Šta je novo?

Problem sa krshem...

driver

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
1,170
Treba ortaku da instaliram win na neki PII/350, ali sa "novim" 20GB hardom, Maxtor slim je u pitanju. Formatiranje, i kopiranje sa diska normalno prolazi, ali kada treba da butuje sa harda, nema leba. Menjao sam IDE kablove, stavljao ga kao slave i master, bez i sa CDom i svaki put isto - blokira se i na ekranu se pojavi nekoliko pravougaonika velichine jednog karaktera, razlichitih boja (u trenutku kada treba da krene boot). Hard normalno radi, formatirao sam full, jedna particija, i sve lepo prolazi, ali boot sa njega nece nikako.

Uopshte se ne secam da li je u to vreme bilo nekih "forica", mozda sa biosom neshto, ajde spasavajte ako se neko seti, izgubi vreme na dreshu..

Poslednja izmena:
A znas li mozda koji je chipset na ploci, jel to integrisana grafika, jel ta masina radila pre toga, jesi li probao da zamenis RAM, jel to brand racunar ili zuti?

Nishta integrisano, ni zvuk, mashina je normalno radila pre par meseci kada sam poslednji put probao, izvadjen hard, i sad sa novim nece da bekne. Stvarno nemam vishe ideja shta da radim :)

si setovao da particija bude aktivna, mada ne lichi mi na to.

Ploča je verovatno stara i treba ti ili noviji BIOS (mada je malo verovatno da će rešiti stvar, pošto je i nov BIOS za nju veoma star BIOS). Diskovi su u to vreme bili manji od 8 giga i to je glavni problem. Potreban ti je neki BIOS extender, i može lako da se desi da na tom Maxtoru proradi Quantum Ontrack Disk Manager ili neki sličan, koji se smesti u boot sektor i omogući dizanje sistema.

Problem može da reši i da ti prva particija bude manja od 8Gb. Treće rešenje koje se nameće, je da digneš XP sa nekim malim hardom ~1Gb, a da taj hard od 20 giga bude drugi disk u sistemu i da na njemu stoje page file i Program Files.

Nešto od ovoga mora da upali.

;)

Necu da baksuziram, ali jednoj drugarici je hard Maxtor 40GB, slim, prestao da butuje. Kasnije smo utvrdili da HDD radi bez problema s tim sto ne moze vise da butuje (?). Ona je zamenila HDD, a ovaj prethodni joj radi kao slave evo vec vise od 2 god.

Pozdrav....Driver, ajde napisi koji win pokusavas da instaliras, ako instaliras win98, a formatiorao si particiju kao fat32 sa bootxp diska zna da pravi problem...

Jel probano sa komandom "fdisk /mbr" ?

Imao sam isti problem pre neki dan na nekom PIII. Sve ok, napravim particiju, kopira file-ove, ali kod prvog restarta izbacuje neke gluposti i ne može da boota.
Rešenje: Biosu nek sam nadje HD, ponudiće ti da izabereš koji je tvoj, broj cilindara, bla bla.
Izabrao sam da je HD "kao" 8Gb, jer jedino tako ostale sitnice vidi ispravno (broj cilindara, heads i sectors).
Nakon toga je sve ok radilo i vidi HD ispravno, iako je on od 40Gb.
Možda ti ovo pomogne, ne može da škodi;)

pa da loshe se prijavi...necje se prijavi kao LBA...makar meni nije hteo. odma sam dobio novi hdd. <maxtor 120gb>

clear cmos
verovatno se zabagovao bios

Uh, dosta pametnih predloga, probacu chim budem imao malo vremena.

Inache, pokushavam da instaliram WinXp, znam da je hardcore kombinacija, ali radilo je u Xpu ranije, ja ga probao i iznenadio se da radi kako treba. Inache ima 128MB rama..

ajd baci memoriju na test... ili zaficori komp u Savu;D

Pa da trebalo bi XP da radi ok ja sam par puta to radio, i radi korektno kad iskljucis sve nepotrebno.

Radiće ko bombona, radi kod mene na gateway mašini K6-2 na 450, 128Mb RAM-a, SP2, ništa isključeno, ćera P2P 24/7, share connection, outpost, peerguardian... Nije mu lako ali radi sasvim dobro na remote desktop.

... a ja na jednom krsu kad ga ukljucujem ploca se ne inicijalizuje, ventilatori dobijaju struju, hard ne dobija, a onda samo reset ili brzo gasenje/paljenje i tada cujem kako se disk startuje i slika se pojavljuje, sve radi normalno. Mislim da sam ranije citao o ovim problemima, ali nisam naisao na te poruke. Koji mu je?

Ploča poluispravna. Sumnjam da išta možeš da uradiš. Poštuj proceduru takvog podizanja sistema i dok radi - radi. :)

E, ne znam ko je rekao za velichinu particije, i to je proshlo. Stavio sam 2GB particiju za win, i normalno sad butuje i radi mashina k'o sat :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno