Šta je novo?

Problem sa kanalima!!

jovancheck

Cenjen
Učlanjen(a)
21.12.2011
Poena
151
Pozdrav svima. Imam jedan problem, i moram da Vam se obratim. Naime, imam Samsung LED TV, koji je kupljen pre nekih mesec dana, evo linka http://www.totaldigital.biz/index.php?main_page=product_info&products_id=4640. Kupili mi tako moji, ja inace studiram u Beogradu, pa da imam u sobi tv kad mi je dosadno. E sad, ja zivim u nekoj kuci, sa jos par studentkinja i gazdama. Imam kablovsku, (nisam sigurna koju, ali mogu da se raspitam), donesem ja tako tv u sobu i prikljucim na kablovsku, pretrazim kanale i nadje on kanale ali sad nastaje problem....Samo da napomenem, ja se uopste ne razumem u te digitalne, analogne itd..kanale i to, ali evo da pokusam da vam objasnim u cemu je problem. Dakle, nadje on 69 kanala, kad malo losa slika, ima snega i onih tackica i tako se ja smorim. Slucajno ja cackam, tek razgledam sta ima, i pritisnem dugme na daljinskom CHANNEL LIST, kad vidim da tu ima da se izabere da li hocu Analogue, All, TV, Radio...ja pritisnem TV kad ono izadje 100 i nesto kanala, savrsena slika, sve super itd..ja se odusevim i ukapiram da to treba da mi stoji...kad posle par dana upalim tv i pise SCRAMBLED SIGNAL..pomislim verovatno su neke smetnje, nesto trenutno, prebacim opet na Analogue, onih 69 kanala i dalje rade, slika i dalje ocajna....posle par dana vratim na TV, pojavili se lepi kanali, bude to tako lepo jos nedelju dana i onda opet nestanu, i vec par nedelja se ne vracaju...Sta sve nisam radila, menjala sam sve zivo, trazila kanale iznova i iznova, nista, nadje mi te analogne, slika losa, od onih lepih ni traga....Jos da napomenem da u toj listi TV, pored svakog kanala stoji mali zuti znak, kao kljucic, ali mislim da je to i ranije stajalo kad su radili...I tako, ne znam sta da radim, kako da nadjem dobru sliku, mislim stvarno je steta na takvom tv-u gledati onakvu sliku. Pa Vas molim, ako se razumete u ovo, bilo kakva pomoc je dobrodosla! Hvala :)

Koja kablovska? Digitalne kanale na našim kabl. operaterima ne možeš pratiti bez "zakupa" njihovog receivera, posebnog uređaja koji radi dekriptovanje i koji dobijaš od kablovske. Neke kablovske su držale otključane digitalne kanale, ali većina nije. KDS npr. jeste, ali je prelaskom pod okrilje SBB-a i on počeo da kriptuje kanale. Ne znam da li danas ima još neki operater koji daje digitalne kanale free za gledanje bez posebnog receivera.

Daje AVcom.

Raspitacu se koja je, pa cu napisati...ali ne razumem zasto mi je bar onih 60tak kanala tako losa slika?

Kod IKOM-a su digitalni besplatni, ali bez prekida, tj. stalno su dostupni. To kod tebe je nešto drugo, verovatno su privremeno pustili zbog navlačenja naroda ili nekih radova. A na analognoj je slika generalno mnogo lošija, ali ne bi smelo da bude toliko. Verovatno ti je taj gazda neki "stručnjak" koji je iz neznanja budžio i razvodio kablove za što više soba/stanova/stanara... na nepropisan način i negde je sada problem sa lošim kontaktom. Jedino da mu dosađuješ i kukaš da dovede nekog ko se razume i da sredi to.

Što se tiče loše slike sa analognih kanala, jeste to njanjavo na LCD televizorima, ali ako je baš jako loše, biće da je ovo što Bobiška reče.

A digitalni? Moraš znati tačno koja je kablovska.

Izgleda da je IKOM, nisam jos sigurna, jer ih nisam srela da ih pitam, ali sam cackala malo ooko njihovih paketa i programa, i 99% je IKOM. Sto je i logicno jer sam mogla besplatno da gledam te digitalne kanale. E sad sta se tu posle desilo, sto ti kazes da su stalno dostupni, nije mi jasno. A to sto kazete za "strucnjaka" je sigurno tacno, jer to je velika kuca, pored nas 4 u ovom stanu (od kojih samo ja imam TV), zive jos dve devojke u prizemlju (verovatno imaju tv) i zive gazde (koji mozda imaju i dva tv-a)....E sad dok ja ne saznam za sigurno da li ja IKOM u pitanju, sta mi mozete reci, predpostavimo da jeste, sta se desilo sa digitalnim kanalima pa se vise nisu pojavili? Da li sam ja promenila neko podesavanje pri trazenju (ono digital, analogue, digital&analogue) ili, videla sam isto da ima neka caka u stavljanju zemlje (mada sam svasta probala).....? I da li postoji ista sto ja mogu da kupim, da mi bar bude bolja slika na ovih 69 kanala koje imam? Ili ipak moram da jurim gazdu da mi to sredi nekako...:(

Pa odluči se da li želiš samo digital ili digital&analogue. Ako kažeš da je slika analognih (tih što stalno imaš) loša tj ima snega i tačkica očigledno da je kvalitet signala loš. Kod digitalnih kanala ne postoji sneg i tačkice već slike ima ili nema, smetnje se manifestuju i još tako što slika hoće da ima kockice, da zamrzne i izgubi ton. Mislim da je signal loš i da zato nekada imaš a nekada nemaš, možda kada svi upale TV ti nemaš a kada jedina gledaš imaš digitalne kanale ili tako nešto.

Znači, treba da se postave bolje skretnice signala (to je ono što ti od jednog kabla i signala pravi više kablova i priključaka), najbolje neko ko se razume da predloži, ali ne samo ona koja vodi do tebe već ako ima još u celoj kući.

Meni se desava da kod digitalnog signala pored tih kockica uglavnom imam sliku koja izgleda kao da je neka "mrena"na ekranu (mozda je malo jak izraz ali neznam kako drugacije da opisem) samo nekoliko puta je bila slika kristalno cista a nije HD. Predpostavljam da je do ovih papana iz AVcom-a.

Treba da uzmeš na buvljaku, košta oko 300 dindži, pojačavač za kablovsku (sa posebnim osvrtom na ono "za kablovsku"), koji će da popravi sliku na analognoj. Mada, poželjno je da se on stavi što bliže ulazu kabla u kuću (npr. na tavanu), a ne blizu tv-a posle 387 razvodnika, tako da treba gazdu da gnjaviš za to. Nije neka kinta, u najgorem slučaju, pomoći će ti i ispred tv-a.
Ne znaš da objasniš kako si zeznula digitalnu, ali generalno važi: u listi kanala biraš TV za digitalne kanale, a ne all ili analog, normalno. Za skeniranje, ideš naravno na skeniranje digitalnih kanala, a zemlju stavi Nemačku ako ti traži taj podatak, ne sećam se. Da bi dobila sve kanale, u opcijama skeniranja odabereš "network". Lupetam približno termine, jer nisam kod kuće da pogledam, ali ukapiraćeš.

Na buvljaku sam video neki pojacivac koji je koliko sam video kvalitetniji od onog obicnog aluminijumskog splitera koji stavljaju kablovski operateri. Mene interesuje da li bi ja sa njim mogao da malo pojacam (poboljsam) digitalni signal? Mislim da je oko 1000 dinara. Stavio bi ga umesto splitera koji je odmah kod ulaza u stanu i deli sa dva kabla signal za dva tv-a.

Da bi utvrdio da li će ti pojačavač pomoći ili ne, treba prvo da utvrdiš šta je tačno problem. Pojačavač služi da pojača slab signal. Međutim, ako imaš neke smetnje u signalu, pojačavač će pojačati i njih te može napraviti više štete nego koristi.

Hvala na pomoci, nacicu taj pojacivac za kablovsku, pa vam javljam rezultate! Ukapirala sam za trazenje, sad cu opet probati...Hvala puno! :)

Nazad
Vrh Dno