Šta je novo?

Problem sa memorijom

contxt

Slavan
Učlanjen(a)
10.11.2008
Poena
304
Imam 512 DDR Sdram memorije, medjutim nakon zamene hard diska i reinstalacije windows-a sistem mi prepoznaje samo 256 ram-a. Nisam odmah ni primetio shto je najgore, jer nisam veliki struchnjaka za kompove a ono odbrojavanje na pochetku sam uvek prekidao poshto radi memory testing svaki put ( takodje ne znam kako to da ugasim)

Reinstalaciju mi je radio prijatelj, ne znam da nije on neshto zeznuo poshto nije neki struchnjak takodje.

Na koji nachin mogu da reshim ovaj problem?

P.S. Ja sam razmishljao da mozhda ischupam memoriju iz slotova i ochistim to, to mi je jednom prilikom pomoglo sa zvuchnom karticom kada nije radila, mada ne znam gde se tachno nalazi memorija na plochi, pa ako bi neko mogao da mi to pojasni

Hvala

Slike iz cpu-z

Memorija(duguljaste zelene plocice) se nalazi sa desne gornje strane ploce u dimm slotovima, (odma pored procesora, nemozes promasiti :D).
Verovatno nije dobro legla (memorija), svaki put kad je ubacujes u dimm slot, trebalo bi da cujes klik, odnosno da pravilno pricvrstis male nosace na krajevima dimm slota koji ne daju da memorija izadje iz lezista i obezbedjuju njen pravilan polozaj.
Nije losa ideja ni da izduvas prasinu iz slotova, to neki put zna da pravi problem.

Bolje ti to odnesi u servis ili kod nekog druga koji se malo bolje razume jer treba uraditi memtest i videti dali je memorija ispravna. Da nije dobro legla memorija nebi ti se upalio komp.

Kapiram i probacu jedino me buni kako je moguce da je pre radila a garantovano nije dirana prilikom zamene hard diska.

Javljam shta se deshava

E sad sve radi ok, malo sam ochistio slotove i ispremeshtao module i sad je sve ok, a kako i zashto, veze nemam. Jedino shto sam primetio da jedan od modula nece samostalno da radi tj pishti komp u bilo koji slot da ga samostalno stavim,ali proradio je kad sam prvo stavio ovaj drugi modul pa njega

Hvala na pomoci

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno