Šta je novo?

problem sa msi 6600 diamond

• Začetnik teme Začetnik teme igysa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

igysa

Čuven
Učlanjen(a)
10.05.2002
Poena
695
Kartica odjednom ne radi vise normalno. Default u 3D modu joj je 400/800 (GPU/mem). Terao sam je do 500/950 u periodu od jedno 4 meseca , ali retko sam se igrao, i nikad nije bilo ni najmanjeg problema. Sada se i na defaultu pojavljuje u 3d Marku i nekim igrama gomila trouglova, slika se zamrzne skoro i na pola minuta, pa onda nastavi normalno na desetak sekundi, pa opet ogromni artifakti i kocenje.. Proverio sam kuler i jos usmerio dodatno haldjenje na nju. Voltaze i napajanje ploce su OK.
E sad provalio sam da u tom, periodu kad slika nastavi da ide, graficka sama obori klok na 2d mod : 300/600. Ovako bi radilo bez problema , ali necu klok ispod default vrednosti. Onda sam modovao bios sa Nbitorom i stavio da su 2d i 3d klokovi isti (400/800) Nista drugo nisam modovao, niti znam, a mislim da je ovo potpuno bezopasno -Uopste kartica posle toga nije toplija. To sam uradio sa najnovijim biosom koji sam skinuo preko MSI update-a : 5.43.02.64.07. Isto to probao i sa starim biosom i sa difoltom i sa zakljucanim klokom na 400/800. Naravno klok bi ostao zakljucan -kartica vise nije mogla da ga obori, ali posto sam nasao nacin da snimim sa Riva tunerom (nisam znao da ovo moze) temperaturu, klok graficke kao i VID ( to je valjda neka voltaza na kartici) - provalio sam da tad nije obaran samo klok, nego i VID sa 7 na 4. Cim se VID u toku igranja obori na vrednost 4 nastaju problemi ! Inace je 4 default vrednost u 2d modu.

Zasto se ovo desava, kartica kao da ima neki trip da ne raspoznaje dobro 2d i 3d mod ? Da li je moguce namestiti da stalno radi na tom VID 7 koji ne pravi probleme ? Nije problem do drajvera, menjani su , stavljan nov windows, probano na drugom kompu. Problem je samo u grafickoj ! Da li mozda garaficka obori taj vid zbog temperature ? Cini mi se koliko sam do sad testirao i snimao grafikone iz riva tunera, da ako temperatura dodje do 68-69 stepeni , tada nastaje obaranje vida sa 7 na 4 i garfika pocne da brljavi.

Okacio sam u attachmentu grafikon

POMOC ?!

Prilozi

• 6600 monitoring 2.webp
    6600 monitoring 2.webp
    119.4 KB · Pregleda: 79
Cekaj bre, moje je isla do 92c pa nije obarala nista. Nesto to nije kako treba ali ti to vec znas 😉
Jesi probao da se poigras sa NiBitorom pa vidis koja mu je to VID4 voltaza?
Ako ne znas kako posalji mi bios na mail pa da pogledam, bas me zanima. Mozda je i hardwerski pocela ba brljavi, ka zna. Prvo probaj ovo. Jel u garanciji? Pretpostavljam da nije a?

moja je isla do 550/1120 i taj VID mi je bio drugaciji nego kod ortaka koji je imao istu kartu, njegova je imala nesto nize taktove. nesecam se koliki je bio (vid) kod mene ali gledajuci tvoj attach secam se da je kod mene cesce oscilovao nego kod tebe.
btw. nisam siguran da je vid napon na kartici. po nibitoru napon za 3d=1.4v, za 2d=1,3v

Prilozi

• diamond.webp
    diamond.webp
    27.9 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
voltaze

DA kao sto rece Zoka, izgleda te voltaze treba da osciluju. Sajber Kurajber je probao da mi pomogne sa zakljucavanjem voltaza (moja pretpostavka je bila da ce to pomoci). Hvala mu na trudu, ali nisam bio u pravu, modifikovao mi je bios, ali to nije resilo problem. Igleda da je stvarno bas neki kvar. U medjuvremenu se ispostavilo da ipak imam garanciju na doticnu karticu (takodje hvala Vuku (wolf) koji mi je prodao karticu sto je bio toliko ljubazan da mi pomogne oko garancije). Uglavnom garancija ce resiti problem, da ne lupamo glavu vise !

Inace VID 4 i VID 7 su samo oznake u Rivi. Prave voltaze su zaista 1.3 2d i 1.4 3d

Pozdrva svima ! :wave:

Najzad neke vesti 🙂 Vec sam pomislio da sam ti ubio kartu onim BIOS-om :d xa xa xa
Garancija je majka 😉

Nazad
Vrh Dno