Šta je novo?

problem sa monitorom

westel

Slavan
Učlanjen(a)
27.03.2006
Poena
304
kupih pre neki dan monitor 17inci samsung 750p. ima senku neprimetno al pocinje vec da me nervira.dakle da pojasnim svako slovo ima neprimetno senku. razbicu ga:crash:
pomagajte ljudi,u servisu kazu da to nije nista strasno a drugi -dobar dan 15evrica pa pitaju sta mu je.
verujem da ima strucnih ljudi koji bi pomogli

:shock: :shock: :shock:

ljudi pomagajte:type:

znaci ima nade

skidam upravo pa cemo videti.vec sam mislio da je u pitanju hardver- hvala u svakom slucaju.

ups, 750p nije tft
pomesao sam sa 770p
izvini :lupko:

u tvom slucaju je moguc kvar ili imas neki jak (elektro)magnet u blizini ili vidi malo detaljnije podesavanja...

Poslednja izmena:
nemam na stolu sem monitora bas bas nista pokusao sam sve opet isto.
neznam kako da detaljnije opisem./recimo slovo i kao duh pored tog istog slova.
ako je hardver sta menjati-

ili ima jos neki softver na raspolaganju?
manje bolno:crash:

Poslednja izmena od urednika:
a jel' imas digitalac da fotografises?

imao do pre neki dan.
neverujem da bi se nesto videlo
recimo ovako- slovo ikonica pa pored u nastavku slova ikonice duh belo ocrtavanje

u nastavku == samo sa jedne strane npr. desne?

edit:
imam u komsiluku isti model pa te zato smaram da eventualno probam da identifikujem ili reprodukujem problem na njemu

Poslednja izmena:
a izvan (tj. pre) windows-a; POST ekran, OS meni i sl.
a u safe modu (tj. sa standard VGA drajverima)?
a u drugoj rezoluciji / osvezavanju?
:)

sve je ok tj. neprimetno dok ne podigne sistem i otvorim neku ikonicu-totalcmd ili bilo sta drugo.
ma brobao sam sa drugim racunarom i isto problem je u monitoru

na krajevima kabla moze da nastane refleksija usled neprilagodjenja impedansi (kabla, konektora). ako oboris osvezavanje na 60Hz intenzitet "ghostinga" bi trebalo da se smanji, ali pravo resenje je da promenis kabl

edit:
znaci neki kvalitetniji (dakle, ne OTC ili slicna varijanta), ne preterano dugacak kabl - mozda da probas kabl sa nekog drugog monitora za pocetak

Poslednja izmena:
kabel kanda nije u pitanju jer sam juce kupio nov,iste standardne duzine i zamenio doduse tanji jeftiniji 220din u radnji misleci da je do njega i isto. kabel se skida sa monitora ,varijanta sa dve strane muska uticnica kako se vec zove.

nije valjda da sam u srbiji jedino ja baksuz sa monitorom:wall:

ja na doticnom primerku nisam uspeo da vidim niti izazovem nista slicno. do sad imam prilicno dobru vizuelizaciju problema i posle dosta google-ovanja jedino sam uspeo da potvrdim konstataciju da je verovatno refleksija u pitanju, a ako nije u kablu, mozda je u monitoru ili karti (refleksija se javlja na svakom mestu prekida odnosno diskontinuiteta). kazes da si probao drugi komp, onda problem mora biti u monitoru.
ako jos neko cita ovaj thread, misljenja i komentari su dobrodosli

PS: google rezultati kazu da je impedansa video ulaza monitora 75 ohm (nasao sam podatak samo za konkretne modele, ali je kod svih bio isti pa pretpostavljam da je to standard)

PPS: monitor je, pretpostavljam, polovan i od garancije nema nista?

smanji malo bri i con i vidi da ti je iskljucen highlight/magicbright il sta god ima taj monitor, ako ima.

da monitor sam uzeo polovan bez garancije i bez kabla da ga isprobam kad sam dobio kabel bilo je kasno. recimo kad osvetlim ekran bude bas osvetljeno bolu oci al nema dupliranja.

rekoh da sam pokusao sa svim namestanjima.
cak sam ga i otvorio da vidim jel mogu na potenciometrima/ili vec sta su/da podesim al nista nisam dobio
i sutra je dan
tako da nastavljam/nepredajem se lako:wall:

pisite, nije valjda da niko nije imao taj problem?

http://www.repairfaq.org/REPAIR/F_monfaqa.html#MONFAQA_009
Trailing lines in one or more colors

Assuming this is not a form of ghosting resulting from cabling and/or use
of switchboxes, etc, then it could be any of the following:

* Poor decoupling in the power supplies for the video drive circuits - probably
on the CRT neck board. Check for bad (low uF or high ESR) filter capacitors
(electrolytic mostly) on this board or the power supplies feeding it.

* Insufficient CRT filament voltage. This could be a result of bad connections
or a bad component in the filament power supply (probably from the flyback).
Check to see if the filaments are glowing bright orange and check the voltage
if possible (though this can be tricky since it is often fed from a winding
on the flyback and is a pulse waveform, not DC or a sinusoid. The service
manual will probably have info and waveforms.

* Bad CRT (more likely if only one color is affected). A weak electron gun can
result in this behavior. Swap it with one that work properly. If the same
color is still bad, that CRT gun is weak. The CRT will need rejuvenation or
need to be replaced (more likely, the entire monitor will be tossed into the
dumpster).
dakle, na prvom mestu cabling pa onda proveris kondenzatore na kraju (tj. pocetku) cevi... ako nista ne pomogne, uzmes drugi monitor, a ovaj ostavis kao sekundarni za gledanje filmova dok na primarnom pratis sta se desava na forumu :)

Poslednja izmena:
A na kojoj rezoluciji i osvezavanju se pojavljuju senke?

Probaj na 800x600@60 pa ako ima i tu definitivno je monitor, u slucaju da ih nema povecavaj osvezavanje na istoj rezoluciji i kad se pojave vidi koje je osvezavanje u pitanju, i videces na kojoj horizontalnoj frekvenciji ( 800 x osvezavanje) se pojavljuje. Zatim probaj isto sa 1024x768 s'tim sto u ovom slucaju osvezavanje postavi tako da bude manje nego potrebna frekvencija za pojavu senke, pa povecavaj do pojave. U slucaju da se senka pojavljuje na slicnim hor. frekvencijama velika je verovatnoca da je kabl u pitanju.

Nazad
Vrh Dno