Šta je novo?

Problem sa kablovskim modemom

• Začetnik teme Začetnik teme Papss
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
SoSo je napisao(la):
Na clipboard. Uradi paste u Paint-u ili PS-u ili ...

Hm, kako da uradi Copy iz device manager-a?, ja ne vidim nacin da se to uradi, jer device manager nema funkciju Copy.
Obicno se te stvari rade sa "hvatacima" (capture) ekrana, npr. Irfan View ima funkciju za to a i masa je besplatnih programa na netu kojima se to radi. Ako ima Corel mogao bi sa Corel Capture.

Poslednja izmena:
Dandy je napisao(la):
Sad mi pade na pamet... mogli bi da napravimo neki FAQ sa skracenicama?
Moze,

People
Can`t
Memorize
Computer
Industry
Acronims

DS9 je napisao(la):
Moze,

People
Can`t
Memorize
Computer
Industry
Acronims
Ma ok... ali pitati sta je clipboard na ovakvom forumu je meni ipak malo cudno, zar ne? Ja sam dok sam pocinjao jos na Sezamovim konferencijama pazio da ne lupim neku glupost i prvo sam par meseci uglavnom samo citao dok nisam pohvatao stvari, a tek onda sam poceo da postujem.

DS9 je napisao(la):
Hm, kako da uradi Copy iz device manager-a?, ja ne vidim nacin da se to uradi, jer device manager nema funkciju Copy.
Obicno se te stvari rade sa "hvatacima" (capture) ekrana, npr. Irfan View ima funkciju za to a i masa je besplatnih programa na netu kojima se to radi. Ako ima Corel mogao bi sa Corel Capture.

Covece o cemu ti pricas? Procitaj ponovo sta je SoSo napisala, pa se onda nadovezuj.

Ne znam zasto volite moju sosu da napadate? Osecate se ugrozenim? 😀

Dakle, izgleda da je doslo do nesporazuma izmedju ostalog i zato sto ja npr. nisam znao da pod windowsima (nikada to nisam probao) capture ekrana moze da se uradi sa Print Screen tasterom (sa tastature) a zatim da se funkcijom Paste slika koja je kopirana prenese u neki program.
Kako to nije npr. meni bilo previse ocigledno da tako moze da fukcionise, onda sam postovao prethodno.

Pa, zao mi je i izvinjavam se zbog dezinformacija.

Dakle, nakon sto rasporedite prozore koje hocete da "uhvatite", pritisnete taster Print Screen, a zatim otvorite neki od grafickih programa (radi npr. i u wordpadu) i pod njim izaberete Paste. Vrlo elegantno.

Poslednja izmena:
Dandy je napisao(la):
Ma ok... ali pitati sta je clipboard na ovakvom forumu je meni ipak malo cudno, zar ne? Ja sam dok sam pocinjao jos na Sezamovim konferencijama pazio da ne lupim neku glupost i prvo sam par meseci uglavnom samo citao dok nisam pohvatao stvari, a tek onda sam poceo da postujem.

Pa, mislim da covek ne treba previse da respektuje stvari, tamo gde to i nije previse potrebno, da ne kazem da treba da robuje svojim kompleksima. Ovo ovde nisu akademske rasprave, da bi one trebale da udaljenim drze ljude koji nisu previse upuceni - da pitaju stvari koje ne znaju ili ne razumeju. U ostalom ovo i jeste mesto gde se saznaje nesto sto ne zna od onih koji to znaju. A kako niko ne moze da zna sve, vec svako po nesto, sasvim je ok pitati stvari o kojima nemate pojma - jer, pravo znanje izmedju ostalog podrazumeva i sposobnost da se ono prenese. Uglavnom je istina da sjajni strucnjaci u nekoj oblasti mogu vrlo da budu ogranicenog znanja u nekoj relativno srodnoj oblasti kojom se ne bave. Npr. uopste nije retko da sretnete fantasticne programere, koji ce ispoljiti relativno ograniceno znanje ukoliko npr. imaju probleme sa instalacijom npr. windowsa. Neko ko svakodnevno samo instalira windowse ce imati bolji osecaj za uzroke problema iako je to npr. znatno jednostavnija stvar od pisanja nekog programa. Svako najbolje zna ono sto svakodnevno radi, a ne moze sve da se radi u zivotu.

Sad, ne bih bas da kazem da sam neki strucnjak (pogotovo sto nisam), al` i pored dosta toga procitanog o windowsima, bilo je potrebno da procitam ovaj thread da bih saznao da Print Screen kopira sadrzaj ekrana na clipboard. Poslednji put kada sam to uradio (print screen), a proslo je vise od desetak godina, sedeo sam za 286icom pa mi je matricni stampac odmah stampao tekst koji je pisao na ekranu (grafika i nije mogla da bude prikazana na ekranu).

Sa takvim iskustvom (bez drugih objasnjenja), covek jedino moze da ocekuje slicno ponasanje pod win, pa kada sam video da Print Screen ne izaziva u startu neki vidljiv efekat (npr. pokretanje stampaca) onda sam (pogresno) zakljucio da je iz nekog razloga Print Screen izgubio funkciju pod win. Da mi je neko to adekvatno objasnio onda bih to znao.
Ovo je relativno dobar primer da ukoliko zelite nekom zaista da pomognete - onda bi trebali, ukoliko vec ne mozete da mu nacrtate, da mu onda bar relativno pojednostavljeno objasnite postupak i smisao&sustinu onoga sto treba da uradi, ili zeli da resi.

Sorry za off.

Poslednja izmena:
DS9 je napisao(la):
Pa, mislim da covek ne treba previse da respektuje stvari, tamo gde to i nije previse potrebno, da ne kazem da treba da robuje svojim kompleksima. Ovo ovde nisu akademske rasprave, da bi one trebale da udaljenim drze ljude koji nisu previse upuceni - da pitaju stvari koje ne znaju ili ne razumeju. U ostalom ovo i jeste mesto gde se saznaje nesto sto ne zna od onih koji to znaju. A kako niko ne moze da zna sve, vec svako po nesto, sasvim je ok pitati stvari o kojima nemate pojma - jer, pravo znanje izmedju ostalog podrazumeva i sposobnost da se ono prenese.
Ma ovo je sasvim ok.
Ja sam reagovao zbog ovog posta:
Papss je napisao(la):
Soso, stalno koristis neke skracenice. I kada si rekla BSOD nisam razumeo. Zasto se ne izrazis lepo?
Sta je PS? Sta je clipboard? Kakav paste?
Nemam nista protiv toga sto covek ne zna nesto, pa da pita, ali ovo mi je zvucalo kao da prigovara sto se 'zaboga' koriste racunarske skracenice na forumu koji se bavi racunarima!? Pa gde onda da ih koristimo?
Znaci u bilo kojoj situaciji kada me neko lepo nesto pita, ja cu se potruditi da mu to na najbolji moguci nacin objasnim, ovako je ispalo da su svi koji koriste skracenice neki geek-ovi (dobro, mozda i jesmo 😉 ) i ... sram nas bilo jeli...
Da je bar bio smajli na kraju...

Poslednja izmena:
Vazno da se razumemo. Ostade izgleda samo jos da se coveku razjasni BSOD - Blue Screen of Death, sto mu dodje "plavi ekran" koji cesto vidimo kada postoji neki problem pod windowsima.
I da nam Papss prijavi sta se desava u vezi problema sa kablovskim modemom.

Poslednja izmena:
Pa nista, radi najnormalnije ali preko mrezne kartice. To je to. Uzrok problema rada preko USB-a ne znam, i ne zelim da produbljujem problem baveci se time jer sam toliko izgubio zivaca u tih nekoliko dana da mi je vise muka. Video sam plavih ekrana dosta za ceo zivot. Jedina, znaci jedina mogucnost koja bi resila mozda tu stvar je update BIOS-a iako nemam nameru da se bavim time jer mi sada radi, taman sam vratio Win u dobro stanje i ne bih zeleo da ponovo nesto ******. Na svu srecu pa postoji mogucnost rada preko mrezne, inace ne znam sta bih radio.

A sto se tice skracenica... u redu su skracenice koje su opste poznate ali nesto nisam siguran da je opste poznata skracenica PS za photoshop... Ajde reci mi sta je onda AI, CD i, recimo, AR ?

Pa, u principu zavisi o cemu se razgovara. Medju ljudima koji se bave crtanjem ili obradom grafike PS uopste nije neuobicajena skracenica za photoshop. Doduse, valjda ovde neko vec rece, i meni je prva asocijacija postscript. Sad, AI mene prvo asocira na vestacku intelegenciju (Artificial Intelligence), cd bi trebao da je compact disk, a AR nemam pojma, moglo bi svasta da bude (ati radeon?).
Upotrebu skracenica smo, verujem, preuzeli prvenstveno od amerikanaca, jer oni tamo veoma to koriste. A pogotovo je to zgodno jer se u ovakvim komunikacijama tezi sto brzem pisanju.
Ja licno bih ipak voleo da ljudi pri koriscenju skracenica prvu njihovu upotrebu u tekstu stave u zagradu ispred punog naziva termina, kako je to npr. uobicajeno u finim udzbenicima i radovima. Nece zbog toga mnogo da se istrosi tastatura.

Poslednja izmena:
ai - adobe illustrator
cd - corel draw
ar - acrobat reader

Sta da ti kazem... 🙂 Mislim da je sve jasno... 🙂

Papss je napisao(la):
ai - adobe illustrator
cd - corel draw
ar - acrobat reader

Sta da ti kazem... 🙂 Mislim da je sve jasno... 🙂
A ne, neces se tako lako izvuci 😉. Postoji dokazni materijal da si pitao sta je clipboard, a mislim da za takvo blentavo pitanje moras bar da dobijes malu packu 😀
Ma opusteno, kao sto rece DS9, bitno da se razumemo. Dobro je sto si resio problem sa modemom, barem na alternativni nacin.

Poz. :wave:

Nazad
Vrh Dno