Šta je novo?

Problem sa MB

bangie

Slavan
Učlanjen(a)
07.10.2006
Poena
319
Drugar mi je doneo komp da mu pogledam posto nije hteo da se upali. Naime, pri paljenju ventilatori se zavrte (na napajanju i na procesoru), ne cuje se nikakvo pistanje, skljocanje ili sl, a monitor ostaje u stand-by, tj lampica samo blinka. Znaci ne dize se sistem, nema post-a, nema bios-a. Procesor je athlon xp 2500+, ploca gigabyte nf7-s2g, graficka msi 5200.
Procesor sam probao kod mene i radi. Moj proc kod njega ne radi. Menjao sam i napajanje, iskljucivao ostale uredjaje (optiku i hdd). Vadio graficku, memoriju i na kraju pokusao i bez procesora (znam da mora da zapisti) ali se nista nije desavalo, tj monitor se nije palio, niti je ploca reagovala. Posto je ocigledno da je u pitanju ploca, interesuje me da li mora da kupi novu plocu ili moze da se nesto uradi sa ovom (odn da li moze samo da se zameni bios, da li bi to pomoglo)?

Napomena: pre nego sto mu se to desilo da nije mogao da se upali desilo mu se par puta da se komp zamrzao i da bi ga ponovo upalio morao je da gasi napajanje i da ga ponovo pali i tek onda se sistem dizao normalno.

@bangie
Iskljuci komp sa gradske el. mreze.
Resetuj bios.
povadi sve osim cpu , mem, i graf.

probaj mada mislim da si sam zakljucio sta je crklo...

Poslednja izmena:
Probaj clear cmos,eventualno promeni bateriju,pogledaj kondezatore na mb...Ako je sve isto i posle svega toga nema spasa onda.Cim ona ne pisti...cao.
Da,verovatno je i napajanje neispravno,mislim da je ono pustilo struju na plocu.

Poslednja izmena:
pazi moj drugar ima asus k8 uli plocu njemu se desavalo da kad ugasi komp ne moze da ga upali jedno 15-20min onda upali i sve ok.
E onda jednom vise nije hteo nikako da se upali samo se vrte vntilatori, gle sad resenja nasli neko staro napajanje koje ima prekidac na sebi. postupak upalis komp na power dugme normalno nista se ne desava samo vent vrte e onda ugasis fizicki napajanje na delic sekunde odnosno cim lampica od power krene da se gasi upalim napajanje i sve profunkcionise sasvim normalno tako radi vec jedno 3 meseca a drugar presrecan sto ne mora da kupi novi komp.
probaj tako mozda upali:)

crkla je ploca 99 posto

Poslednja izmena:
@ D-Devil
@ filipos
Nije klokovao komp, on je obican korisnik koji samo slusa muziku i gleda filmove, znaci sve default, inace kupio je komp od lika koji je drzao igraonicu pa je zatvorio i rasprodao racunare. Procitao sam par postova ovde i video da bi komp trebalo da se upali i bez baterije. Tako da sam je i skinuo i probao ali nije pomoglo.

@ MSA
Reset biosa proban, bez rezultata.

@ scouser
Znaci mislis da bi trebalo menjati i napajanje?

Ovde jedno pitanje. Posto sam uzeo od jednog ortaka njegovo napajanje da probam na tom kompu (jer ima p4 prikljucak a moje nema), da bih ga ubo u atx 20 pin konektor u ploci morao sam da malo zakrivim jedan kondenzator koji stoji tik uz taj konektor, jer ona mala stipaljka koja je na njemu je suvise siroka pa nije moglo da se ubaci u atx konektor od tog kondenzatora. Da li je ovo preporucljivo raditi tj da li se smeju kondenzatori tako malo nagnuti/zakriviti?

@fxgt
Probacu i to.

Hvala svima na pomoci.

pa sve dok ga ne odvalis moze da se smatra ok mada nije preporucljivo

Nemoj puno da se nadas to je redovna pojava...ali javi ako uspe ono sa gasenjem i brzim paljenjem bas me interesuje dali moze tako da se ozivi

@fxgt
@ducacos

Nije pomoglo to sa gasenjem/paljenjem. Ploca je otisla u vecna lovista.

Nazad
Vrh Dno