Šta je novo?

problem sa klokovanjem semprona

Van Gogh

Čuven
Učlanjen(a)
17.02.2002
Poena
619
imam ovakav problem, ne mogu da klokujem svog semprona na vise od 1.7ghz (2800+ 64 s754) jer na vise od toga nece da prodje post screen, isti taj procesor tj isti racunar sam ranije dizao i bez problema je radio na 2.4ghz. znaci cpu clock sam dizao na 300 a cpu/ddr su bili u odnosu 2/1.5 i sve je radilo savrseno. da li je moguce da je promjena memorije problematicna. ranije sam imao 1gb tj 2*512mb twinmos ddr400 ali dvostrani modul a sad od istog proizvodjaca ali sada su jednostrani moduli.

verujem da se uslovi menjaju ako si promenio memoriju. Ni razliciti moduli istog tipa ne moraju da imaju identicne granice. Sad, verovatno si neki od parametra promenio kad nece preko 1.7 jer skoroi svaki 2800+ sempron moze da se natera bez mnogo problema bar na 2.2 (tako drzim kod sebe na asusovoj k8n4-e dlx.), a mnogi tvrde da to vazi i za 2.4GHz, bez podizanje voltaze.

Spusti nesto, kreni lagano sa dizanjem fsb. Obrati paznju na tajminge memorije (1T,2T, mozda nece samo zbog toga). Ako vec nisi koristio odlican Lukijin program za racunanje pri overcloku za amd a64calc.exe (skini atach) - mislim da bi obavezno trebao da ga pogledas, skratice ti muke da ne nabadas kombinacije na slepo. Dobra ploca, memorija - sigurno moze preko 2GHz, samo da se nadju setovanja.

Btw, iz tvog potpisa ispada kao da imas samo jedan modul, fali ti 2X.

Prilozi

Poslednja izmena:
...spusti memoriju u biosu na 100MHz pa kreni da dizes CPU...ako je sve OK onda je MEMORIJA problem...

ma sve sam probao, imam i taj programcic...ali dzaba...odnos memorija cpu sam spustio na 1/2 i cim sa procesorom predjem 219 nece dalje, da napomem da tada u biosu pokazuje da memorija radi npr na 300mhz dok po defaultu pokazuje 400 zbog toga mi nije jasno kako bi memorija mogla da pravi problem ???...ja sam kao sto rekoh sa prethodnom memorijom dizao tog semprona da radi stabilno bez promjen napona na 2.4ghz

Ne mora samo frekvencija memorije da pravi problem, tajminzi su isto tako bitni.
Znaci, rucno upisi sva podesavanja za memoriju tako da ona odgovaraju vrednostima kada je memorija na defaultu, pa onda samo menjaj mnozilac memorije i dizi HTT frekvenciju.

probacu to sto kazes, nisam overkloker tako da mi tajminzi ne znace puno 🙂 ali zapisacu kako je sve podeseno kad je na default-u pa unijeti sve ponovo. probacu pa javljam sta je bilo

evo probao sam i tajminge da vratim rucno kao sto su po defaultu kad sve radi ok ali nece, ista stvar, samo prijavi cpu overclock i restartuje se, ima li jos ko kakvu ideju?
da ja slikam ekran pa da postavim da bi vidjeli da li sam ja nesto pobrkao? ili da probam sa drugom memorijom? da probam da je pozajmim od nekoga 🙂

ja sam probao sa programom koji stize sa maticnom plocom i on mi upste ne dozoljava da mijenjam bzinu memorije, evo i slika sa podesavanjima koja ne mogu da rade...recite mi da li sam nesto pobrkao jer ako me dobro sjecanje sluzi ovako je i ranije sve bilo podeseno pa je funkcionisalo

Prilozi

• 16102006.webp
    16102006.webp
    48.9 KB · Pregleda: 73
Eventualno probaj sledece:
Umesto da memorija radi na 200 (ddr 400) stavi je na 166Mhz (ddr333), CPU multiplier na 8x, HTT multiplier na 4X, pa kreni da dizes FSB od npr. 240Mhz (sto mu dodje oko 1900 MHz), pa dokle stignes na gore.

A za intervale za memoriju pogledaj kako stoji, pa probaj sporije vrednosti.

Tesko ce da ti radi tako kao na slici - mnogo je cpu freq. 300 (ne kazem da ne moze kod nekoga sa drugacijim hardverom, al kod tebe najverovatnije to pravi problem)
Stavi Cas Latency 3 umesto 2.5., ddr speed 333, a ovo prvo HT freq. ratio na 4x - pa onda polako dizi cpu freq u koracima od npr. 5,pocevsi od npr. 240Mhz. Mogao bi sa ddr speed 400, al onda dobro snizi cpu freq i gledaj koji je ht freq. ratio.

Ajd` sad - nisam ni ja neki oc-er, a i nemam iskustvo sa tvojom plocom, pa ce valjda neko da da tacna uputstva bas za nju.

Poslednja izmena:
jednostavo nece pa nece, da nije radilo ranije pa da kazem ok, ali posto je ranije sve radilo kako treba, i to na 2.4 bez promjene napona onda jedino mi pada na pamet da memorija nije ok jer samo je ona mijenjana, sve ostalo je isto i opet ponavljma ranije je sve bilo ok a sad nema sanse da mogu preko 1.7. vidjecu da nadjem drugu memoriju pa da probam to mi jedino sad pada na pamet

Proveri kako ti stoji Command rate 1T/2T, probaj sa 2T. takodje vidim na onoj fotografiji da ti HTT mnozilac stoji na auto, stavi ga rucno na 3X. Memoriju pokusaj rucno 3-3-3-10, podigni joj malo napon ako treba. Podigni malo napon za CPU, cipset, takodje i za HTT (+0.1V). Pokusaj ponovo.

Nazad
Vrh Dno