji smartups? Ako bih okvirno hteo neki reda 500-700w, da ima hladni start, da mogu da pratim statistiku na ekranu kompjutera o kretanju struje na ulazu, kao i ostale parametre... na koji model da obratim paznju i koliko kosta? (smartups ili obichan)

hvala unapred... i izvinite na duzini posta..

pozdrav

Skoro sam siguran da je napajanje, mada postoji neki mali procenat mogucnosti da su molex kontakti "razmrdani" (ako si malo jace cimao levo-desno pri vadjenju :) hehe ) ili da je do Maxtora... Medjutim JNC od ajde recimo 400w "deklarisanih" hehe tebi tera 2 harda, dva opticka uredjaja, i najvaznije graficku... Opet, upravo iz razloga sto ti se komp "zamrzne" pri startovanju igrica, skoro sigurno ti je zbog 5900XT jer ne povuce dovoljno struje... Postoji jedan glup nacin da proveris da li je do molexa na hardu, i to tako sto ces rukom zadrmati kuciste lagano nekoliko puta, ako ti se blokira win, onda jeste i do konektora...
uglavnom... predlog stoji, treba ti kvalitetnije napajanje, pre svega zbog grafike
poz

hmmm
da se ispravim ne zamrzne se UVEK vec jako retko pri startovanju, mnogo se cesce zamrzne kasnije u toku samog igranja, i to nije samo klasichna blokada, vec prvo HDD klikne (odnosno cuje se metalni zvuk kao da nesto padne pa se podigne, barem meni lici na to), pa par sekundi kasnije se zamrne i sve ostalo...

nemora da znachi da su molex konektori negde sa losim kontaktom, jednostavno mozda su sami kablovi od napajanja negde u prekidu, ili imaju slab kontakt...

ono najvaznije:
dajte ljudi posavetujte me za kuciste/napajanje i cene istih kod nas u toj visoj klasi???

UPS, isto me zanima, mustek ili apc, razlike, kvalitet, najeftiniji smartups i backups... koji mustek je smart da moze kod nas da se kupi jer vidim da najskuplji mustek ups kosta jedva tek 89e sa PDV, dok apc ladno gura na 200Evra za smartups modele....

Napajanje 99%. Kada sam vezo mog maksu 120giga na istu 12V/5V granu gde je vezan moj 9700Pro sistem nije mogao da se digne, stalno je kliktao jer je ATI povuko previše struje - napajanje je bilo problem samo 300W. Ako ništa probaj da vežeš svu optiku i eksterno napajanje od 5900XT na jednu granu a hardove na posebnu granu, ja tako držim moju konfu.

ok..
kupujem u subotu chieftec 420W napajanje sa 2 ventilatora i 3 odvojene grane,
imam dobru cenu kod ortaka tu u BG,

kad mu stavim chiefteca, jebacu mu majku ako opet bude kliktao i obarao sistem
heheheh (neka mi modovi oproste zbog psovanja, veoma sam nervozan)

Razlog zasto se cudim je sto je do pre 4-5 dana sve radilo savrseno, a onda su pocheli problemi... moguce da je napajanje popustilo, pa sad zeza (nije ni chudo, chuo sam sve najgore za JNC ovih dana, smrc)

nego, dajte ljudi
UPS UPS UPS
dajte neki info koji su dobri a da nisu backup/offline modeli, hteo bih neki sa dvostrukim konvertovanjem... ono tipa smartups (kako ga apc zove).... saveti, cene, alternative... hocu da resim problem napajanja jednom za svagda

Recimo da je 95% upravo to što si opisao, jer sam i sam imao identičan problem, koji sam rešio zamenom kućišta (i meni se HD isključivao na momente, na sekund okvirno ili kraće, a kliktao je upravo identično).

Ovde kod mene je bio relativno siguran HD - stari Quantum AS serije (njihova dobra serija) a na ostale konektore bio je priključen samo Teac rezač.

Mislim da je simptom kvara bila kombinacija dva uzroka: suviše često skidanje i stavljanje strujnih kontakta za napajanje na HD i krš napojna jedinica. :crash:

Sad sam opet kupio krš, pa dok izdrži, izdrži. :eyebrows:

xWoLf je napisao(la):
ovako:

obrni okreni, ponekad se desava da jedan HDD, nisam nacisto koji samo klikne (kao da padne glava pa se podigne) nakon chega se ubrzo blokira kompjuter,
to se desava najcesce kad startujem neku igru ili usred igre, retko u desktopu
pozdrav

Poslednja izmena:
Meni su ti cuveni Maxtorovi klikovi nestali kada sam zamenio staro napajanje (na leru +3.3 ocitavalo sa 3.05-3.1 :d).

ehem
pazite. umeju maxtorovi hdd da klikcu i kad je sve u redu, samo sto nakon toga gotovo uvek jako brzo crknu,
evo na poslu na serveru imamo 2 maxtora od 200gb u raidu (mirror), jedan je crkao uz prethodno kliktanje od dan-dva.. sad nam upravo stigao novi hdd za zamenu (sreca sto je mirror, pa su podaci ostali na drugom disku)
ali kliktanje maxtora pred smrt je drugacije i drugacije se cuje nego ovo sto ponekad klikne kod mene kuci, hmmmmm???

NEGO CUO SAM DA CHIEFTEC NAPAJANJA IMAJU 24PINSKI SLOT ZA MATICNU PLOCHU... a kod mene je 20pinova + 4 pina dodatna...

kako to resiti, bese neki konvertor treba.. gde po kojoj ceni i da li je 24-to-20 konvertor prava stvar... mislim ne razumem otkud tu i chemu sluze ta 4 pina, (da to nisu ona 4 sto su kod mene odvojena skroz na drugi kabl sto se ubada u kvadratno leziste na drugoj strani maticne ploce????)

xWoLf je napisao(la):
mislim ne razumem otkud tu i chemu sluze ta 4 pina
Ja mislim, ali nisam siguran, da je to relativno novi Intelov standard; neka me neko ispravi ako gresim

24-pina je novi ATX 2.0 standard, a adapter mozes naci u firmi DESK.
Cena u maloprodaji je oko 500 din

Pozdrav

Shto se kliktanja tice, mozes upotrebiti i Maxtorov programchic AMSET i atribut quiet, malo ce da se uspori ali radi prilicno tiho,otprilike nema nekih bitnijih razlika u radu sto se tice pre i posle "utishavanja".A umeju HDD-ovi u da klikcu i da traju a bogme i da riknu posle par sati rada.Imao takav problem... :trust:

Isto sam imao problem sa svojim Maxtorom od 30GB, dugo vremena je kliktao, ali na srecu nije crko. Kada sam uzeo WD 120GB na istom napajanju mi ne pravi nikakve probleme. Imam Maxpower napajanje 360W koje napaja GA7DX+, WD 120GB i dvd rezac i dvd citac. Na +12V mi je mereno unimerom 12.85-12.95V, a ostali naponi +3.3V je 3.33V, +5V je 5.07. Ako bih kupio Radeon 9800 da li bih ga sprzio na ovakvo napajanje, posto sam cuo da su naponi ovi kakve imam losi? Kakve su tolerancije? Ako to jeste u pitanju cuo sam da su LC napajanja sasvim OK. Sta vi mislite?

Poslednja izmena:
Ralex2 je napisao(la):
Ako to jeste u pitanju cuo sam da su LC napajanja sasvim OK. Sta vi mislite?

Sto se tice ovih napajanja(LC) u globalu ne mogu dati preporuku za njih posto sam probao samo jedan model,ali za onaj koji jesam svakako mogu jer je posredi odlican proizvod.Dakle, u pitanju je LC Power Gold 550W.Ako isto mozes naci svakako ga uzmi,neces pogresiti...

Sto se tice ATX 2.0 standarda, on se razlikuje od ATX 1.3 samo po ta 4 dodatna pina.Kod nas u firmi smo pred N.G. , zbog nedostatka reduktora (Chiefteci iz PIna) smo sekli visak i izolovali zice...Na nekim plocama moze da se bode tako da visak viri sa strane...To radi, ali ako imas para uzmi reduktor, ostaje ti neostecen ATX 2.0 za neke buduce ploce.

a moze li neko na pm ili ovde ako nije problem da mi posalje telefon za kontakt ili adresu firme gde SIGURNO u subota 29.01.2005, mogu da odem i kupim chieftec 420W atx2 + adapter/reduktor i za koje pare

moze i alternative, recimo taj LC power gold 550w i sl.???

Konvertori bi se mogli u maloprodaji naci i za 200 dinara, posto je nabavna u Pinu 1.5 €. Dodatni pinovi sadrze dva voda od po 12V. Ideja je da se odvoje vodovi za procesor i ostale komponente u racunaru, pre svega nove PCI-E graficke karte. Pretpostavljam da bi se na taj nacin izbegli molex konektori na njima.

Odkad sam stavio Chieftec420W, pri gasenju masine se desava neki cudan kliktaj harda, pola sekunde pre nego sto se zaista totalno ugasi. Sta bi moglo da bude?
Mozda zato radi chkdsk svaki put kad palim masinu?

moze li neko da potvrdi ovo zadnje sa cudnim kliktanjem hard diska
ili je to izdvojen sluchaj???

btw, niko mi nije javio gde kupiti dotichno chiftec atx2 sa reduktorom 420w napajanje
subota je sutra, dajte bre ljudi...? :D

Kliktanje se javlja usled slabijeg napajanja.Maxtor ima tu osobinu.Ali se jos cheshce javlja zbog kontakta za napajanje na kablu koji ide iz napajanja.Oni se cesto chupaju i vremenom se rasklate.Na plochama sa 24 pinskim dzekom ide i napajacki dzek sa 20 pinova bez problema.A dobijash uz napajanje i dzek koji radi obrnuto.
U svakom sluchaju,pritegni malo dzek na kablu napajanja i to svaki pin.
Barem ja imam takva iskustva....
Ukoliko kupish taj chieftec onda mislim da neces imati vishe nikakve probleme,shto zbog kvalitetnijih izlaza po svakoj grani napajanja,shto zbog novih dzekova.
Bilo je puno pricha o ovome a i puno trabunjanja.Evo,pa prochitaj:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=21483&highlight=klik+maxtoru

Poslednja izmena:
Vrh Dno