Šta je novo?

Problem sa mrezom!

neci

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2004
Poena
309
Pre par dana su mi konacno uveli kablovski internet. U pitanju je SBB.
Dobila sam ruter i povezali su mi nov racunar (OS win7) na mrezu i sve sljaka ok.
E sad, posto nemaju wireless rutere, morala sam da postavim switcher koji imam jos od ranije. I laptop preko mreznog kabla ne radi... Cak ne radi i kad ga samog ukljucim direktno na sbb. Stoga smatram da je nesto u podesavanju laptopa i lokala na njemu. OS je Vista i podesavana je ranije na neke druge mreze, ali sam sve vratila na Obtain bla, bla, bla... Sve je, barem kako se ja secam, onako kako bi trebalo da bude...
Molim vas da mi pomognete, ako ima jos neko podesavanje i gde da ga nadjem.

Hvala unapred

P.S. Na desktop racunaru mi je Win7 starter, pa ne mogu da podesim HOMEGROUP, ali znam da je preko Viste to moguce... Ne znam mnogo, ali ponesto i "ubodem" :)))
Hvala

Možda zvuči glupo ali da ti nije kojim slučajem disejblovana lan konekcija?

Da li ti kojim slucajem pise unidentified network u status baru dole desno kada kopcas laptop preko switchera? I homegroup se uglavnom podesi sam kada povezes racunare koji su u mogucnosti da ga stvaraju. Pod obtain mislis na IP i DNS adrese?
Malo samo pojasni kako se manifestuje tacno problem, ako je moguce.

hahaha, nista nije glupo... nije, nije :)

da, Vista se poveze i prijavi UNIDENTIFIED NETWORK. Ali kad odem u folder Network, laptop vidi desktop racunar ali ne dopusta da udjem u njega. Prijavljuje Windows cannot access\\win7-PC i u opisu neki Error code: 0x80070035. The network path was not found. Tako isto je i kad pokusam sa PC da udjem na laptop.
A pod Obtain - Local Area connection properties/Internet protocol version 4/obtain an IP....
obtain DNS server adrress... to su mi ionako rekli da stavim, kako bi laptop sam prepoznao net.
Eto, ako treba jos nesto, bicu tu.

Hvalavam, brzi ste

Sigurna sam da je nesto kod setovanja laptopa, jer i kad ga direktno ukljucim kablom iz rutera, on isto radi. Ali ja nemam pojma sta i gde to moze biti.

Ovako...

SBB dopušta samo jednu MAC adresu po modemu, znači prvo si nakačila desktop, SBB-ov dhcp je zapamtio tu MAC adresu i dodelio validnu ip adresu i kada si probala da nakačiš laptop (koji ima drugu MAC adresu) nije hteo da mu dodeli ip adresu i zato ti ne radi internet.

Mislim da ono što ti hoćeš ne može da se uradi sa switch-em. Treba ti router. Neka me neko ispravi ako grešim. Da bi to proverili uradi sledeće:

Isključi SBB-ov modem iz struje na 1 minut, nakon toga poveži modem i switch ethernet kablom i poveži oba računara na switch.

Reci mi samo koji model switcha imaš? Možda imaš router?

Mogu ti dati moje setovanje za sbb koje delimicno funkcionise. Internet radi i na desku i laptopu, fileove sharujem prenosenjem u public foldere i homegroup ne radi. Povezan mi je sbb modem na desk preko usb-a, lanom sam spojio laptop na desk, zatim sam za lan rucno podesio adrese tipa na desku mi je 111.111.111.1 subnet 255.0.0.0, a na laptopu 111.111.111.2 subnet 255.0.0.0 dns i gateway mi je ip od deska, dakle 111.111.111.1

Probaj tako ne treba ti switch. Ovo je privremeno resenje, jer ja recimo kupujem WiFi router sl. nedelje i ti bi trebalo...

Ne isključuj firewall, s jednog na drugi računar ne možeš da priđeš ako nemaš setovane passworde za usere. Znači postavi pasword za usere na desktopu i laptopu i moći ćeš međusobno da im prilaziš.

Ovako...

SBB dopušta samo jednu MAC adresu po modemu, znači prvo si nakačila desktop, SBB-ov dhcp je zapamtio tu MAC adresu i dodelio validnu ip adresu i kada si probala da nakačiš laptop (koji ima drugu MAC adresu) nije hteo da mu dodeli ip adresu i zato ti ne radi internet.

Mislim da ono što ti hoćeš ne može da se uradi sa switch-em. Treba ti router. Neka me neko ispravi ako grešim. Da bi to proverili uradi sledeće:

Isključi SBB-ov modem iz struje na 1 minut, nakon toga poveži modem i switch ethernet kablom i poveži oba računara na switch.

Reci mi samo koji model switcha imaš? Možda imaš router?

A hocu li nesto pokvariti ako to uradim, pa da nemam net ni na desktop racunaru??? :(((

Switcher je Allied Telesync FS708

E da i to sam zaboravio moras u Control panel - u, pod homegroup/advanced sharing ja mislim da podesis password off, turn network discovery on

Nemoj da radiš ono što sam ti predložio, neće moći sa switch-om.

Moraćeš da kupiš router ili da privremeo uradiš kako ti je Borgof objasnio.

Da, ako povezuješ SBB modem i desktop preko usb-a isto ćeš morati da ugasiš modem na par minuta kako bi SBB-ov dhcp server otpustio MAC adresu mrežne karte desktopa, s obzirom da usb ima drugu MAC adresu.

hvala vam... A bas su bezobrazni, nema dalje! Pitala sam hoce li biti problema oko povezivanja i laptopa na mrezu! Momak koji mi je prikljucivao SBB, rekao je da to jednostavno povezes i registrujes kao HOME i sve ce biti u redu! Skotovi, trebalo je da uzmem ADSL i wireless i mirna!

Ma većina je takvih (čast izuzecima) samo da uzmu pare....Ja bih sada njih zvao da povežu kako god znaju...

Vidi, razmontiraj sve lepo i reseruj sva podesavanja na default. Podesi homegroup settings kako sam ti rekao. Ako imas sifre na accountovima na kompovima ukloni ih zbog shareovanja fileova. Potom povezi racunare preko lana podesi Ip adrese respektivno 111.111.111.1 i 111.111.111.2 na desku i na laptopu (na laptopu pod poljem za pref. DNS stavi 111.111.111.1).
Onda uzmi USB kabl od modem povezi ga na desktop i modem instaliraj drivere, to ce te povezati na net na desktopu. Potom na desktopu odes u Control panel/Network and sharing center, u levom uglu videces par linkova, klikni na change adapter settings odaberi konekciju od modema (scientific atlanta webstar... "local area connection x") desni klik properties zatim kliknes na karticu sharing. Tu otkacis Allow other computers to connect to internet bla, bla, bla odaberes mrezu kojoj hoces da delis dakle lan koji si stvorila sa laptopom i to je to, ok, ok ,ok...
Ako ne sljaka tako javi se :D

Vrh Dno