Registered_user
Čuven
- Učlanjen(a)
- 10.03.2005
- Poena
- 630
Moja oprema
- CPU & Cooler
- Ryzen 5 9600X + DeepCool AG500 black ARGB
- Matična ploča
- ASRock B650 Pro RS
- RAM
- 2x16GB Kingston Fury DDR5-6000 CL30
- Storage
- 1TB Kingston KC3000
- Zvuk
- Edifier G2000 za desktop, Harman Kardon Citation 700 bar + Sub S vufer
- PSU
- Endorfy Supremo FM5 850W Gold
- Kućište
- Fractal Design R4
- Monitor
- Dell U2422HE i Lenovo Legion R27qe
- Miš & tastatura
- Razer Pro Click + Logitech Illuminated K740 & Razer Blackwidow v3 + Razer Cobra
- Laptop
- Lenovo T14s 2. gen i Lenovo Thinkbook 14 G6
- Mobilni telefon
- Iphone SE3
- Pametni uređaji
- Dyson PH04 i Dyson V15 detect absolute
- Pristup internetu
- Optički internet
Juce sam seo za devojcin komp i hteo da malo sredim vrednosti u BIOS-u. Posto BIOS ima brdo podesavanja, lepo sam se poigrao. Podigao FSB sa 166 na 200, smanjio mnozilac (iako sam znao da procesor nema otkljucan mnozilac), namestio FSB
DR = 1:1, poukljucivao kesiranje graficke, bios itd. i rekoh ajde da vidim da li ce da proradi. Pretpostavka je bila da ako se ne podigne, da ce da baci sve na default vrednosti ili da ce Clear CMOS da resi problem.
Naravno ploca ni da bekne, D-bracket prikazuje da je problem sa memorijom (zgodan indikator sta je problem pri startovanju kompjutera, ali ko zna koliko je pouzdan).
Clear CMOS ne pomaze, vadio sam sve kablove, iskljuvao napajanje, vadio bateriju, jedio jos nisam cupao procesor (sto i ne nameravam), ali nista od svega ovoga nije pomoglo.
Zanimljivo je to da kada sam izvadio memoriju, ploca je normalno pistala. Pre toga sa memorijom u ploci nije pistala, ali nakon vadjenja kako sam probavao kombinacije (2X256) cipova i slotova, svaki put se culo pistanje. Posle odredjenog mirovanja pri ukljucivanju ploca vise ne pisti sa memorijama, a indikator je uvek isti.
Dakle, neka ideja, kako resetovati BIOS, pretpostavljam da je sa njim problem?
Naravno ploca ni da bekne, D-bracket prikazuje da je problem sa memorijom (zgodan indikator sta je problem pri startovanju kompjutera, ali ko zna koliko je pouzdan).
Clear CMOS ne pomaze, vadio sam sve kablove, iskljuvao napajanje, vadio bateriju, jedio jos nisam cupao procesor (sto i ne nameravam), ali nista od svega ovoga nije pomoglo.
Zanimljivo je to da kada sam izvadio memoriju, ploca je normalno pistala. Pre toga sa memorijom u ploci nije pistala, ali nakon vadjenja kako sam probavao kombinacije (2X256) cipova i slotova, svaki put se culo pistanje. Posle odredjenog mirovanja pri ukljucivanju ploca vise ne pisti sa memorijama, a indikator je uvek isti.
Dakle, neka ideja, kako resetovati BIOS, pretpostavljam da je sa njim problem?