Šta je novo?

Problem sa memorijom 2

contxt

Slavan
Učlanjen(a)
10.11.2008
Poena
304
Imam sledeci problem ... Prilikom poktretanja programa MEMTEST nakon nekih 150% testiranja memorije program pochne da prijavljuje uzastopne greshke sa poruke "pair 12345 cant store values correctly" tako neshto. Onda sam negde na njihovom sajtu nashao savet da treba svaki modul pojedinachno testirati. To sam i uradio ali moduli izolovano rade bez greshke, tj memtest ne prijavljuje error-e. Inache imam 2 modula od po 256 ddr ram-a na 333. Kada sam ih vratio ponovo zajedno opet je MEMTEST prijavljivao greshke

Evo i slika iz cpu-z

Da li neko zna da mi rastumachi shta znache ovi podaci o memoriji i o chemu se radi? Da li to mozhe da ima veze sa nekakvim podeshavanjima u biosu, voltazhe i sl. ?

Hvala

E ovako tebi memorija radi na 133 (266) MHz pri tajminzima 2.5:2:3:6, a moduli su deklarisani na 166 (333) sa 2.5:3:3:7 odnosno 133(266) sa 2:3:3:6.

Verovatno je problem Ras to Cas koji je tebi podesen prekratko, tj na 2, a memorija je deklarisana na 3, pa mozda zato puca.
Uglavnom udji u bios i podesi je na 166 (333) 2:3:3:7 i probaj ponovo. Kako ces podesiti zavisi od biosa (meniji se razlikuju), ali sigurno mozes da nadjes negde uputstvo za tvoju plocu :)

OK, a molim te reci mi gde se otprilike u biosu nalaze podeshavanja za memoriju? Ja sam neshto gledao al nisam prepoznao gde to mozhe da bude

Hvala puno

Ne znam kako to da uradim, ne da mi mogucnaost da menjam mhz, a ras to cas daje vrednosti od 2 i 2.5. Evo slika, vlajda se u ovom prozoru vrshe ta podeshavanja

kako da podesim?

Ovo neka asusova ploca?
Nikad nisam video ovako siromasan bios, obicno ima bar ova 4, a kod tebe samo 1 parametar.
Taj jedini parametar koji ti mozes da menjas, je CAS (onaj prvi broj), tj tebi treba 2.5...
Probaj sve da postavis na najsporije (najvece vrednosti), osim frekvekvencije (DRAM clock), ona ide na sto manje :)

Jesi li probao da skines neki noviji bios, mozda su nesto promenili?

nije nego neko smece, neka SOLTEK plocha star ko biblija :)

Ae sad cu da probam pa javljam shta se deshava

namestio sam dram clock na 100 mhz, dram burst sa 4 na 8, a dram queue level sa 2 level na 4 level .... Sad startujem memtest pa javljem shta rezultate

Sada memtets nije izbacio greshke, pustio sam nekih 25 minuta da radi ( tamo kazhe minimum 20) 200% coverage. Sutra cu pustiti duzhe pa cu javiti ako bude greshaka. Sad me samo zanima

Da li da ostavim ovakva podeshavanja u biosu?
Da li i na koji nachin ce se ovo odraziti na performanse?

Nazad
Vrh Dno