Šta je novo?

Problem sa maticnom plocom

infinityNS

Čuven
Učlanjen(a)
02.09.2004
Poena
620
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7 10700K + ML 360R AIO
Matična ploča
Gigabyte Z490UD
RAM
T.Force 16*2
GPU
Nvidia Gigabyte 3080 OC 10 GB
Storage
m.2 2tb Viper
Zvuk
Integisan
PSU
FSP 700
Kućište
ASUS TUF 501
Monitor
LG 34'' ultra vide 1080p
Miš & tastatura
G19+G502Hero
Laptop
Dell Latitude 5420
Mobilni telefon
Samsung s24 Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
imam jednu masinu koja mi sluzi za skidanje sa neta i ugasila se i nece da se podigne ,ucita hard i cd rom memoriju i nece dalje znaci samo stane i tako stoji proobao sam drugi hard i bez hdd i cd-roma i isto samo dodje do prvog ekrana i stane ploca je ASUS tusi-m rev 1.04 sa integrisanom grafikom i 128 rama jel zna neko do cega je jel do ploce ,proc ili nesto drugo,procesor je celeron na 1.4

ne samo se secuje ono samo peep kao sve je ok i iskulira

Hm,znaci trebalo bi da je memorija ok.Koliko ja znam i meni je tako bilo sa starom plocom i dijagnoza je bila da je riknula

Probaj da resetujes bios i da stavis novi.

Pogledaj da li su se mozda naduli kondenzatori oko procesora na mat.ploci.

Evo sad sam pogledao kondenzatori su ok ,ne ucita ni win nista samo stoji onaj prvi ekran posle memory testig kao ucita uredjaje i tu stane , to je to samo stane,e a kada izvadim memoriju cuje se samo dugacko peeeep dva puta valjda i nece da se upali ni monitor tek kada zabodem memoriju se pali monitor

izvadi sve kartice iz maticne ako ih imas i prbaj tako da pokrenes ,a pre toga izvadi memoriju i ocisti je obicnom gumicom ( zbog oksidacije kontakata) . Ucitaj default u bios-u
a mozes i clear cmos pa onda default settings .ako nista od toga ne pomogne probaj ako mozes da istestiras sve koponente hdd memoriju , procesor na drugom racunaru , a ako je sve ispravno i dalje nece say goodbye to motherboard ....

siki je napisao(la):
izvadi sve kartice iz maticne ako ih imas i prbaj tako da pokrenes ,a pre toga izvadi memoriju i ocisti je obicnom gumicom ( zbog oksidacije kontakata) . Ucitaj default u bios-u
a mozes i clear cmos pa onda default settings .ako nista od toga ne pomogne probaj ako mozes da istestiras sve koponente hdd memoriju , procesor na drugom racunaru , a ako je sve ispravno i dalje nece say goodbye to motherboard ....

Poptuno se slazem probaj jos i ovo pa cemo videti jel definitivno riknula maticna ili je mozda nesto drugo daj boze problem

kada ti zakuca ,da li nastavlja da vrti ventilator (normalnom brzinom)
probaj drugo napajanje

znaci sve sam probao, i drugu memoriju i, vadio bateriju od ploce drzao je 10 min ,loadovao difolt bios, drugo napajanje bez uredjaja samo ploca,proc i mem i ovo samo stoji tj tu se zakuca vidi atach.
predlozi ? :wall: :wall: :wall: :crash: :crash:
p.s. proc je celeron na 1.2 samo je sad difolt pa pise 800mhz
evo i od ploce

Prilozi

• 28032006(001) (Small).jpg
    28032006(001) (Small).jpg
    62.8 KB · Pregleda: 88
  • 28032006(002) (Small).jpg
    28032006(002) (Small).jpg
    57.5 KB · Pregleda: 85
Poslednja izmena:
Meni se desavalo da tako zakuca masina, kada mi je crkao ATA kabal, i jednom CD-rom, ili kad nisu dobro dzamperisani uredjai. Ali ako si to sve probao, verovatno je maticna.

delija_sever031 je napisao(la):
Jel se cuje memorija prilikom paljenja.Mozda je ona otisla

kako mislis jel se "cuje" ?

Uradi za pocetak clear cmosa. Proveri napone na atx konektoru. Otkaci floppy, optiku.

ma sve otkaceno vidis da ne detektuje sliku ako je crkla da se necimam nego da trazim neku drugu p3 plocu

zalemljen je na ploci, nema sanse

mislim da je mislio na update bios-a a ne zamenu chipa dakle da probas na sajtu proizvodjaca da nadjes noviji bios od onog kog trenutno ima i to uradis

a kako da updatejuem kada mi se zakuca na prvom ekranu?

A jel tu blokira na prvom ekranu ne mozes ni ctrl+alt+del da restartujes masinu? ako moze, onda, mozda ce ispasti smesno, pritisnes li ono F1 da nastavi? l probaj drugu tastaturu npr ako ne reaguje...

Poslednja izmena:
Ako je tastatura ispravna i ako sa iskljucenim ide uredjajima ne prelazi na drugi ekran onda je bios. Desava se...

ali kada pritisnem f1 samo nestane to (press f1 to cont. ili del to enter setup) i zakuca se

delija_sever031 je napisao(la):
Pa kad upalis kompjuter cuje se zvuk odnosno pisti to je memorija i njena detekcija

mislis "beep" kad prodje test rama ili neko drugo pistanje-sistanje za vreme detekcije?

e da ,ne mogu nigde da nadjem plocu drugu za celerona s370 na 1.2 ajde ako neko ima i voljan je da je proda neka se javi na PM hvala

Nazad
Vrh Dno