Šta je novo?

Problem sa masinom

dbaja

Čuven
Učlanjen(a)
06.02.2001
Poena
619
Neverovatno, vec tri puta reinstaliram vise razlicitih verzija Windowsa XP (trenutno mi je slipstreamovan Windows XP sa Service Packom 2), ostatak hardwarea: Pentium III 800MHz, MSI 6337 Intel 815e, 512Mb PC-133.
Imam sledeci problem: Windows se sasvim korektno instalira i prepozna gomilu kartica: SB Live, TV MSI, LAN, Ati8500, USB2.0 karticu itd. Sve funkcionise. Svi drajveri su regularno instalirani. Instaliram zesce igre poput Flat out-a, NFS2, i one rade 100% korektno. Otvorim folder u kome su fotografije koje sam ili ja radio ili sam ih skinuo s neta ili skenirao i Windowsov picture browser pukne. Masina se privremeno zakuca, izgubi se slika, onda se vrati ali poremecen ekran.
Ili, pokrenem Photo shop CS koji mi na drugoj masini radi (regularan ,) ), otvorim neku od tih fotografija i pukne sistem. Smrzne se i ostaje jedino restartovanje. Nije do Photo shopa jer mi isto puca i Photo shop 7. Dovoljno je da otvorim neki od foldera sa slikama u Exploreru da bi doslo do kraha. Nista nije overklokovano na masini. Da li je moguce da u PS-CS postoji zastita ili slicno sto mi sje*e fotografije ili cak u njih uvali virus? :wall:

Evo boljeg objasnjenja problema: koji god program da pokrenem, a da on treba da otvori neku od JPG ili BMP ili PSD slika (ne svaku) prilikom prikaza slike sistem se smrzne pre nego sto je prikaze (u filmstrip rezimu prikaza foldera sa slikama mi samo napise da sacekam dok napravi preview i tu se smrzne).
Ekran se vise puta ukljuci i iskljuci, sistem se povrati ali... ili vrati sliku sa gomilom bezveznih piksela po ekranu.
Cesce se potpuno zamrzne.
Jos nekoliko 3D zescih igara sam isprobao i sve funkcionise. Problem je sto mi masina ne treba za igranje vec upravo za sredjivanje fotografija i sl.
Upomoc!

Ja bih menjao drajver za graficku kartu.

ako ti je atijeva graficka moze da pravi problem sa drajverima. Formatiraj disk, pa nanovo podigni sistem i pokupi nove drajver za graficku kartu, nikako tvoj koje si dosad koristio. AKO to neprodje onda proveri sa nekom drugom grafickom kartom i na kraju sta da ti kazem testiraj svoj CPU..........

Isprobao sam moju 8500, probao sam i dve 9200se, sve sa nekoliko drajvera, naravno na cist sistem iznova ali nista.
Komp se redovno blokira pri preview-u nekih fotografija, cak i Windowsovih originalnih wallpapera.
Najgore je sto igre funkcionisu u 1024*768 kao i 3D mark 2001 koji izgura sve testove regularno.
Medjutim, pre par minuta i Word mi je blokirao masinu u obicnom pisanju teksta. :mad: i ja se plasim da je procesor u pitanju iako mi je nekako ploca sumnjivija.

Trebalo da istestiras i memoriju, sa Goldmemory ili Memtestom. Nikako ne mogu da povezem takav problem sa plocom, a cak ni CPU-om.

Najbolje bi bilo da ako ti neki drug ima racunar, uzmes i menjas jednu po jednu komponentu dok ne ustanovis u cemu je kvar. Naravno pre toga pokusaj sa nekim drugim drajverima za graficku karticu, pa ako ne upali onda se baci na testiranje komponenti.

Pozdrav!

Jedna memorija je difinitivno neispravna (od dve), ali i ploca ili cpu je neispravan jer ne radi ni sa drugom memorijom kako treba (isti simptomi).
Nista, uzeo sam nove stvari, sa ovim cu videti sta je u pitanju kad nabavim rezerve.

Sa pocetka teksta sam pomislio da je procesor, a i dalje ciljam na njega. Da mu nisi opako ostetio jezgro kulerom, kakvo mu je hladjenje?

Nema teorije da je na taj nacin ostecen. Kuler nisam dirao, radi kao nov. Temperatura je uvek bila ok. Imam Acorp-ov strava cooler. Sve je radilo do pre nekih 10 dana (barem godinu dana je radio WinXP sasvim korektno), a nista novo-kriticno nije instalirano, vec "iz cista mira".

Nazad
Vrh Dno