Šta je novo?

Problem sa kvalitetom zvuka

saigic

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2003
Poena
630
Cesto mi se desava da kada razgovaram ne cujem sagovornika nekoliko sekundi ili cujem isprekidano, delove reci. Jacina signala je dobra.

Da li ima nekog resenja?

To se i meni dešava ali samo sa mts-om.
Od stručnih lica sam čuo da se naši razgovori konvertuju u telefonski AMR format i da Telenor i Vip imaju 16 kb/s za kvalitet zvuka dok Mts ima 8 kb/s zbog valjda velikog br. korisnika.

Mada imaju i nekada neka prekidanja i eho. Prekidanja bi trebala da znače da neko od vas nema pun signal. Međutim ima prekidanja i kada su oba sagovornika na punom signalu. :)

Cesto mi se desava da kada razgovaram ne cujem sagovornika nekoliko sekundi ili cujem isprekidano, delove reci. Jacina signala je dobra.

Da li ima nekog resenja?

Kada razgovaram sa ženom, koja ima Nokia 7610 supernova mobilni, dešava mi se pojava koju opisuješ. Uzrok je agresivni algoritam za uklanjanje šuma što daje za posledicu dobar zvuk u manje bučnim sredinama i prekidanje u bučnim sredinama, recimo na ulici kada prolaze kola ili u stanu sa glasnom muzikom u pozadini.

U mom slucaju je par osoba sa kojima dosta pricam promenilo mrezu (Telenor u MTS) i tog prvog dana primetih pad kvaliteta zvuka iako MTS na toj lokaciji ima jaci signal.

A to je tako samo kad je telefon nakačen na gsm, preko umts mreže zvuk je čist i ne prekida se uopšte. Naravno da bi to tako bilo, obe strane bi trebalo da budu na umts, ili bar jedna strana a druga na telenor ili vip gsm-u.

Mts ima primetno lošiji zvuk i jako često neka ponavljanja i eho i prekid. Jeste da mts daje najviše minuta ali je veliko pitanje da li vrede takvi minuti. Stvaro bih se iznervirao da uzmem postpaid i da platim debelo a da ne čujem sagovornika ili on mene.

Nazad
Vrh Dno