Šta je novo?

Problem sa mrežom - nisu dostupni svi računari.

mikibc

Poznat
Učlanjen(a)
22.07.2021
Poena
45
Pozdrav!:)

Na lokalnoj mreži (podešena na private) umreženo je 9 računara ( osam Win 11 i jedan Win 10), svaki od njih ima napravljen share folder. Svi računari su bili međusobno vidljivi i mogli su da međusobno koriste share foldere. Do pre 2 meseca je sve funkcionisalo a onda su nastala dva problema koje ne znam kako da rešim, pokušavao sam razne stvari, iščitavajući moguća rešenja koja sam nalazio na internetu. U Windows file exploreru / network vide se samo 3 računara (uvek ista), 7 računara može da pristupi njihovim share folderima, a 2 računara nemaju pristup tim folderima mada ta 3 računara.

Kroz program Advanced IP Scaners svi računari vide sve računare ali samo 7 računara mogu da pristupe share folderima na svim računarima.

Pitanja:

• Zašto kroz file explorer svi računari vide samo tri računara i kako rešiti da se vide svi računari ?
  • Zašto 7 računara ima pristup share folderima koji se nalaze na tri računara a preostala 2 računara nemaju pristup tim računarima / folderima?
  • Zašto kroz Advanced IP Scaner program svaki računar je vidljiv ali kroz taj program samo 7 računara može da pristupa share folderima na svim računarima, a 2 računara ne mogu, mada vide na taj način sve računare
  • Kako sve to rešiti a ne raditi reinstalaciju Windowsa Hvala.:)

Nisam neki stručnjak ali probaću da pomognem. Možda da bi preskočio reinstalaciju win-a na tim računarima koji ne vide druge računare probaš da u eksploreru udariš desni taster na moj pc pa izabereš opciju "Map network drive" i da browsuješ ručno putanju do računara koji ti treba i do njegovog šerovanog foldera (tipa \\imeračunara\sharefolder), to možeš i sa kucanjem imena računara ili sa IP adresom računara ako su zakucane IP adrese na mreži za svaki računar, takođe možda ima veze sa security protokolima u win pa onda odi u kontrol panel pa sa leve strane izaberi "add-remove windows components" pa čekiraj "SMB 1.0" protokole i posle restartuj računar pa vidi dal je pomoglo, to radiš na računaru koji ne vidi ostale računare na mreži.

Lepo je kolega opisao 2 glavna problema. Potpuno je normalno da se u networks ne vide svi uređađji automatski, ali im se može pristupiti preko ip adrese ili hostname.
Pošto su svi računari win10/11, verovatno nije do SMB verzije, taj problem je postojao na relaciji 7-10, mada nikad se ne zna.
Nije odgovor na tvoje pitanje, ali mislim da si ti (ili firma pošto je 10 računara koji moraju da se vide međusobno) zreo za NAS u nekakvoj izvedbi pa da svi korisnici koriste mrežni disk umesto da se međusobno jure.

Nisam neki stručnjak ali probaću da pomognem. Možda da bi preskočio reinstalaciju win-a na tim računarima koji ne vide druge računare probaš da u eksploreru udariš desni taster na moj pc pa izabereš opciju "Map network drive" i da browsuješ ručno putanju do računara koji ti treba i do njegovog šerovanog foldera (tipa \\imeračunara\sharefolder), to možeš i sa kucanjem imena računara ili sa IP adresom računara ako su zakucane IP adrese na mreži za svaki računar, takođe možda ima veze sa security protokolima u win pa onda odi u kontrol panel pa sa leve strane izaberi "add-remove windows components" pa čekiraj "SMB 1.0" protokole i posle restartuj računar pa vidi dal je pomoglo, to radiš na računaru koji ne vidi ostale računare na mreži.
Uspelo na taj način! Hvala na pomoći!:)
Lepo je kolega opisao 2 glavna problema. Potpuno je normalno da se u networks ne vide svi uređađji automatski, ali im se može pristupiti preko ip adrese ili hostname.
Pošto su svi računari win10/11, verovatno nije do SMB verzije, taj problem je postojao na relaciji 7-10, mada nikad se ne zna.
Nije odgovor na tvoje pitanje, ali mislim da si ti (ili firma pošto je 10 računara koji moraju da se vide međusobno) zreo za NAS u nekakvoj izvedbi pa da svi korisnici koriste mrežni disk umesto da se međusobno jure.
Poslušah savet, konkurisaćemo (radim u ustanovi kulture) kod Ministarstva za sredstva za nabavku NAS. Difinitivno će to biti najbolja varijanta. Hvala na savetu.:)

Vrh Dno