Šta je novo?

Problem sa MSI K7N2 Delta

Učlanjen(a)
10.03.2005
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 9600X + DeepCool AG500 black ARGB
Matična ploča
ASRock B650 Pro RS
RAM
2x16GB Kingston Fury DDR5-6000 CL30
Storage
1TB Kingston KC3000
Zvuk
Edifier G2000 za desktop, Harman Kardon Citation 700 bar + Sub S vufer
PSU
Endorfy Supremo FM5 850W Gold
Kućište
Fractal Design R4
Monitor
Dell U2422HE i Lenovo Legion R27qe
Miš & tastatura
Razer Pro Click + Logitech Illuminated K740 & Razer Blackwidow v3 + Razer Cobra
Laptop
Lenovo T14s 2. gen i Lenovo Thinkbook 14 G6
Mobilni telefon
Iphone SE3
Pametni uređaji
Dyson PH04 i Dyson V15 detect absolute
Pristup internetu
  1. Optički internet
Juce sam seo za devojcin komp i hteo da malo sredim vrednosti u BIOS-u. Posto BIOS ima brdo podesavanja, lepo sam se poigrao. Podigao FSB sa 166 na 200, smanjio mnozilac (iako sam znao da procesor nema otkljucan mnozilac), namestio FSB:DDR = 1:1, poukljucivao kesiranje graficke, bios itd. i rekoh ajde da vidim da li ce da proradi. Pretpostavka je bila da ako se ne podigne, da ce da baci sve na default vrednosti ili da ce Clear CMOS da resi problem.
Naravno ploca ni da bekne, D-bracket prikazuje da je problem sa memorijom (zgodan indikator sta je problem pri startovanju kompjutera, ali ko zna koliko je pouzdan).
Clear CMOS ne pomaze, vadio sam sve kablove, iskljuvao napajanje, vadio bateriju, jedio jos nisam cupao procesor (sto i ne nameravam), ali nista od svega ovoga nije pomoglo.
Zanimljivo je to da kada sam izvadio memoriju, ploca je normalno pistala. Pre toga sa memorijom u ploci nije pistala, ali nakon vadjenja kako sam probavao kombinacije (2X256) cipova i slotova, svaki put se culo pistanje. Posle odredjenog mirovanja pri ukljucivanju ploca vise ne pisti sa memorijama, a indikator je uvek isti.
Dakle, neka ideja, kako resetovati BIOS, pretpostavljam da je sa njim problem?

probaj da

1 isključiš iz struje napajanje

2. izvadiš bateriju

3. Upališ komp

vratiš bateruju, uključiš napanje, startuješ komp, uđeš u bios .....

Možda i upali ?

K7N2 Delta... blast from the plast.

Evo mogućeg rešenja - potrebno je da J10 (FSB Mode Jumper) postaviš u Safe Mode položaj.
On se koristi kada se nakon neuspešnog pokušaja overclock-a sistem blokira. Ovim se FSB vraća na default od 100 MHz.

Pre toga bi trebao da uradiš sledeće.
Isključi iz struje napajanje;
Izvadi bateriju;
Nekoliko puta pritisniti taster za paljenje na kućištu kako bi potpuno ispraznio kondenzatore;
Sačekaj 20-ak minuta;
Vrati bateriju i pokušaj da podigneš system.

Ovim si bar očistio CMOS. Safe Mode položaj za J10 je 2 i 3 (u attachment-u, u slici J10.jpg je sve prikazano). Pozicija J10 na matičnoj ploči je na slici ploca.jpg.

Uputstvo za korišćenje tvoje ploče možeš naći na http://global.msi.com.tw/index.php?func=downloadfile&dno=3689&type=manual .

Nadam se da će ti ovo pomoći

Prilozi

• J10.JPG
    J10.JPG
    25.5 KB · Pregleda: 77
  • ploca.JPG
    ploca.JPG
    78.3 KB · Pregleda: 88
imao sam svojevremeno K7N2 Delta2 Platinum. istu stvar sam napravio sa preteranim overclockom i jedina stvar koja je pomogla je sledece:

-ugasis komp
-drzis pritisnut insert taster na tastaturi dok ga palis

to bi trebalo da podigne plocu u nekom "safe modu" ili tako nesto i onda mozes da namestis bios.

javi da li je uspelo!

Nekad davno imadoh istu plocu. Isti slucaj potpuno. Probao da malo overklokujem i nista, potpuno mrtvilo. Nista od recepata koji se pominju nije pomoglo, mada priznajem da nisam cekao po 20 minuta izmedju operacija. Srecom ploca bila u garanciji pa je zamenjana drugom.

edit:
nisam probao ono sa insert tasterom

Poslednja izmena:
Skaarj-ova ploca je izgleda dozivela isto sto i ova kod mene. Prslo je napajanje memorijske magistrale od 0.5V, tako da je to moralo da se promeni. Zato se i bios zaglavljivao na ucitavanju memorije.
Uglavnom problem je resen kod Cika Pere, covek zna posao :)

Eh taj cika Pera :D

Nazad
Vrh Dno