Šta je novo?

Problem sa masinom

FroGGer

Slavan
Učlanjen(a)
15.09.2007
Poena
304
Crkla mi je grafička, pa sam je promenio. U međuvremenu sam hard disk pozajmio drugu. Kada sam namestio hard i pokusao da dignem sistem nisam uspeo! Krene da loaduje Windows ali se odmah restartuje. Jednom je i uspeo da učita win ali tastatura i miš nisu funkcionisali. Signalne lampice svetle i sve je ok ali oni ne reaguju.

Pre ulaska u bios kaže da vidi IDE MASTER kao Hard ali pri ulasku kaže da je SLAVE... tu tastatura radi ali malo usporeno (čas radi čas ne). Kada pokrenem bootabilan disk ponovo ne rade miš a ni tastatura..

Molim vas pomagajte :(

Ili ti nisu ispravni ploca/mis/tastatura ili je tvoj drug imao plocu sa recimo via kt400 chipsetom a ti kt133 ili tako neka kombinacija. U tom slucaju sistem se podigao na njegovj ploci koja ima sve funkcije starije i zatim instalitao drajvere za novi chipset. Obrnuto ne ide. Da je bila neka kombinacija sa potpuno razlicitim chipsetima ni kod njega ne bi radilo bez reinstalacije sistema.

Prilikom seljenja sistema na drugu plocu a da bi se izbegla reinstalacija neophodno je reinstalirati drajvere za IDE kontroler i obe IDE grane(channel) i to odabrati rucno standard ide kontroler umesto specificnog koji je na ploci. Bez restarta sva tri.
Potom mozete da restartujete racunar i proverite da li ih je stvarno i instalirao. Sad disk moze na bilo koju plocu i izbegnuta je greska "unmountable boot volume" Koja izaziva blue screen ili restart. Ostali drajveri ce se bez problema instalirati kad se sistem podigne. (ako treba prilozite disk sa drajverima)
Pre ulaska u bios kaže da vidi IDE MASTER kao Hard ali pri ulasku kaže da je SLAVE... tu tastatura radi ali malo usporeno (čas radi čas ne). Kada pokrenem bootabilan disk ponovo ne rade miš a ni tastatura..
Pogledaj i dzampere, uputstvo imas na harddisku odstampano.

Prilikom seljenja sistema na drugu plocu a da bi se izbegla reinstalacija neophodno je reinstalirati drajvere za IDE kontroler i obe IDE grane(channel) i to odabrati rucno standard ide kontroler umesto specificnog koji je na ploci. Bez restarta sva tri.
Potom mozete da restartujete racunar i proverite da li ih je stvarno i instalirao. Sad disk moze na bilo koju plocu i izbegnuta je greska "unmountable boot volume" Koja izaziva blue screen ili restart. Ostali drajveri ce se bez problema instalirati kad se sistem podigne. (ako treba prilozite disk sa drajverima)

To se ne preporucuje osim ukoliko bas mora.
Pitaj drugara kako je bio povezao tvoj hard kod njega, tj. da li je dizao operativni sistem sa njega.

Kada je hard disk sistemski onda on uvek ima samo jednu kucu gde treba da bude. Drugim recima racunar na kom je instaliran sistem. Sa bilo kojeg PC-a kada ubodes sistemski hard na drugi racunar (da isto glumi sistemski), uvek ce nesto nabrljati. Jedino ako bas i ti i drugar imate potpuno istu masina (ploca, procesor, grafika, muzicka, i jos ostatak pci kartica koje su dodatno ubodene). Jedini racunar koji nema takvih problema prilikom prebacivanja sistemskog diska je Apple Mac.

Ako ne budes uspeo da resis problem jedino ti preostaje da ga pre formatizovanja i instaliranja novog sistema ubacis negde da glumi slave disk i da sa njega prekopiras ono sto ti treba. Da se meni javio takav problem ja bih to uradio. Najvise mrzim da probleme takve vrste ispravljam pa da onda kao nesto radi a sama cinjenica da nije htelo da radi kod mene vec budi bes i onda mi najvise prija da sve ponovo sredim od pocetka.

Nazad
Vrh Dno