Šta je novo?

problem sa memorijom

goksi

Čuven
Učlanjen(a)
11.01.2003
Poena
619
imam ploču gigabyte 945P DS3 podržava 4 giga memorije
imam 3 giga na 667 i jednu koju sam kupio na 800mhz
problem je sto bios vidi 3,145 a ne 4 giga
everest vidi sva 4 modula
u čemu je štos jel ima neko neki savet
sve su CL5 sem što je ova na 800 5-5-5-18 a ove druge 3 su 5-5-5-15

Možda da probaš da tu od 800 staviš u prvi DIMM slot, a ostale tri u drugi, treći i četvrti. Najverovatnije da je problem do različite "gustine" čipova na modulima. Da li su te na 667 dvostrane, a ona od 800 jednostrana, ili obrnuto?

U svakom slučaju vredi probati update BIOS-a, a ako ni to ne pomogne, menjaj negde taj modul glavu-za-glavu za neki drugi, pa makar i DDR2-667.

Problem je u XP jer on vidi do nekih 3.25gb.Predji na Vistu ili 6xp 64bit-nu pa ces imati sva 4gb.

imam ploču gigabyte 945P DS3 podržava 4 giga memorije
imam 3 giga na 667 i jednu koju sam kupio na 800mhz
problem je sto bios vidi 3,145 a ne 4 giga
everest vidi sva 4 modula
u čemu je štos jel ima neko neki savet
sve su CL5 sem što je ova na 800 5-5-5-18 a ove druge 3 su 5-5-5-15

Pa 32-bitni OS ne vidi vise od toga 64-bitni ce ih videti. Svi moduli moraju raditi na istoj frekvenci i sa istim tajminzima i na istoj voltazi, ne moze svaki raditi drugacije u istoj ploci.

očigledno niste pažljivo pročitali , neradi se koliko vidi windows već ja govorim o biosu jer kad se upali mašina kad očitava bios vidi samo 3145 a ima 4 giga
inače koristim vistu
moj propust nisam naveo da ploča automatski odredjuje takt na 533 jer je intel celeron na toj magistrali
takodje radi u dual chanel modu svi su u dvostrani

Poslednja izmena:
očigledno niste pažljivo pročitali , neradi se koliko vidi windows već ja govorim o biosu jer kad se upali mašina kad očitava bios vidi samo 3145 a ima 4 giga
inače koristim vistu
moj propust nisam naveo da ploča automatski odredjuje takt na 533 jer je intel celeron na toj magistrali
takodje radi u dual chanel modu

Izvinjavam se na nepaznji. Jedino logicno resenje bi bio update biosa. Pa koliko vidi Vista? Ako ona vidi sva 4 GB onda su oni u redu a bios tripuje.

takodje radi u dual chanel modu svi su u dvostrani
Skini CPU-Z pa vidi šta ti on kaže pod karticom "Memory" za "DC Mode". Takođe pod karicom "SPD" možeš proveriti tabelu parametara svakog modula ponaosob. To bi možda moglo da nagovesti uzrok problema. Mada...

U svakom slučaju treba probati apdejt BIOS-a ploče, a ako ni to ne pomogne, moraćeš da menjaš modul. Do duše... ako OS vidi svu memoriju, ti skoro i da nemaš problem, mada ja ne bih mogao sa tim da se skrasim.

Probaj da u biosu nadjes opciju Memory Remap Feature i stavi je na enable. Mozda upali.

Imas na gigabyte sajtu (da ploca ne mora da vidi svih 4GB)
http://tw.giga-byte.com/Products/Motherboard/Products_Spec.aspx?ProductID=2404

mozda je to.
Da... svaka čast... Ja sam to potpuno smetnuo sa uma.

Evo o čemu se radi... Svi kontroleri i PCI uređaji u sistemu su memorijski mapirani, tako da to jede memoriju (samo pri podizanju sistema). Današnje grafičke karte imaju ogromne frejm bafere, pa još ako ih imate dve (SLI)...

Na kraju... čak i mnogi BIOS-i su ograničeni na 3.5GB, u smislu da toliko memorije prepoznaju i mogu da koriste. Ne brini se za to, ništa ti to ne znači niti utiče na performanse.

U svakom slučaju, totalni je glupo zašto te ploča uopšte tripuje sa tim informacijama. Inače, pogledaj malo napredne opcije u CTRL + F1 meniju, možda ima nešto i za to.

Nazad
Vrh Dno