Šta je novo?

problem sa monitorom

Matador

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
619
Primijetio sam u desnom i lijevom kraju monitora , duz ivica , linije koje se prostiru ka centru , lucnog oblika , vrlo primjetne sada dok sam na forumu . Da li znate o cemu se radi i kako se rijestiti navedenog ?

Da li moze biti u pitanju kartica Gainward MX440 Tv out ?

Moire?

Nisam siguran,ali to sto si opisao lici na moire-efekat,i nema veze sa grafickom kartom.Koji monitor imas?Generalno,na boljim monitorima postoje setovanja za uklanjanje moire-a,probaj to;ako ne,promeni rezoluciju,mozda pomogne.

Probao sam sve moguce kombinacije i nisam jos uvijek uklonio problem . Nedavno je pocelo i blago treperenje slike u desnom uglu . Samsung 957mb je u pitanju .

He, sto ne rece odmah da je Samsung u pitanju, da ne razbijamo glavu :D
Salu na stranu, po tvom opisu to bi svakako trebao da bude moire, e sad da li si pronasao meni za podesavanje tj. uklanjanje moire-a, ili ga mozda taj model uopste nema ?

Ako nema ili ne moze da se podesi, pravac servis tj. prodavac i pokusaj da zemenis/reklamiras :(

Samsung je sigurno najprodavaniji monitor kod nas, ali vrlo nezasluzeno po meni, evo barem u mom okruzenju svi koji imaju Samsung imaju samo probleme...Oni bolji modeli (NF...) se donekle i provuku, ali ovo ostalo je katastrofa.
Ma sta pricam, i NF je do ...jedan poznanik je prosli put kad sam o tome pisao bio na petom primerku 757NF-a, sada je trenutno na sedmom - i dalje nije potrefio dobar komad ! :(

Ima Clear Moire opciju , medjutim nisam u stanju da ga se rijesim . Treperenje sa strane blago receno iritira , imam feeling ni da refresh rate nije onoliko koliko monitor pokazuje .

re

Odmakni ga od zida,promeni vga kabal ako moze,
Da ri nestoje neki zvucnici pored,
Probaj sve sto ti s cini nelogicno,
Da je moire imao bi i sa druge strane,
opisi malo bolje.
Nikola

Definitivno moire

Podesi samo na 0% i Horizontal i Vertical Moire...

ja sam ranije imao isti problem.....

P.S. za koji k***c sluzi taj glupavi moire sem sto stvara to treperenje?? FX

P.S. za koji k***c sluzi taj glupavi moire sem sto stvara to treperenje??
----------------------------------------------------------------------------------

duksa88 je napisao(la):

P.S. za koji k***c sluzi taj glupavi moire sem sto stvara to treperenje??
----------------------------------------------------------------------------------

Uopshte te ne kapiram... :(

P.S. mislim da moderatori bas i ne vole kada se bez razloga citiraju drugi postovi.....

re.

Nisam te citirao nego greska
Nisam pejstovao sve sto sam otkucao.
Necu da vredjam nikoga niti ponizavam to mi nije bila namera.
Evo stize resto
------------------------------------------------------------------------
Ne sluzi moire tu da pravi smetnje vec da ih otkloni.

Moire moze da se otkloni moire menijem ali tad zesce zamutis sliku, ono sto je najzdravije resenje je promena radne rezolucije posto je razlicit u razlicitim rezolucijama

uff
razbio sam se trazeci po internetu resenje istog problema!!!
prije 10 dana sam kupio SAMSUNG 957MB
drzim ga na 1280x1024@85Hz i takodje imam moire i to na desnom i lijevom dijelu ekrana, sve sam pokusavao sa clear moire, fokus cak sam i freq smanjivao na 75 ali nista ne uspjeva
na nizim rez ga nema...ali kako da gledam u 19" monitor na 1024x768 u to sam gledao na starom 15"

takodje sam primjetio da je na sredini donje ivice slika tamnija u odnosu na druge dijelove

ako josh neko ima ovakave probleme neka se javi da znam da je do cijele serije ili je samo do mog monitora pa da ga reklamiram

Rjesenje je jedino 1024x768 na koliko ga trenutno i ja drzim na kome nema moire efekta . Refresh rate je 85 hz .

957MB kojeg imam podrzava pri 1024x768 85 hz . Naravno da bih stavio vecu rezoluciju , ali kao je kao sto vidis problem je moire efekat . Ocekivao sam bar za skalu vecu rezoluciju ...

Naravno da nema uvrede . Samsung 957MB koji ja imam pri 1024x768 ima refresh rate od 85Hz i to je jedini refresh rate koji podrzava pri navedenoj rezoluciji i jedina pri kojoj nije primjetan moire efekat . Podatke sa sajta sam i ja gledao i bacili su me u dilemu da li se radi o istom monitoru ili se potvrdjuje prica o klasi robe koja dospijeva na nase trziste .

Jos nesto , da li kod tebe moze 116hz pri 1024x768 ?

resenje problema

Ja bih resenje problema sa SAMSUNG monitorom resio na sledeci
nacin:
- prvo proveris da li ti je kompletna dokumentacija
- zatim pronadji orginalnu kutiju i pakovanje za monitor
- vrati ga dobavljacu cim pre i zatrazi povracaj novca ctp;

Matador je napisao(la):
Primijetio sam u desnom i lijevom kraju monitora , duz ivica , linije koje se prostiru ka centru , lucnog oblika , vrlo primjetne sada dok sam na forumu . Da li znate o cemu se radi i kako se rijestiti navedenog ?

Da li moze biti u pitanju kartica Gainward MX440 Tv out ?

baci ga u djubre !
jer SAMSUNG monotori u poslenje vreme su pravi TRASH.

MATADOR
pazi u spec pise da moze da radi na 116Hz (moze on i vise ali koliko dugo) meni u XP nudi najvise 100Hz na 1024x768 zato sto postoje pragovi od 60, 75, 85, 100, 120, 160Hz neznam tacno od cega zavise (mislim od graficke karte i OS-a) ali ima program na netu koji nisam skidao i probavao (ali sam cuo za njega) koji moze da dize freq za jedan Hz znaci 101, 102, 103Hz... pa ako i graf podrzava 116Hz na toj rezoluciji ti mozes pomocu tog programa da ga nateras da radi na toj freq.

kod tebe mozda radi (tj ponudjeno ti je na izboru) najvise 85Hz zato sto toliko graficka ne podrzava ili su ti driveri od graf. i monitora krivo instalirani...znaci ako nemas na 1024x768 100Hz probaj da reinstaliras drivere ili instaliras originalne drivere za monitor i graf.

RADOVAN
mislis da ce da mi vrate novac??? ili da mi mozda daju neki drugi monitor?? ili da jednostavno odem tamo i FX

P.S.
javi koja ti je graficka

P.P.S.
zna li iko zasto u mouscreen-u u meniju MORE nema da se podesava vertikalni moire(mozda bas zato sto je problematican :) )

kefalo je napisao(la):
uff
razbio sam se trazeci po internetu resenje istog problema!!!
prije 10 dana sam kupio SAMSUNG 957MB
drzim ga na 1280x1024@85Hz i takodje imam moire i to na desnom i lijevom dijelu ekrana, sve sam pokusavao sa clear moire, fokus cak sam i freq smanjivao na 75 ali nista ne uspjeva
na nizim rez ga nema...ali kako da gledam u 19" monitor na 1024x768 u to sam gledao na starom 15"

takodje sam primjetio da je na sredini donje ivice slika tamnija u odnosu na druge dijelove

ako josh neko ima ovakave probleme neka se javi da znam da je do cijele serije ili je samo do mog monitora pa da ga reklamiram

sledece vrednosti su kod mene resile problem na doticnom monitoru u rezoluciji 1280@1024@85
moire gornja vrednost 23, donja 0
focus gornja vrednost (vertikalni) 80 donja0

hmm...
bar se neko javio sa konkretnim predlozima...
samo sto kod mene ta kombinacija ne radi..:( boom

bio bih ti zahvalan ako bi mi rekao kako si to namjestao, znaci kako si pravio kombinacije
meni najbolje izgleda (ali i dalje jako bijedno) sa moire gornji na 25-35 i donji 0 (sve iznad nule samo kvari sliku i to drasticno) dok je fokus gornji 80 a donji 90 ja samo mogu da napravim da moire ili miruje ili da treperi

da li mozda ima uticaja na moire "video input level" kod mene je podeseno na 0.7.

na 0.7 mi je slika svijetlija a na 1.0 je tamnija

btw kod mene je slika vertikalno po sredini ekrana perfektno cista...dok je na periferiji (desno i lijevo) losa, kao da fale pixeli(vide se crne tockice pa se slova cine ostra dok je na sredini sve fino) takodje je nemoguce namjestiti da na obe strane bude jednaka moire...

kefalo je napisao(la):
hmm...
bar se neko javio sa konkretnim predlozima...
samo sto kod mene ta kombinacija ne radi..:( boom

bio bih ti zahvalan ako bi mi rekao kako si to namjestao, znaci kako si pravio kombinacije
meni najbolje izgleda (ali i dalje jako bijedno) sa moire gornji na 25-35 i donji 0 (sve iznad nule samo kvari sliku i to drasticno) dok je fokus gornji 80 a donji 90 ja samo mogu da napravim da moire ili miruje ili da treperi

da li mozda ima uticaja na moire "video input level" kod mene je podeseno na 0.7.

na 0.7 mi je slika svijetlija a na 1.0 je tamnija

Pa isprobavao sam razne kombinacije, i tu je nekako najbolje, probaj i ti da spustis donji fokus. Vido input je 0,7
Sto se tice razlike izmedju kvaliteta slike na sredini i krajevima ona je i kod mene izrazena. To je izgleda do same tehnologije izrade, ranije sam imao 755dfx i kod njega je bila ista stvar. Kada bi nekako napravili da je svuda slika kao na sredini...

hvala ti...
znaci nema perfektnog...
evo nasao sam neki "kompromis"...:) koji cu morati durati...

prije nego sto cu kupiti ovaj monitor prvo sam na netu malo potrazio inf. koji je najbolji te koji si ja mogu priustiti itd. ovaj mi je bio nekako best buy i na netu su ga puno hvalili pcchip ga stavio na prvo mjesto top 10

niko nije navodio mane (ali i podaci su bili pomalo sturi) jedino ovde na benchmarku sam nasao nesto o cijevi i to je to... i oni ovde cak preporucuju 757df x kao best buy koji ima istu cijev kao 957MB... mogu mislit onda kakve su tamo mane na drugim monitorima(to se ja samo tjesim:))

josh jednom hvala bancho

Kefalo , nakom reinstalacije drajvera , naprasno je poceo da podrzava 100 hz pri 1024x768 . Da li i ti drzis isti refresh rate /iskreno , nisam primijetio razliku izmedju 85 i 100/ ...

Ajde ako vam nije tesko stavite vrijednosti geometrije .

btw kod mene i pored provjere kako je usb prikljucen , mouscreen javlja poruku ``usb not connected`` ?

Bancho , ni kod mene ove vrijednosti ne daju ok sliku . Focus je 80 / 56 , Moire 23 / 0 .

Re: Re: problem sa monitorom

PitBull je napisao(la):
baci ga u djubre !
jer SAMSUNG monotori u poslenje vreme su pravi TRASH.

a koji je monitor po tebi dobar ??
po vama su svi trash....

Matador je napisao(la):
Kefalo , nakom reinstalacije drajvera , naprasno je poceo da podrzava 100 hz pri 1024x768 . Da li i ti drzis isti refresh rate /iskreno , nisam primijetio razliku izmedju 85 i 100/ ...

Ajde ako vam nije tesko stavite vrijednosti geometrije .

btw kod mene i pored provjere kako je usb prikljucen , mouscreen javlja poruku ``usb not connected`` ?

Bancho , ni kod mene ove vrijednosti ne daju ok sliku . Focus je 80 / 56 , Moire 23 / 0 .

Jesi li probao da donju vrednost focusa stavis na 0?
Jesu li ti dobro instalirani drajveri za sam USB port? Proveri u device menageru.
Sto se tice vrednosti geometrije ne znam koliko bi ti to znacilo jer sam se ja igrao i sa zoom-om tako da ti verovatno ne bi odgovarali

sto se tice geometrije kod mene se krece izmedju 47-52... mislim da je zavisno od monitora...

ja koristim 1280x1024@85Hz a ako koristis 1024x768 slobodno mozes da koristis 100Hz... pa mala je razlika izmedju 85 i 100Hz ali ako malo duze radis na 85 i onda predjes na 100 vidjet ces razliku... uvijek treba staviti na max podrzanu freq odredjene rezolucije(to je najbolje za nase oci:))... samo moras da vodis racuna o tome koji je propisani max... jer ti ces moci da namjestis i vise ali koliko dugo ce da radi?...:)

pa nema odlicnog monitora...sem LCD:) svaki ima neku manu josh nisu napravili savrsen monitor....:(

p.s.
to sto se tice usb i meni se nekad javi...u upustvu pise da treba samo da iskljucis usb kabal i da ga ponovo ukljucis i OS ce da ga prepozna i onda mozes norm da radis... kod mene to radi ... a i kod tebe mora...

Nazad
Vrh Dno