Šta je novo?

Problem sa Maxtorom

acamr

Slavan
Učlanjen(a)
12.11.2004
Poena
301
uvek taj Mahtor...:(
E,ovako: imam Maxtora DM9 120gb,malo je radio (koristio sam ga za storage, tek od skora za sistem), i eto...cim mu poverih vecu odgovornost... :(
Poceo je da podize sistem jako sporo, po par minuta, programi takodje su drasticno usporili... Stavio sam da radi chkdsk, zbog bs-a (inace,prilican sam amater sa ovim). Chkdsk je radio par sati,dosao do 75% i vratio se na 50%, zatim nastavio polako... posle jos par sati krenuo je da 'skljoca', 'zakucava' kako god, i od tada mu vise ne mogu pristupiti. Bios ga vidi,ali pri boot-u napise da 'nije ukljucen 80-p. kabl' i nece ni da mrdne dalje,bez obzira sto nije sistem na njemu.
Sta je u pitanju,moze li neko da mi pomogne?Elektronika ili mehanika? Vredi li nositi to negde na popravku,ili...? Da li je moguce da bi ovde pomogao neki firmware, ili neki program? Unapred hvala!

Jesi li IDE kabl obrnuo na pravu stranu? Probaj da ga okrenes pa vidi da li ce nesto da se promeni, mada bi po tvom opisu simptoma rekao da nije to u pitanju ali nista te ne kosta da probas :)

astan je napisao(la):
Jesi li IDE kabl obrnuo na pravu stranu? Probaj da ga okrenes pa vidi da li ce nesto da se promeni, mada bi po tvom opisu simptoma rekao da nije to u pitanju ali nista te ne kosta da probas :)

Da je kabl okrenut naopako disk ne bi radio - ne bi se detektovao
i racunar bi zaglavljivao....

moguci problem : mehanika diska je ????

Mozda offtopik, drugar je pre nedelju dana kupio sata 2 maxtor 200 gb. Posle 2 dana taj disk je crko 100 %. I motori i elektronika, sve...

Serbianboss je napisao(la):
Mozda offtopik, drugar je pre nedelju dana kupio sata 2 maxtor 200 gb. Posle 2 dana taj disk je crko 100 %. I motori i elektronika, sve...

Ali i ima slucajeva

-WD 250 GB .....crk'o motor , spaljena elektronika
-Samsung SATA 120 GB ....zablokirao motor.....

oba radila relativno kratko......

TAko da nistanije savrseno......

dobro,nisam bas toliki amater:) okrenut je ide kabl kako treba.
mada,mozda treba da napomenem da mi vec neko vreme pravi probleme,bas konkretno taj kabl(secondary) na koji je nesretni maxtor i bio nakacen...sad sam ga zamenio...mozda je i to doprinelo ovom 'crkavanju'... niko ne rece nista,ima li smisla popravljati,ne...?

acamr je napisao(la):
dobro,nisam bas toliki amater:) okrenut je ide kabl kako treba.
mada,mozda treba da napomenem da mi vec neko vreme pravi probleme,bas konkretno taj kabl(secondary) na koji je nesretni maxtor i bio nakacen...sad sam ga zamenio...mozda je i to doprinelo ovom 'crkavanju'... niko ne rece nista,ima li smisla popravljati,ne...?

Jel on proradio nakon izmene kabla?
Da li na istoj IDE grani imas jos neki disk ili cd, probaj da im zamenis mesta (master, slave) ili da oslobodis granu samo za taj hard. Ali zbog onog drljanja, mislim da ti ne gine ponovni fdisk/formatiranje diska. Ako proradi...

pa donesi da vidimo sta je
mislim dasu bedsektori to moze da se resi lepo
Nikola

I meni je jedan Maxtor ludovao skoro mesec dana.Bio je prikacen na Secondary granu i izvod za napajanje zajedno sa CD rezacem.Menjao sam 3 IDE ( ATA 100 ) kabla.
Sada je sam na grani i drugom izvodu napajanja i radi bez problema.
Rezac je na Primary sa drugm Maxtor-om na izvodu napajanja na kom je bio Maxtor koji je pravio probleme i sada sve radi OK.

Znaci probaj da ga odvojis da bude sam na IDE grani i napajanju i probaj drugi ( ATA 100 ) kabl,pa ga testiraj... Nadam se da nije crko,ali nazalost nista me ne bi iznenadilo da jeste.

Pokreni maxblast program sa flopy diskete.Imas taj program na maxtor sajtu.Uradi full format i on ce to raditi veoma dugo.Vratice HD na fabricko stanje.Izgubices sve podatke.
Takodje u tom programu imas i testiranje zdravlja maxtor hd-a.

Poslednja izmena:
acamr je napisao(la):
.... niko ne rece nista,ima li smisla popravljati,ne...?

ima smisla najpre ga proveriti malo detaljnije....
(da ne bude da je reklama:
to mozemo samo duksa88 i/ili ja....)

Eh taj Maxtor.I ja sam imao slicnih problema sa njim.Sporo podize sistem,neke programe uzasno sporo.Greje se kao lud.Kad sam ga zamenuo za WD imao sam osecaj da ce mi komp reci:Hvala.

Poslednja izmena:
acamr je napisao(la):
Sta je u pitanju,moze li neko da mi pomogne?Elektronika ili mehanika? Vredi li nositi to negde na popravku,ili...? Da li je moguce da bi ovde pomogao neki firmware, ili neki program? Unapred hvala!

Imam tog maxtora, i nakon sto sam ga nabavio vrlo brzo sam na forumu postovao da se zlocinacki greje. Jos uvek mi stoji "oziljak" od 4kb bad sektora iz tog vremena, kada sam ga pustao da dostigne temperaturu i do 58C (operating t. prema maxtoru je 4C-55C)
Elem, stavi ventilator za hd (kostaju 300-500din), stavi mu 80pin kabl pa sa maxtorovog sajta (rece DARK SIDE) skini programe PowerMax i MaxBlast.
Sa prvim odradi "Low Level" formatiranje (koje je inace i test jer ako to ne moze da prodje onda hd iz nekog razloga nije u najboljem stanju), a sa drugim particionisanje i obicno formatiranje - pa onda instaliraj sistem, napuni ga podacima do npr. 95% i odradi chkdsk/f. Ako to prodje ok onda moze da se upotrebljava.
Redovni backup se podrazumeva.

Ako ne prodje onda kontaktiraj ljude dal` mogu da srede to za neku korektnu cenu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno