Šta je novo?

Problem sa konekciom sa USRobotics 9002 ADSL modemom

maki777

Slavan
Učlanjen(a)
25.03.2007
Poena
319
Pre 3 nedelje sam pazario ovaj modem zbog eternet porta jer Sagem koji sam dobio od provajdera ima samo USB.
Do pre par dana nisam imao nekih problema sa konekciom i
kada se konentuje veza nikad ne pukne medjutim od pre par dana ( od provajdera sam obavesten da ce Telekom nesto raditi na centrali u sredu i danas, centrala Bezanija ) vise sa USRobotics-om ne mogu da se konektujem dok sa Sagemom imam normalnu konekciju.
Da li neko ima iskustva sa ovim modemom ili ideju kako bih eventualno mogao da resim problem.
Hvala.

Od juce sa svojim USR 9001 nikako da se konektujem, do juce radio perfektno. Mislio sam da je do modema, jer Asus-ov usb modem radi normalno pa sam probao sa drugim USR 9001 i opet nista. Zvao tehnicku podrsku Beotela i oni mi rekli da nije do njih i da je mozda doslo do neke nekompatibilnosti i da se to cesto desava. :(

Hvala na odgovoru.
Ja sam zadnji put pokusao pre nedelju dana da se konektujem i to potpuno bezuspesno od tada vise i ne pokusavam.Za to vreme Sagem USB modem koji sam dobio od provajdera radi bez greske. Nasi ADSL provajderi ne zele bas mnogo da se bave modemima koje oni ne iznajmljuju ili prodaju a u ovom slucaju je to verovatno van njihove moci, jer je stvar verovatno u centralama, odnosno u nekompatibilnosti modema sa njom, kao sto si i ti rekao.
Dosta mi znaci tvoj odgovor jer su mi u firmi gde sam ga kupio predlozili da ga testiraju kod njih a ako ne radi da mi zamene.
Posto nisu bas blizu cekam da prodju vrucine, ali pretpostavljam da ce kod njih raditi.Onda mi ostaje da se slikam sa njim :D

Posto moj USR deluje potpuno ispravno ( prepoznaje adsl liniju odnosno pali led diodu posle testa ako je prikljucen na liniju, najnormalnije komunicira sa kompjuterom preko svog softvera ) postavlja se pitanje o kompatibilnosti ovih modema na nasim centralama.
Bilo bi zanimljivo cuti jos nekog vlasnika USR ADSL modema.

Poslednja izmena:
Uzeo sam danas Sagem 1201 od njih stavio ga i sve normalno radi, tako da su oni definitivno nesto promenili, a sta je to, samo mogu da nagadjam. Uspeli su da mi uzmu 1500 din za koriscenje tog cuda, a ovaj stari je otisao na policu. :(

Poslednja izmena:
Evo i ja imam isti problem sve radilo dok juce nisu promenili brzinu, povecali sa 768 na 1500 i od tada mi USR ne radi a USB ASUS radi normalno... Ja sam uzeo u Netiksu modem...

Takodje problem sa USR 9001 modemom :(

Prepozna ADSL liniju, ali se pri biranju konekcije dobije "The phone line is busy". Ja sam na centrali Tosin bunar u Bg; mozda je to problem samo na nekim centralama?

I kod mene isti problem sa USR 9001. Centrala je Krunski Venac. Sezamov Conexant radi bez problema.

Ja sam imao slican problem sa US Robotics 9105 modemom-ruterom kada su promenili protokol sa PPPoA na PPPoE.

Saljem podatke moje konfiguracije (Beotel - valjda je za sve provajdere isto):
VPI: 8
VCI: 35
Service Category: UBR without PCR
Connection type: PPP over Ethernet (PPPoE)
Encapsulation Mode: LLC/SNAP-BRIDGING
Authentication Method: AUTO
PPP MTU: 4096
Dial on demand (with idle timeout timer): necekirano
PPP IP extension: necekirano
Enable IGMP Multicast: necekirano
Enable WAN Service: cekirano
Service Name: pppoe_8_35
Allow "Reaim" Proxy: cekirano
Enable Quality Of Service: cekirano

Ko ima modem a ne ruter nema sve od ovih opcija pa nek koristi one sto ima.

Ja sam imao slican problem sa US Robotics 9105 modemom-ruterom kada su promenili protokol sa PPPoA na PPPoE.

Saljem podatke moje konfiguracije (Beotel - valjda je za sve provajdere isto):
VPI: 8
VCI: 35
Service Category: UBR without PCR
Connection type: PPP over Ethernet (PPPoE)
Encapsulation Mode: LLC/SNAP-BRIDGING
Authentication Method: AUTO
PPP MTU: 4096
Dial on demand (with idle timeout timer): necekirano
PPP IP extension: necekirano
Enable IGMP Multicast: necekirano
Enable WAN Service: cekirano
Service Name: pppoe_8_35
Allow "Reaim" Proxy: cekirano
Enable Quality Of Service: cekirano

Ko ima modem a ne ruter nema sve od ovih opcija pa nek koristi one sto ima.

Prijatelju, ako nisi napravio typo gresku "PPP MTU: 4096", ovako nece moci:
default za MTU na PPPEO je 1492, ali kod ljudi kod kojih *****ava probaju se nize vrednosti kao, 1480, 1460, 1440, 1430 i 1400

Takodje pogledaj nacin ADSL modulacije pod ADSL settings

Poslednja izmena:
Prijatelju, ako nisi napravio typo gresku "PPP MTU: 4096", ovako nece moci:
default za MTU na PPPEO je 1492, ali kod ljudi kod kojih *****ava probaju se nize vrednosti kao, 1480, 1460, 1440, 1430 i 1400

Takodje pogledaj nacin ADSL modulacije pod ADSL settings

toliko je - 4096

Nisam datu vrednost sam podesavao, to je namesteno preko programa koji sam dobio uz ruter.

Poslednja izmena:
toliko je - 4096

Nisam datu vrednost sam podesavao, to je namesteno preko programa koji sam dobio uz ruter.

Pazi onda verovatno citas neku pogresnu kolonu, posto je ta vrednost ne moguca.

Ili te neko jako mrzi pa ti je uvalio software koji je prepravljen tako da ti modem nikada ne bi proradio.

Verovatno imas neku zabunu sa raspoznavanjem brojki, posto sam ti rekao kako bi trebale da glase vrednosti.

I o kakvom to software-u za stelovanje pricas nije valjda da si se usudio da stavis onaj USRoboticsov disk za instalaciju i EasyConfigurator, ako jesi nek ti je bog u pomoc.

Pristupi uredjaju putem ip adrese ukoliko je nisi menjao adresa je 192.168.1.1

Pa prekonfigurisi router.

I ako ti ja kazem da je vrednost pogresna ona je sigurno pogresna tako da je pod hitno menjaj.
Nikad neces ostvariti konekciju sa tim setovanjem, ali ne mogu da verujem da je BusyBox prihvatio da prodje pored te vrednosti.

Pogledaj sliku, vidis da imas vrednost od do i nema dalje price

Prilozi

• USROBOTICS.jpg
    USROBOTICS.jpg
    27.6 KB · Pregleda: 87
Pazi onda verovatno citas neku pogresnu kolonu, posto je ta vrednost ne moguca.

Ili te neko jako mrzi pa ti je uvalio software koji je prepravljen tako da ti modem nikada ne bi proradio.

Verovatno imas neku zabunu sa raspoznavanjem brojki, posto sam ti rekao kako bi trebale da glase vrednosti.

I o kakvom to software-u za stelovanje pricas nije valjda da si se usudio da stavis onaj USRoboticsov disk za instalaciju i EasyConfigurator, ako jesi nek ti je bog u pomoc.

Pristupi uredjaju putem ip adrese ukoliko je nisi menjao adresa je 192.168.1.1

Pa prekonfigurisi router.

I ako ti ja kazem da je vrednost pogresna ona je sigurno pogresna tako da je pod hitno menjaj.
Nikad neces ostvariti konekciju sa tim setovanjem, ali ne mogu da verujem da je BusyBox prihvatio da prodje pored te vrednosti.

Pogledaj sliku, vidis da imas vrednost od do i nema dalje price

Hvala na ispravci.

Pa da lose mi je Easy Configurator namestio MTU na 4096, ali verovatno softver u ruteru ispravlja ovo jer ne bi mi radio net. Inace nemam nikakvih problema sa netom sve radi kako treba.

Malo sam proguglao oko MTU i video da je max vrednost za pppoa 1500 a za pppoe 1492. Onda sam nasao test kako da se odredi max MTU bez fragmentacije paketa:
http://www.dslreports.com/tweaks/MTU
pa sam datu vrednost (1462) za mtu uneo u konfiguraciju rutera.

Zatim sam istu vrednost (1462) uneo i u registry Windows-a prema ovom tutorial-u:
http://support.microsoft.com/kb/283165
po defaultu je na Windows xp ova vrednost 1480.

Da li je potreban ovaj korak oko konfigurisanja Windows-a posto imam ruter, da li to ima neke veze ili je dovoljno samo namestiti ruter?

Isprobao sam da li je doslo do neke promene u performansama i nisam primetio neke razlike. Doduse, http radi malo bolje nego juce, a p2p je i dalje kilav ali to verovatno ide na dusu Beotelu zbog ove guzve oko dupliranja brzine.

U svakom slucaju hvala, bolje da u ruteru stoje vrednosti u dozvoljenim granicama, nego da se oslanjam da ce softver ispraviti stvari, moguce je da dolazi do baga u nekim okolnostima.

Poslednja izmena:
Vidim da je dosta ljudi imalo slican problem, pa samo da javim da je USR 9001 misteriozno proradio kad sam se vratio sa mora. Najgore od svega je sto je Sagem koji sam uzeo od njih lepo radio u bridge modu direkno nakacen na komp, ali kad ga nakacim na ruter sve radi ocajno. U trenucima ocajanja ponovo nakacim USR i sve sljaka OK. Nista mi nije jasno, ako se neko razume bolje bilo bi super kad bi objasnio.

tolpa,

koja su ti podesavanja za WAN na ruteru (pretpostavljam da si zakacio USR na ruter)?

Jel proradio nekom USR 9001 ili da kupujem novi modem?

Meni je danas drugar doneo drugi, a ovaj cu videti dokle imam garanciju u Netiksu...

Prva stvar koju sam uradio je da sam zamenio modem za drugi isti takav, jer sam mislio da je neispravan, ali nije to bilo u pitanju. max9998 setovanja na ruteru nisam nesto posebno menjao,
mtu i mru su mi setovani na 1492 i koristim /ip varijantu.

Primetio sam da od momenta prestanka rada USR modema (kada su povecane brzine), ne radi dobro ni Sagem USB koji sam dobio od Beotela - potrebno mu je 20 - 30 min da uspostavi ADSL sinhronizaciju (probao sa drugim takvim, instalirao najnovije drajvere i isto se desava). USR odmah uspostavi sinhronizaciju, btw.

Nisam dugo koristio taj Sagem, tako da nisam siguran da li je njegov problem u vezi sa USR, ali moze da bude da su promenili neki deo opreme u centrali i da to utice na oba modema... Beotel je prijavio problem Telekomu, obavesteni su da je problem nadjen i otklonjen ali nema nikakve promene...

Update: Beotel je danas ponovo poslao zahtev Telekomu za proveru, i pola sata posle mog poziva je proradio USR.

Nisam siguran da li mi je USR bio zakacen na liniju kada je prosli put prijavljen kvar, ali danas je bio - mozda im je to pomoglo da ustanove sta nije u redu...

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno