Šta je novo?

Problem sa kamerom i mikrofonom - HP ProBook 4530s

takinada

Znamenit
Učlanjen(a)
12.04.2004
Poena
1,045
Pribavio sam ćerki za online nastavu polovni laptop HP ProBook 4530s (A6F26EA), sa originalnim win 10 i office 2016. Početkom vanredne situacije im je bilo bitno da samo prate nastavu, dok im sad zahtevaju i interakciju tj. korišćenje web kamere i mikrofona. Na njenu žalbu da ne može nikako da koristi kameru i mikrofon, primetim da u device manager-u nema kamere među ponuđenim uređajuma, dok je mikrofon prisutan. Nisam našao hardverski prekidač za kameru, niti sam našao neku kombinaciju tastera za uključivanje kamere/mikrofona. U bios-u su oba uređaja čekirana. Mikrofon win 10 vidi kako treba, ali pri testiranju ne funkcioniše. Ubacivao svakakve HP driver-e i ništa. Za kameru odgovarajuće aplikacije daju poruku da nije priključena (led lampica pored kamere je isključena). Update-ovao win 10 svim ponuđenim ispravkama. I opet ništa.
Molim za pomoć. Nekako mi je skoro pa neverovatno da ni kamera ni mikrofon ne rade u isto vreme.

Moguce je ako je mikrofon ugradjen u modul kamere pa je sve neispravno, jedino to ima logike. Mozda je samo konektor ispao iz modula kamere, to mozes i sam da proveris ali moras da otvaras plastiku oko ekrana.

To je originalno Windows 7/8 laptop.

Probati sa Win 7/Win 8 i ako i tu ne radi (gde ima drajvera), onda je hardverski problem. Ovo što kaže djalf ili nešto treće, teško je znati napamet.

Nazalost cesto ima u prodaji laptopovi na kp sa neispravnim web camerama , mozda nije navedeno u oglasu , vidi neki FN taster drzi i vidi na neki od F-ova da li ima slicica web camere?

A to je novi sekjuriti ficr vindovza 10... Moras rucno dozvoliti koriscenje mikrofona i kamere. Vise ovde ili googlaj "windows 10 camera security settings"

Nema on sta da doda ako nema u device manager driver.

Ne drajver vec nema uredjaja fizicki, na Win10 sve kamere rade bez dodatnih drajvera.

Hvala svima na pomoći. Skinuo masku oko ekrana, izvadio pa vratio konektor i ništa. Ista poruka, kamera nije konektovana. Da li pazariti polovnu samo kameru ili kameru sa njenim flet kablom?

Pa sad, to ne znas dok ne probas, mozda je samo kamera, mozda kabl a u najgorem slucaju oba :(

@takinada
Da li si probao ono sto sam ti predlozio? Kamera ne mora biti pod 'imaging devices', nekada je i pod 'Sound, vide and game controlers'. Ako nije to (dozvola pristupa), probaj HPovu stranicu za probleme sa kamerama...

A ako pomoci nema, uzmi polovnu web kameru i bocni u usb... To ti je najjeftinije

Poslednja izmena:
@Zekovic
Neverovatno, ali istinito. Radi kamera i mikrofon pod Ubuntu-om, dignutim sa flesa. Proverio preko onog sajta. Idemo dalje.

Poslednja izmena:
Probaj sa nekim programom za kamere (npr. manycam) posto neki od njih imaju svoje drajvere, meni je ovo pomoglona nekom laptopu kad se pojavio windows 8 i kamere nije bilo u device manageru.

Ako je manycam "vidi" i instalira, kamera moze da se koristi i u drugim programima (skype i sl.).

Zanimljivo je da se kamera vidi u device manager-u, kad se čekiraju skriveni uređaji, pod nazivom HP hd camera [fixed]. U njenom properties piše da je diskonektovana.

Poslato sa JAT-L29 pomoću Tapatoka

Uspeo nekako da i win aplikacije vide kameru i mikrofon. Nešto kroz privacy podešavanja, nešto kroz neki registry fix. Sad se pali lampica, kamera prikazuje sliku, mikrofon detektuje zvuk. Za sad kamera radi u Camera aplikaciji win 10. U Skype-u se još uvek ne vidi, u Google meet radi u Edge-u, u FF neće. Jbm ti M$, ti jbm.
Hvala svima na uloženom trudu.
Pozdrav.

Poslato sa JAT-L29 pomoću Tapatoka

'Camera privacy settings', pa skroluj dole i vidi da li je dozvoljeno Skajpu. Mislim da za brauzere mora biti odobreno koriscenje lokacije da bi radila i kamera...

Nazad
Vrh Dno