Šta je novo?

Problem sa Maxtor-om D740X

flojd

Čuven
Učlanjen(a)
26.07.2001
Poena
609
Komp mi je bio u "stand by" rezimu, krenem da gasim komp i verovatno prilikom budjenja nisam sacekao da se probudi i drugi (doticni) disk, koji je poceo cudno da cakce, pa sam ugasio komp na dugme. Disk radi, ali prijavljuje da nema S.M.A.R.T. ( sto je inace imao), i sistem ga prijavljuje iz drugog puta(kad podizem sistem moram da restartujem jos jednom da bi se pojavio disk). Inace disk je star godinu i tri cetiri meseca. Za sada disk radi prilicno normalno, osim kad podizem sistem sa njega, kad pocinje neprijatno da krcka. Pretpostavljam (laicki) da je crkao cip za S.M.A.R.T.
Jel ima neko ideju sta se desava?

1. Proveri da ti nije zabranjen S.M.A.R.T. u BIOS-u ploce,

2. ponovo formatiraj disk fabrickim alatom Maxtor-a

3. Ako se zvuk ponavlja spremaj pare za nov.

Sto se tice tog prepoznavanja imam isti problem. Znaci resetujem komp, nece da prijavi disk koji je na drugoj grani slave, pa moram opet da posle posta resetujem masinu da bi ga prijavio. U pitanju je IBM 10 gb disk koji ima S.M.A.R.T.? Sta da radim?

Nishta chudno za Maxtora!!!
Meni je isto tako shtektao i kliktao i shta sve ne dok jednog dana S.M.A.R.T nije rekao da je patnjama kraj za koji dan.
Ja se zeznem pa kupim novi hard i samo promenim grane (znachi onaj stari kao master na drugoj IDE grani). I evo i dan danas on radi savrsheno, bez onih klikova i ostalog. Shta je u pitanju bilo ja nemam iskreno pojma.

Nisam stigao da formatiram i nisam probao da menjam ide grane ali probacu. Inace primary master mi je maxtor 60 gb, slave maxtor 40 gb(problematican), secondary master cdrw. Samo izgleda mi da je na zalost poceo da crkava. :(

Chuj, ja sam isto to pomislio i uzeo 80icu. Ali sad je sve u potpunom redu!!!

Nazad
Vrh Dno