Šta je novo?

Problem sa kablovskim modemom

• Začetnik teme Začetnik teme Papss
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Papss

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
16.01.2005
Poena
319
Ovaj topic stavljam ovde iako mu mozda tu nije mesto, neka moderatori prebace gde smatraju da treba ako ovde nije ok.

Naime, od juce sam vlasnik kablovskog internet-a i Motorole SURFboard modema. Desilo se juce dva puta a evo i danas jednom, iz cista mira, da mi WIn XP pukne, odnosno da se pojavi onaj famozni PLAVI EKRAN u kome pise da se iskljuci novi hardver ako je instaliran i bla,bla.... to vec svi znamo...
Ako resetujem kompjuter a modem je i dalje prikljucen Win nece da se podigne, odnosno prikaze plavi ekran bas onda kada treba da prikaze desktop.
Onda moram da iskljucim modem iz struje i Win se lepo ucita i onda kada vratim modem (kao sada) sve radi ok.

Plasim se da modem nije dobar jer sam pre dve godine imao oooogromnih problema zbog kojih sam komp dva puta nosio u servis, x puta formatirao hard da bi se na kraju ispostavilo da je modem crko (dial-up). A ovi tehnicari su odmah poceli da se vade da kao reinstaliram Win, sto mi ne pada na pamet jer mi je Win savrsen.

Oni su kao instalirali neki USB drajver medjutim meni nije jasno zasto su to uradili jer bi trebalo da je taj drajver vec postojao, koliko ja znam on ide uz VIA 4 in 1. Da li sam u pravu? To nije drajver za modem nego drajver za USB.
Mozda dolazi do nekog konflikta?
Da li bi pomoglo ako bih modem povezao preko mrezne kartice umesto preko USB-a ?

Poslednja izmena:
Moj USB cable modem uopste i nece da radi bez svojih drajvera... Koliko ja razumem drajveri za modem nemaju nikakve veze sa drajverima za USB, u smislu da su neophodni i jedni i drugi.

Ranije sam imala WebStar, mislim da je bio 100 , sada imam WebStar 2100. Kada su mi prvi put instalirali modem stavili su neke praistorijske drajvere koji su bili na CD-u i modem je imao problema u radu. Zatim sam na net-u nasla svezije i sve je bilo ok dok nije crk'o. Kada su dosli da mi zamene modem "pametnjakovic" koji je vrsio instalaciju je zaboravio da deinstalira stare drajvere i preko njih je instalirao nove drajvere... Onda je Win poceo da puca na svakih 5 minuta, u zivotu se nisam nagledala toliko BSOD-ova za tako kratko vreme. Kada sam skapirala o cemu se radi, samo sam deinstalirala stare i od tada je sve savrseno.
Da li na Motorolinom sajtu ima uopste nekih drajvera za modem?

Ne znam, nisam ni pogledao ali nije mi jasno zasto su mi preko postojecih USB drajvera instalirali neke druge, bas sam pogledao na disku, nigde ne pise DRAJVERI ZA MODEM nego USB DRAJVERI, zato mi i nije jasno kojim drajverima za modem ti pricas.

Sta ti je BSOD ?

Poslednja izmena:
BSOD ako se ne varam Blue Screen Of Death

Predji lepo na Ethernet prikljucak ako ga tvoj modem ima i ako imas mreznu kartu, i nema da te boli glava.

A sto ne isprobas makar da li ce ti profunkcionosati sve pre nego sto zauzmes prikljucak na mreznoj kartici, mozda ce ti mrezan zatrebati za nesto drugo, ipak USB prikljucka ima vise...

To sto pise USB drajveri mozda znaci da su to drajveri za USB modem, jer mu u slucaju da koristi ethernet prikljucak nisu potrebni?

Da li se i gde tvoj modem pojavljuje u Device Menageru?

Ovde imas uputstvo za instalaciju drajvera http://broadband.motorola.com/consumers/products/SB4100/downloads/SB4100_Instructions.txt , ali prvo nadji one koji odgovaraju tvom modelu posto ih ima koliko vidim podosta...
Mogao bi i da nam kazes koji je tacno model u pitanju, mozda se javi neko ko ima identicni, pa bi njegova pomoc oko verzije drajvera koju da koristis bila dragocena.

Poslednja izmena:
Lele majko kakvih sam problema imao!!! Znaci, bukvalno strasno! Jedva sam se iscupao. U stvari, mozda i nije bilo tako katastrofalno, samo da sam na vreme provalio. Ovako, fakat je reinstalirao Win bez potrebe i bio bez internet-a skoro 7 dana.

Naime, ispostavilo se da kablovski modem kojeg sam kupio od RV-a NECE da radi na mom USB portu, odnosno puca Win NON-STOP, tacnije plavi ekran varijanta. USB je ispravan, odnosno trebalo bi da bude, jer stampac radi bez problema. U svakom slucaju, poslednja sansa mi je bila da probam preko Ethernet-a i za sada RADI, hvala Bogu!!! Bio sam ocajan!!! Nije mi jasno zasto sam se i sam cimao a cimali su se i ljudi iz RV-a 5 dana umesto da su mi odmah aktivirali mreznu varijantu. Posle mi ortak kaze da je on imao iste probleme sa skenerom i onom kao olovkom za kompjuter, kako li se to vec zove, i da je to resio update-ovanjem BIOS-a. Verujem da je to u pitanju, ali vise me i ne zanima samo da mi ovo radi!!! Znaci, neverovatno, jednostavno nije hteo da radi i tacka.

Sto se tice mog odnosa sa ljudima iz RV-a tih nekoliko dana oni nisu bili bas najbolji, nisam se slagao mnooogo stvari koje su mi rekli i koje sam cuo od njih (konkretno, cuo sam nekoliko najglupljih stvari koje sam IKADA cuo kada su u pitanju kompjuteri i to od coveka za koga u RV-u kazu da je mikrosoft inzinjer). Taman sam poceo da se spremam da nekako izboksujem svoje pare nazad (koje inace nisu hteli da mi vrate) kad' je ovo proradilo. Necu da pricam sta se konkretno izdesavalo, trebalo bi mi pola dana, a ne bih ni da pljujem jer mi sada sve radi pa sam zadovoljan, u suprotnom bi bilo svasta.

Je l' vi koji imate kablovski modem iskljucujete isti opcijom DISABLE ili ga samo stavite na stand-by a veza je i dalje ON. Iz RV-a su mi rekli da je to NAJGORA varijanta (to sam DISABLE-ENABLE).

Ja ne ali ne znam zašto bi to bilo NAJGORE rešenje? Možda zato što se time ništa ne postiže? 😛 A još moraš, kad hoćeš nazad na mrežu, da odradiš "enable" i da restartuješ računar (ako si na XP-u).

Ako si na flat-u, šta te briga neka šljaka non-stop. Ako si na nekom paketu pa ti je stalo da ne pravi ama_baš_nikakav_protok, ištekaš ga iz struje. Pa kad hoćeš nazad daš mu energiju i furaš. :whip:

Zasto bi se posle iskljucivanja/ukljucivanja modema restartovao racunar?
Naravno da je lakse pritisnuti dva puta jedno dugme (mislim na ono na misu, ne na neko na modemu 😉 ) nego izvlaciti steker iz struje...
Ja ponekad disable-ujem konekciju i to naravno softverski, uglavnom je aktivna. Pa meni se cini da ipak ima smisla ponekad se "skinuti sa mreze"... Ja imam javnu Static IP adresu, a zlonamernika uvek ima, sa svih strana... Makar ne moram da klikcem na FW-ove popup-ove.
Zasto ne pitas njih iz RV-a da ti objasne zasto je to najgora varijanta :trust:

Poslednja izmena:
Papss, koju plocu imas ? I konfiguraciju, uopste ?

Ja imam Motorola SB5100 modem i povezan je bas preko USB i koliko se secam drajveri
sa onog zutog CDa uopste ne funkcionisu ili ih nema ne secam se samo znam da sam
morao da skinem drajver s neta i da od tada radi.Ako imas isti model modema probaj najnovije drajvere.

Poslednja izmena:
SoSo je napisao(la):
Zasto bi se posle iskljucivanja/ukljucivanja modema restartovao racunar?
Izgleda mi strpljenje nije jača strana :d
Ne mora da se restartuje XP, samo mora da se "malo" sačeka da krenu paketi da prolaze.

SoSo je napisao(la):
Naravno da je lakse pritisnuti dva puta jedno dugme (mislim na ono na misu, ne na neko na modemu 😉 ) nego izvlaciti steker iz struje...
Napomenuo sam da ako je na nekom paketu da to koristi, pošto i ako je modem disable-ovan a na UTP priključku on ipak pravi saobraćaj, mali ali ipak primetan. Jedini lek za takvu situaciju je ostaviti ga bez struje. ,)

Poslednja izmena:
E, ovako...

Dakle sto se tice drajvera oni me vise u zivotu ne zanimaju jer sam modem povezao putem mrezne kartice i za sada radi. Preko USB-a nije hteo ni da cuje. WinXP je pucao prilikom instalacije drajvera, a kada oni i prodju nekako, onda u momentu kada je trebalo da enable-uje konekciju. Znaci, u momentu kada se Win "obratio" modemu. Tome se jos uvek ne zna uzrok, moguce je da bi novi BIOS resio stvar ali kao sto rekoh ne zelim da produbljujem problem jer sada radi ok.

Covek iz RV-a mi je i rekao da je to najgora varijanta, dao mi je i neko "objasnjenje" ali kao i mnostvo drugih njihovih "objasnjenja" ni to mi nije bilo normalno. Da li se stalnom enable-disable varijantom nesto "kvari" ? Uplasen sam, jer mi je Win pucao upravo na takav nacin i jos uvek se tresem od straha kada kliknem na enable.

Znaci, vi samo iskljucite modem, odnosno stavite ga na stand-by i to je to, iskljucite kompjuter i kada ga ponovo ukljucite odmah je on-line? A da li ce to da smeta prilikom igranja igara na primer? I jos jedna stvar, ako mi je konekcija enable-ovana a modem na stand-by tebalo bi da nema protoka, ali vi ipak kazete da ima malo, moze li na taj nacin da uleti neki virus ili tako neka grozota?

Imam GIGABYTE 7VT600-L Barton 2500+ kao i 1GB ram-a.

I jos nesto... da li je tacno da uredjaj koji je prikljucen na USB zauzima neki IRQ port? To su mi oni rekli a meni to zvuci netacno. Mozda gresim. U svakom slucaju to su mi naveli kao moguci razlog plavih ekrana koji su se pojavljivali, navodno konflikt je sa necim ali to se desavalo i kada sam izvadio dial-up modem i zvucnu karticu iz racunara (nista vise nemam) .

Poslednja izmena:
I to je jos jedna od mnogobrojnih gluposti koje mi je rekao njihov serviser, koji je inace "Microsoft inzenjer" . Strasno... ccccc... stvarno sam ostao bez teksta...

Papss je napisao(la):
E, ovako...

Dakle sto se tice drajvera oni me vise u zivotu ne zanimaju jer sam modem povezao putem mrezne kartice i za sada radi. Preko USB-a nije hteo ni da cuje. WinXP je pucao prilikom instalacije drajvera, a kada oni i prodju nekako, onda u momentu kada je trebalo da enable-uje konekciju. Znaci, u momentu kada se Win "obratio" modemu. Tome se jos uvek ne zna uzrok, moguce je da bi novi BIOS resio stvar ali kao sto rekoh ne zelim da produbljujem problem jer sada radi ok.

Covek iz RV-a mi je i rekao da je to najgora varijanta, dao mi je i neko "objasnjenje" ali kao i mnostvo drugih njihovih "objasnjenja" ni to mi nije bilo normalno. Da li se stalnom enable-disable varijantom nesto "kvari" ? Uplasen sam, jer mi je Win pucao upravo na takav nacin i jos uvek se tresem od straha kada kliknem na enable.

Znaci, vi samo iskljucite modem, odnosno stavite ga na stand-by i to je to, iskljucite kompjuter i kada ga ponovo ukljucite odmah je on-line? A da li ce to da smeta prilikom igranja igara na primer? I jos jedna stvar, ako mi je konekcija enable-ovana a modem na stand-by tebalo bi da nema protoka, ali vi ipak kazete da ima malo, moze li na taj nacin da uleti neki virus ili tako neka grozota?

Imam GIGABYTE 7VT600-L Barton 2500+ kao i 1GB ram-a.

I jos nesto... da li je tacno da uredjaj koji je prikljucen na USB zauzima neki IRQ port? To su mi oni rekli a meni to zvuci netacno. Mozda gresim. U svakom slucaju to su mi naveli kao moguci razlog plavih ekrana koji su se pojavljivali, navodno konflikt je sa necim ali to se desavalo i kada sam izvadio dial-up modem i zvucnu karticu iz racunara (nista vise nemam) .

Svaki uredjaj u racunaru koristi IRQ. Moguce je i to da imas konfilkt i da zato imas BSOD. Meni licno radi kabl. modem preko mrezne karte bez drajvera i bilo cega drugog i to radi kao sat, tako ti ne treba slobodan IRQ za kablovski modem jer radi preko mrezne karte koja vec funckionise....jel? : ) Ko ti je instalirao sistem i kako? Da li ti je APIC aktiviran u BIOS-u pri instalaciji windowsa? Ako jeste onda ne bi trebao da imas probleme sa interaptom.

Papss je napisao(la):
Znaci, u momentu kada se Win "obratio" modemu. Tome se jos uvek ne zna uzrok, moguce je da bi novi BIOS resio stvar ali kao sto rekoh ne zelim da produbljujem problem jer sada radi ok.
Možda, a možda se kolje baš sa mrežnom kartom. Umesto što si vadio komponente iz računara, trebao si upravo u device listi da redom disable-uješ te komponente. Pa i mrežnu karticu koja ti je verovatno integrisana, bar sam ja tako zaključio iz tvoje priče. Ja bih da sam na tvom mestu ipak probao da rešim taj problem, naravno BIOS ipak ne bih dirao.

Papss je napisao(la):
🙂 Kao što neko reče iznad, to je čisto software-sko gašenje, po meni to je bolja varijanta nego fizički prekidač. Drugo pošto si već prešao na mrežnu kartu, ti zapravu NJU gasiš a ne modem. A ta njihova priča mu kao dođe ... :wall:

Papss je napisao(la):
Znaci, vi samo iskljucite modem, odnosno stavite ga na stand-by i to je to, iskljucite kompjuter i kada ga ponovo ukljucite odmah je on-line? A da li ce to da smeta prilikom igranja igara na primer?
Ja sam na flat-u. Modem uopšte ne diram, tj. non-stop je uključen čak i kad je sam računar ugašen. I neće smetati igranju, osim ukoliko u pozadini nešto ne skidaš sa interneta, mada ni to takvoj mašini ne bi trebalo da smeta.

Papss je napisao(la):
I jos jedna stvar, ako mi je konekcija enable-ovana a modem na stand-by tebalo bi da nema protoka, ali vi ipak kazete da ima malo, moze li na taj nacin da uleti neki virus ili tako neka grozota?
Taj protok je u suštini zanemarljiv, svodi se na nekih par stotina KB nedeljno ili mesečno, zaboravio sam. A što se virusa tiče, štiti se šta da ti kažem. Firewall je isto vrlo poželjan, moj favorit AtGuard 3.22.

Mikizemun je napisao(la):
usb ne koristi IRQ
to je upravo jedna od prednosti usb povezivanja

Jel?🙂

Prilozi

• IRQ.webp
    IRQ.webp
    39.5 KB · Pregleda: 103
Mikizemun je napisao(la):
usb ne koristi IRQ
to je upravo jedna od prednosti usb povezivanja
USB uredjaj kao takav ne rezervise za sebe IRQ, ali USB kontroler koristi IRQ. Pogledaj malo u device manager-u ako ne verujes.

Vidim sad da je par ljudi u dosta kratkom roku postovalo pa cisto da se zna da je ovo dole bilo upuceno Papssu

Pa ukoliko neki uredjaj deli IRQ sa npr. usb modemom i pri tome oba istovremeno rade, onda ce se desavati problem. Ja bih na tvo mestu proverio da li imam sve drajvere za plocu, u slucaju VIA chipseta proverio bih dal ima instalirane VIA 4in1 kao i peceve koji se ticu usb-a (vidi na sajtu gigabajta) i koristio bih winXP sa sp2.

Za proveru kako su raspodeljeni IRQ-ovi idi u CP>System>Hardware>Device Manager>View>Resources by Type i klikni na plus kod Interupt Request (IRQ)
Ako bi mogao da snimis taj prozor kao sliku verovatno bi ljudi mogli lakse da ti pomognu ovde, dakle onako kako je Milan to dao.

Poslednja izmena:
senser je napisao(la):
Napomenuo sam da ako je na nekom paketu da to koristi, pošto i ako je modem disable-ovan a na UTP priključku on ipak pravi saobraćaj, mali ali ipak primetan. Jedini lek za takvu situaciju je ostaviti ga bez struje. ,)

Zar "taj" saobracaj ne potice od ARP-a? On ne bi trebalo da ima ikakve veze sa tim da li je modem na USB-u ili mreznom prikljucku. Ni jedan provajder to ne sabira u ukupnu potrosnju...

SoSo je napisao(la):
Zar "taj" saobracaj ne potice od ARP-a? On ne bi trebalo da ima ikakve veze sa tim da li je modem na USB-u ili mreznom prikljucku. Ni jedan provajder to ne sabira u ukupnu potrosnju...

Generalno, nema veze da li je USB ili UTP, ja sam se samo "falio" kako koristim UTP. 😉
Mislim da je ispravnije reći: "...ne bi trebalo da sabira u ukupnu potrošnju." A meni se čini da je samo tačno da su od pojave pravog flat rate-a priče tipa: "Što nas potkradate?" sa jedne i "To je virus na Vašem računaru?" sa druge, jednostavno utihnule. Verujem da je to samo zato što su se bundžije prebacile na flat.
I još nije naučno dokazano šta pravi "taj" saobraćaj, da li je arp ili virusi 🙂

DS9 je napisao(la):
Pa ukoliko neki uredjaj deli IRQ sa npr. usb modemom i pri tome oba istovremeno rade, onda ce se desavati problem. Ja bih na tvo mestu proverio da li imam sve drajvere za plocu, u slucaju VIA chipseta proverio bih dal ima instalirane VIA 4in1 kao i peceve koji se ticu usb-a (vidi na sajtu gigabajta) i koristio bih winXP sa sp2.

Ponavljam, WinXP mi je bio savrsen i sto se tice drajvera i sto se tice svega ostalog. Ipak sam formatirao HD i ponovo instalirao sve drajvere. Imam i taj pec sto ga pominjes, i SP2 i sve sto treba.

DS9 je napisao(la):
Za proveru kako su raspodeljeni IRQ-ovi idi u CP>System>Hardware>Device Manager>View>Resources by Type i klikni na plus kod Interupt Request (IRQ)
Ako bi mogao da snimis taj prozor kao sliku verovatno bi ljudi mogli lakse da ti pomognu ovde, dakle onako kako je Milan to dao.

Eto, vidis, vi ste radiji da mi pomognete nego oni. Ja licno uopste nisam znao da to mogu da vidim niti sam ikada u zivotu "usao" u tu opciju. A to mi niko od njih nije rekao. Da li namerno ili zato sto ne znaju (pretpostavljam da je ovo drugo u pitanju) to je druga stvar.

Upravo sam pogledao to i ono sto mogu da primetim je da ima par stvari sa istim brojem ispred sebe, ne znam da li to znaci da su na istom IRQ-u ali cinjenica je da se nista ne kolje ni sa cim.

Kako da uzmem screenshot? Kada pipnem print screen nista se ne desi. Gde snima Win te fajlove?

senser je napisao(la):
Možda, a možda se kolje baš sa mrežnom kartom. Umesto što si vadio komponente iz računara, trebao si upravo u device listi da redom disable-uješ te komponente. Pa i mrežnu karticu koja ti je verovatno integrisana, bar sam ja tako zaključio iz tvoje priče. Ja bih da sam na tvom mestu ipak probao da rešim taj problem, naravno BIOS ipak ne bih dirao.

Sa cime moze da se kolje ako sam izvadio sve kartice? Svakako ne mogu da izvadim graficku. Da, mrezna je integrisana i za svo vreme zezanja oko USB-a je bila iskljucena i to u BIOS-u.

senser je napisao(la):
🙂 Kao što neko reče iznad, to je čisto software-sko gašenje, po meni to je bolja varijanta nego fizički prekidač. Drugo pošto si već prešao na mrežnu kartu, ti zapravu NJU gasiš a ne modem. A ta njihova priča mu kao dođe ... :wall:

Da, nju gasim, zato mi i radi jer ukoliko sam u pravu kompjuter u ovom slucaju uopste i ne vidi modem nego mreznu karticu kao takvu, zar ne? Ok, i da li smem da je stalno tako enable-disable? Ili mozda da radim ipconfig /release?

senser je napisao(la):
Ja sam na flat-u. Modem uopšte ne diram, tj. non-stop je uključen čak i kad je sam računar ugašen. I neće smetati igranju, osim ukoliko u pozadini nešto ne skidaš sa interneta, mada ni to takvoj mašini ne bi trebalo da smeta.

Kako mislis non stop ukljucen? Ne stavljas ga ni na stand-by?

senser je napisao(la):
Taj protok je u suštini zanemarljiv, svodi se na nekih par stotina KB nedeljno ili mesečno, zaboravio sam. A što se virusa tiče, štiti se šta da ti kažem. Firewall je isto vrlo poželjan, moj favorit AtGuard 3.22.

Stitim se ja, ali ne zelim da mi AV i FW zauzimaju memoriju i kada nisam na netu, posebno sto se cesto ne slazu sa igrama. Dakle, da li u tom "protoku" mogu da se nadju viruscici itd. ?

SoSo je napisao(la):
Na clipboard. Uradi paste u Paint-u ili PS-u ili ...

Soso, stalno koristis neke skracenice. I kada si rekla BSOD nisam razumeo. Zasto se ne izrazis lepo?
Sta je PS? Sta je clipboard? Kakav paste?

PS je skracenica za PhotoShop.
Engleska rec Clipboard znacava malu tablu za pisanje (sa oprugom za držanje papira).
U "racunarskoj terminologiji" Clipboard je "deo memorije gde se privremeno skladiste informacije koje ce ti iskoro biti ponovo potrebne". U tu svhu se koriste Copy(Kopiraj) i Cut(Iseci). U Windows-u se sadrzaj Clipboard-a moze videti koristenjem ClipBook Viewer application (clipbrd.exe).Paste se sa engleskog prevodi sa Nalepi. A lepi se ono sto je kopirano ili iseceno, znaci sadrzaj Clipboard-a.

Paint je Bojanka 😀

Zaboga... ja sam mislio da je ovaj forum za ljude koji znaju sta sve te skracenice znace u pola noci...
Mislim ok je da pitas ako ne znas, ali ja uopste ne zameram SoSo sto ih je iskoristila, naprotiv.

Sad mi pade na pamet... mogli bi da napravimo neki FAQ sa skracenicama?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno