Šta je novo?

Problem sa kompjuterom,gasi se..

• Začetnik teme Začetnik teme B3l1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

B3l1

Slavan
Učlanjen(a)
25.08.2007
Poena
304
E ovako, imam problem sa racunarom, posle izvesnog perioda,uglavnom kraceg ugasi se..
Bio je pre neki problem do maticne,tako su utvrdili,gasio bi se sa vremena na vreme,kada smo promenili maticnu retko kad bi se ugasio,ali u poslednje vreme se kostantno gasi..do cega moze da bude??

Imao sam slican problem sa starim racunarom. Bio je to neki Athlon XP 2000+ ili tako nesto. Secam se da je hladnjak na procesoru bio bez paste, pa je mozda to bio problem.. Kako ti stojis sa procesorom? Samo nagadjam, jer sam ja i napajanje menjao i memoriju i hard, a ti plocu. 🙂

I ja sam imao isti problem, i kuler je bio u pitanju, nije bio crko, ali je radio ko auto moje firme - radi, pa oslbi, pa se ugasi, pa opet super radi i tako. Definitivno proveri prvo kuler a onda eventualno možeš da izmenjaš slotove za memorije (mislim da memoriju prebaciš u drugi slot, ne da zameniš slotove na ploči 🙂 ) i malo izduvaš prašinu (ovo je čisto nagađanje, ali kod ortaka je upalilo).

99% tipujem da je ili pregrevanje procesora zbog slabo nanešene paste (ili kuler ne prianja dobro), ili je napajanje zrelo za zamenu. Najbolje da uzmeš nečije napajanje pa da proveriš kako funkcioniše.

Pusti neki video klip 4-5 minuta, pa restartuj komp, stiskaj del na tastaturi čim ti se pojave one informacije o memoriji, procesoru i sl, i pronađi tu u Biosu "hardware monitor" deo. Tu pogledaj kolika je temperatura CPU-a - ako je iznad 50 stepeni, neće da valja...

ajde vi svi shto "tripujete" ubuduce nemojte da tripujete, nego dajte coveku metodichan savet.

1. idi u HW monitor iz BIOS-a i proveri temperaturu procesora, nakon restarta. ukoliko je zbog pregrevanja ugasio, temperatura se nece drastichno smanjiti cimse restartuje, pa proveri. recimo da bi sve preko 50ak stepeni trebalo da bude problem. u medjuvremenu proveri monitor kulera, da li vrti na svojim maksimalnim RPM, ako je veci kuler (stock intel) trebao bi da vrti na oko 2000rpm, ako je manji (stock AMD) vrti na izmedju 3000-4000 rpm.

2. ukoliko imash pri ruci ili od drugara nekakvo bilo kakvo napajanje, probaj da promenish napajanje, da vidis da li mozda ono pravi problem.

sobzirom da si napomenuo dasi zamenio matichnu, nema shta drugo da bude. jer nije onda ni losh BIOS, niti su kondenzatori, vec samo procesor, ili napajanje. a oba mozes da proveris.

CPU temperature : 35
I iz biosa mi restartuje, 10 sekundi tako i restartuje,.. :/

napajanje. mada, ako jeste bilo napajanje neispravno, moguce da ti je ono u medjuvremenu osakatilo obe maticne ploce. proveri da li su kondenzatori napupeli (mala s ranjca na maticnoj koja izgledaju kao male baterijice)

Hvala vam,napajanje je resilo problem 🙂

Nazad
Vrh Dno