Šta je novo?

Problem sa mikrotik ruterom

BelThaZoR

Slavan
Učlanjen(a)
13.04.2006
Poena
370
Imam ruter mikrotik RB750GL, kablovski internet kod IKOMa koji je od novembra prosle godine radio bez problema.

Danas su počeli problemi sa ruterom. Internet jako spor, ping ka bilo čemu je veći od 1000. Restartovao sam modem i ruter, ping ka guglu je počeo sa 300 pa se posle par minuta popeo na 1000 pa na 1800. Pozvao sam tehničku podršku, rekli su mi da vide veliki ping i da probam da isključim kabl od modema do rutera. Ping se odmah smanjio po njihovim rečima.

Ono što sam ja primetio na ruteru je da mi je na interfejsu ka IKOM modemu Tx isao i preko 3.0mbps iako je bio zakačen samo jedan jedini računar koji nije ništa skidao niti slao. Packet sniffing mi je pokazao kao da neko pokušava preko UDP konekcije da priđe ruteru pokušavajući redom po portovima od 1 pa do 65535.

Wifi access point mi je celo vreme bio iskljucen. Pokušao sam da ruteru priđem preko drugog računara i sa mobilnog telefona preko wifi (jedino tad mi je wifi bio uključen) razlike nije bilo.

Imam sreću pa mi se vuče po kući neki asus ruter koga sam privremeno postavio i svi problemi su nestali.

Flešovao sam novi RouterOS i novi firmver, resetovao konfiguraciju i podesio mikrotik ponovo, ali problem je i dalje prisutan.

Trenutno nemam mogućnost da mikrotik probam na drugoj mreži, da li postoji neki drugi način da provalim šta ili ko pravi problem?

Ako mikrotik dobija javnu adresu.
Mogu da napadnu DNS rekurzivnim upitima, proveri da li je oznacena opcija allow remote requests?
U svakom slucaju, ako nista ne radis, a ima saobracaja, pusti torch i vidi sta je u pitanju, pa izblokiraj kroz FW.

Allow remote requests mi je isključen. Nešto sam čačkao oko DNSa i obrisao google servere i gle čuda, problem je nestao. Vratim ih i problem je opet tu. Kako sam ih isključio (ostavio IKOMove) i restartovao ruter, problem je opet nestao...
Zanimljivo je da, iako mi je remote requests isključen, u cache je bilo podosta unosa, koje sam flushovao.
Ono što me je još začudilo je razlika u pingu ka guglu sa Asusa i mikrotika (u korist mikrotika), "čak" 10ms, al dobro to je sad nebitno...

Poslednja izmena:
Vrh Dno