Šta je novo?

Problem sa kulerom na procesoru

BurekUSvemiru

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.03.2006
Poena
309
dakle problem je sledeci....

pri paljenju kompa (iz potpisa) ako on nije radio neko duze vreme (jedno 4-5 sati), desava mi se da se kuler na procesoru u pocetku bukvalno baguje... krene da se okrece pa stane, pa krene, pa stane... posle par restarta pocinje sve normalno da radi. sta mi je ciniti?

ocistiti?
ja imam taj problem sa grafickom, znaci ko da podriguje kad se pali :bottle:

ne verujem da je do ciscenja, komp je relativno nov a i kuler i samo kuciste redovno cistim od prasine. fazon je da kad ga ugasim pa upalim posle 1h sve radi normalno, ali kad prenoci ugasen, onda zeza....

ma stavi novi bureceusvemiru?!?! ili reklamiraj tamo gde si ga kupio ako je relativno nov

Poslednja izmena:
Neznam tacno lupicu ali da te ne zeki napajanje jesi li probao sa bilo kojik drugim napajanjem cisto da proveris Chieftec ipak samo ime;) ja licno sam imao problema sa par Chieftekovih napajanja pa zato kazem od restarta do kucanja sistema :zgran:

a mozda ti jednostavno kuler nevalja promeni ga

Poslednja izmena:
evo sad sam oprobao nesto jutros kad sam ustao. upalio sam komp, on je pistao (jer se kuler ne vrti), pustio sam ga da udje u win i temperatura procesora je bila 25 stepeni! (jednog jezgra 22 a drugog 25, u tat-u) pokrenuo sam tat i kad je temp dosta do 30 kuler se sasvim normalno zavrteo :)

znaci bolest. imam osecaj da posto ploca odredjuje koliko ce mu napona dati zbog regulacije obrtaja, daje premalo kad je proc tako jako hladan i on tad jednostavno ne moze da se okrece...

kod mene se na ploci po defaultu ispod 25C ne pali ventilator, a kad temperatura bude na granici onda se malo okrece, pa malo ne...
sasvim normalna stvar - kad ti se malo ugreje proc, krene i fan da se vrti
ako ti ovo ne odgrovara verovatno moze da se menja u biosu

U biosu ploce imas opcije za regulaciju i kontrolu venilatora ,a to sto ti ventilator nazovi trokira je normalno .Probaj da u biosu u PC health status >fan speed contol method>disable(ovako namesteno se ventilator vrti na max obrtajima)pa ako i tad trokira onda je do ventilatora.Ako sve stavis na AUTO onda Bios ploce odredjuje kojom ce brzinom ventilator da se vrti u zavisnosti od temperature

pa 25 stepeni posle par sati kad se ohladi, s tim da ga sad drzim na 3ghz ali sam smanjio voltazu procesora na 1.2V.

sad sam ugasio da komp pisti kad kuler stane i to je to :D veceras cu staviti pre spavanja da ide uvek na max obrtaja, pa ako sutra ujutro bude sve ok, to ce biti to :)

poz!

3 ghz na 1.2???
na e6300?
si siguran ti u to,i uz sve to temp od 25 stepeni?

neko te brate moj opasno laze tu!

moj na 3.2 na vodi nece da drzi toliku temperaturu,a pogotovo ne sa tom voltazom,znaci ti si ga natero na 3.0 i undervolt-ovao???

proveri ti to!

Poslednja izmena:
OOboze meni je sve na def [email protected] i greje mi se ko lud !! a sve mi novoo sveee1 :(
zasto je tebi 25 a meni 50*?*??

ljudi 22 i 25 stepeni je kad komp prenoci ugasen! znaci odmah po paljenju ujutro kad sam upalio komp bio je na toliko. evo sada nisam ga gasio ceo dan i temperature su 37 i 40 (vidi se na screenshotu). kad pokrenem tat dodje do max 60, mada se posle toga vrati na 59. i sve to zbog undervolta. pre mi je na 2.8 isao na 75 stepeni komotno, ali je i napon na prc bio 1.4(tad mi je ploca automatki podesavala voltazu procesora). hladjenje je box kulerom, mada jedna 12ica duva preko njega, memorije i northbridge-a

evo screenshota za one koji ne veruju za napon procesora:

untitled-5.gif

Poslednja izmena:
sta jos da vam kazem undervoltage je zakon :) mozda bi mogao jos da ga kloknem, ali me memorija ogranicava jer je 667ica. orthos radi potpuno stabilno sat vremena, duze ga nisam drzao, u njemu se temperature popnu na 56 max.

aj da ne otvarm novi topic, pa ovde da pitam jel pametno otvoriti napajanje i smanjiti mu broj obrtaja(12v -> 7v), posto sam skontao da mi se u kompu to ubedljivo najvise cuje?

pazi to jeste efikasno protiv buke, ali ne znam koliko je pametno,...

pa to i ja kontam.... nego procitao sam da par ljudi to radi, pa rekoh ko pita - ne skita :D

radi to masa ljudi,pa shto ne bi i ti...Vidi prvo koliko ti se ovako grej pa onda prioni na posao ako nisu temp zabrinjavajuce...

dakle problem je sledeci....

pri paljenju kompa (iz potpisa) ako on nije radio neko duze vreme (jedno 4-5 sati), desava mi se da se kuler na procesoru u pocetku bukvalno baguje... krene da se okrece pa stane, pa krene, pa stane... posle par restarta pocinje sve normalno da radi. sta mi je ciniti?

I ja sam imao isti problem sa box coolerom na toj ploci i mislio sam da je neispravan, pa sam mislio da je do napajanja, al kad sam iskljucio auto kontrolu obrtaja sve je super radilo (sembuke, naravno).
Zanimljivo je da po kupovini CM Hyper UC i ukljucenoj auto kontroli obrtaja, ovaj problem ne postoji.

Poslednja izmena:
Ja sam prikljucio fan od napajanja na cooldrive i smanjio voltazu sa 12 na 10V sto poprilicno utisa ventilator. Temperatura u napajanju se malo poveca naravno, ali ne drasticno. Ali cu ipak uskoro zameniti ventilator sa tisim i vratiti normalan napon za svaki slucaj.

!

aj da ne otvarm novi topic, pa ovde da pitam jel pametno otvoriti napajanje i smanjiti mu broj obrtaja(12v -> 7v), posto sam skontao da mi se u kompu to ubedljivo najvise cuje?

Zavisi od napajanja i sta tereas sa njim.
Ja sam undervoltovao moj LC Power 550W sa 12V na 7V i radi bez problema sa oc A64 2.4GHz, oc X800XT ... koji su poprilicno veliki potrosaci. Kod oc se dosta greje ali grejalo se i ranije dok nisam spustio vent na napajanju sa 12V na 7V.

Inace je fan na napajanju bio najbucniji deo sistema nakon sto sam ubacio 2 Zalmana ( na CPU i GPU) i time eliminisao buku !!!

Sve fercera bez problema a ne cuje se ...:,,:

ma to se zezne neki kondenzator i onda nema odakle da povuce inicijani napon

.... evo screenshota za one koji ne veruju za napon procesora

Ako ocitavanje voltaze procesora radis pomocu CPU-Z programa, proveri to u bios-u :)
Evo ga i moj screenshot za procesor al voltaza nije ta koju cita CPU-Z ...
Tacna voltaza je 1.55v (1.575 iz Bios-a) i ako cpu-z kaze samo 1.213v ...eh kad bi bilo tako

Ja sam na svom napajanju smanjio napon ventilatoru na 5V, u pocetku sam pratio kako se greje i bilo je hladno i sa prethodnom konfiguracijom (P4 Prescott 3.2) i sa sadasnjom je hladno, eventualno kada je u sobi 30C+ napajanje postane toplo i tako radi evo jos malo pa godinu dana. Naravno totalno je bescujno.

Poslednja izmena:
@astan
evo i meni vec radi dosta vremena na 5v i radi jako fino :)

@Tarmi Ricmi
pa u biosu sam i smanjio na 1.2V :) tako da je ocitavanje u cpuz potpuno tacno u mom slucaju. mislim da cpu z ima problema da ocitava visoke napone na c2d pa ti zato ispisuje 1.2 sto kod mene nije problem :)

nema sanse da bi 6300 ocovan na3ghz na visokom naponu bio ovako fino hladan... ko ne veruje uslikacu napon u biosu pa cu vam staviti sliku :) mada mislim da sam to vec uradio negde na forumu...

poz!

Vrh Dno