Šta je novo?

Problem sa Microlab Solo 7C zvucnicima...

maric62985

Slavan
Učlanjen(a)
25.07.2008
Poena
360
Moja oprema  
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S22 Ultra
Pametni uređaji
Xiaomi Mi Robot
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Poslije 3+ godine koriscenja solo7c zvucnika doslo do manjih problema. Naime o cemu se radi. U posljednjih mjesec, mozda i dva sam poceo da tripujem kako mi zvucnici povremeno krce. I u to sam se uvjerio prije 15-ak dana kad sam shvatio odakle dolaze te anomalije, iz lijevog zvucnika. Povremeno se desi da pocne da krci i daje deformisan i znatno slabiji po intenzitetu zvuk. Prvo sam pomislio da se zvucnicki kabl izvukao pa da zbog toga dolazi do anomalija ali sipak. Nakon izvlacenja kablova i ponovnog namjestanja problem ostaje prisutan. Nakon toga sam pokusao jos stosta da bih na kraju shvatio da se problem rijesi tako sto zvucnike ugasim, zatim upalim, i sve radi kako treba. No medjutim poslije nekog vremena opet dodje do istog problema. Ne znam samo koliko vremenski prodje od povratka u normalan rad do ponovnog vracanja na krcanje, dal dan, dva, par sati...stvarno ne znam. Ako je to uopste bitno.
Sad me interesuje kako to da rijesim da duze staze. Dal treba da se zabrinem da ce uskoro skroz da otkazu ili sta vec? Dal je pojacalo pocela da otkazuje? Mada ne vjerujem da je do pojacala posto desni zvucnik radi najnormalnije. Svi savjeti su dobro dosli, i zahvalan sam unaprijed!
Samo jos da dodam da ih nikad nisam silio i odvrtao na max,izuzev mozda u prvih mjesec dana kad sam se jos igrao sa njima. :d Od tada pa do dana danasnjeg 90% vremena rade pojacani na 20,+/-5. Ostalih 10%,ako ne i manje je period kad mi dodje drustvo da se zagrijemo pred grad i u tim varijantama nisam isao dalje od 40-45.

p.s.izvinjavam se moderatorima ako sam prekrsio neko pravilo otvaranjem ove teme posto sam ovaj isti post postavio i u zvanicnoj temi solo zvucnika ali kako je proslo mjesec dana od kako sam postavio post bez da mi je iko ista odgovorio odlucio sam da otvorim temu, ne bi li neko vidio temu a ja ranije dobio neki odgovor i eventualno rjesenje mog problema

Ako imas mogucnosti, probaj ih na drugoj fazi u stanu/kuci, a ako imas neki stabilizator napona, probaj preko njega da ih prikljucis u struju. To je cesta anomalija koja proizilazi obicno iz nestabilnog napona jer im filtriranje nije bas najsjajnije uradjeno. Ako hoces trajno resenje i upgrade, proguglaj na tu temu oko tweak-ovanja njihovog napajanja i filtracije napona.

Kad počne da krči pomeri poteciometar za jačinu malo, umeju da se osuše pa tu malo krče, nalaze se na predpojačalu pa i mala smetnja se prenosi i pojačava.

@CountMike
Cackanje potenciometra ne pomaze... :(

@nikk

Probao na drugoj uticnici u sobi(ako si na to mislio), sad su sami na toj uticnici ali i dalje isto. Jedno vrijeme nakon sto sam ih prebacio da budu sami na uticnici su poceli da rade normalno s tim sto sam tad poceo da ih redovno gasim kada nisam za racunarom, za razliku od ranijeg koriscenja kada sam ih samo mutirao kada nisam za racunarom. To je trajalo mozda 2 nedelje i evo posljednjih para dana je lijevi zvucnik u stanju da stalno krci tj. nikako ne pristaje da radi 100% kako treba. Stabilizator napona nemam od koga da nabavim. Pokusao sam da izguglam tweak-ovanje i filtracija njihovog napona ali nisam nista dobio. Ako ti nije frka da probas ti nesto korisno da nadjes i posaljes mi bio bih ti mnogo zahvalan. Vec pocinjem opasno da se nerviram zbog ovoga...

Prvo otkloni sumnju da nije mozda skretnica na levom zvucnika problem. Prekontrolisi ona 3 kondenzatora na njoj, kao i sve lemove. U prilogu ti je sema skretnice i vizuelno njen izgled. Nakon toga pogledaj u desnom zvucniku da li su svi kondenzatori u normalnom stanju (iako izgledaju normalno vizuelno, mogu da katkad budu problem zbog loseg kvaliteta), i takodje pogledaj da li ima nekog hladnog lema na plocicama.

Prilozi

• rs1902.jpg
    rs1902.jpg
    21.7 KB · Pregleda: 585
  • rs1906.jpg
    rs1906.jpg
    7.2 KB · Pregleda: 182
  • 494ae863b1702b6148f29fe7dbf0f75c.jpg
    494ae863b1702b6148f29fe7dbf0f75c.jpg
    181.6 KB · Pregleda: 449
Meni se recimo javlja da je zvuk jaci na levom (glavnom sa pojacalom) nego na desnom zvucniku. I posle pomeranja, cackanja kablova koja spajaju oba zvucnika jacina volume-a se vrati na jednaku pa kontam da je do kablova.

Gde uzeti kablove neke pristojne i kako se zove tip kablova koji ih povezuje?

Vrh Dno