Šta je novo?

Problem sa mrezom

• Začetnik teme Začetnik teme rdjavi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

rdjavi

Cenjen
Učlanjen(a)
03.07.2009
Poena
169
Imam adsl modem sa 4 porta, racunar i laptop koji su spojeni na adsl modem. koristim windows xp i na kompu i na laptopu al su razlicite neke verzije. neki dan kad sam digao sistem na laptopu napravio sam mrezu preko opcije Set up a home or small office network i mreza je radila. juce na cistu miru, nisam nista dirao, se mreza izgubi i ne moze da se pristupi sa kompa na laptop i obratno. juce sam i pingao kucajuci IP adrese i sa kompa nije bilo greske, a sa laptopa je pisalo ono packets sent=4 recived=3 lost=1. danas kad sam opet pingao bilo je sve u redu ali opet nema mreze.
kad otvorim My network places na laptopu nema nikakvih šerovanih foldera i kad kliknem na View workgroup computers vidim i laptop i komp, ali kad kliknem na komp izbaci gresku, evo slika:
Screenshot (19h 48m 26s).webp
kad odem na My network places na kompu vidim samo šerovane foldere od kompa, a kad kliknem na View workgroup computers izbaci gresku, evo slika:
desk.webp
zna li neko sta je problem?

Dogledaj da li ti je ADSL router lepo dodelio adrese reachunarima. To shto su razlichite verzije Windowsa nema nikakve veze. Ukucas u command promptu "ipconfig" i na jednoj i na drugoj mashini. Ako su obe nashine na istom subnetu tj. jedna ima IP adresu recimo 192.168.1.X i druga isto takvu (X je neki broj) onda je sve u redu. Ali ako ti posle restarta ne radi sve kako treba najverovatnije imash problem sa DHCP servisom na nekoj od mashina. Taj servis je zaduzen da proverava da li na mrezi postoji DHCP server i ako ga ima trazi od njega mrezne parametre. Zasto si uopshte koristio opciju "Set up a home or small office network"? U Windowsu XP imash ugradjenu opciju "Simple file sharing" koja ti bez po muke omogucava da napravish share na kompu. Desni klik na folder, opcija "Sharing and security".

Naravno, nije iskljucheno da je problem i sa hardware-om. Mozda je neki problem sa mreznim karticama. Ili sa kablovima.

Poslednja izmena:
AthlonXP, hvala za odgovor! kasnim sa odgovorom jer sam bio odsutan od kuće.
dobre su ip adrese, 192.168.1.2 i 192.168.1.3.
"Set up a home or small office network" sam koristio da napravim mrezu između mašina, kad odem na My network places da mi pokaže sherovane foldere od računara koji su u mreži i onda kliknem da uđem na određeni folder. a desni klik na folder, opcija "Sharing and security" koristim kad hoću da sherujem folder pa onda onda idem na My network places na drugoj mašini da ga nađem.
sad sam opet upalio komp, laptop je već bio upaljen, i kad se upalio išao sam na My network places na kompu i pokazao je sherovane foldere od laptopa. ušao sam u jedan folder, prebacio neki film na komp i posle toga se mreža izgubila i evo opet je nema. ip adrese su dobre, kad pingujem nema gresaka. kad se restertuje opet isto. imam Comodo antivirus na obe mašine pa ću da vidim da firewall nešto ne zeza.

Nije firewall sigurno 🙂 On je po defaultu otvoren za mreze iz istog subneta. Ako prichamo o windows-ovom firewall-u. Da li si sve mashine smestio u isti workgroup? Mada mi to vishe izgleda kao neki hw kvar. Da li si probao da uradish hw reset routera? Da li si probao da ne koristish "my network places" i da pristupiash rachunarima preko UNC adrese? UNC je \\192.168.1.X (ukucash u address bar-u u bilo kom explorer prozoru). To o chemu prichash ne bi smelo da se deshava. Vidim da prichash o Windowsu XP. Ubaci sve rachunare u istu Workgroup-u i obavezno resetuj ADSL router.

Poslednja izmena:
mislio sam na firewall od comodo antivirusa a workgroup je isti naravno. kad sam usao na firewall podešavanja na kompu nađem da su blokirani pokušaji pristupa sa laptop ip adrese. al ako je to problem kako je onda radila mreža na početku a antivirusi su radili i nisam ništa dirao od podešavanja? isključim onda comodo na obe mašine da se ne diže sa sistemom, stavim u komp i mrežnu karticu u psi slot, reko da probam i sa njom šta se dešava. napravim mrežu preko "Set up a home or small office network" na obe mašine i onda proradi mreža, uđem opet sa kompa u folder sa laptopa da prebacim film i onda mi izbaci BSOD na kompu😡 i kad sam opet upalio komp mreže nije bilo. e onda sa odustao i ostavio to za drugi put.
hw reset routera nisam radio a za pristup računarima preko UNC adrese nisam znao tako da ću to danas da pokušam.

Nisi spomenuo BSOD 🙂 Definitivno ti je mrezna u problemu. BSOD se javlja kada windows ima problema sa hardware-om. Ili su driveri loshi ili je sam uredjaj neispravan.

pa BSOD mi se sad pojavio kad sam stavio drugu mrežnu, nije se prije javljao. izvadio sam karticu i uklučio kabal u integrisanu mrežnu i evo opet nema mreže. restartovao sam modem i probao da uđem preko UNC adrese i opet ništa. šta se tačno kuca kad se ulazi preko UNC adrese, jel \\192.168.1.X ili bez tih kosih crtica? sa njima mi se ništa ne dešava kad stisnem enter a bez njih proba da očita ma izbaci The connection has timed out. ako je hardware neispravan kako onda radi internet normalno? Bog će ga znati šta je u pitanju!

stavio sam drugi hard disk na komp sa nekom trećom verzijom xp sistema i mreža radi normalno. izgleda da je problem između sistema na starom hardu i laptopu, nesto ih zeza.

UNC se pishe "\\xxx.xxx.xxx.xxx". Sa crticama (double slash). Moze da bude da su driveri u pitanju.

hvala AthlonXP za pomoć! sad mi je crkla matična od laptopa😡 pa kad je zamenim probacu to ponovo.

Nazad
Vrh Dno